Πολιτική

Νικολακόπουλος: Υπό εξέταση το σπρέι πιπεριού ως μέσο άμυνας για γυναίκες - Αύξηση 64,5% σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Νικολακόπουλος: Υπό εξέταση το σπρέι πιπεριού ως μέσο άμυνας για γυναίκες - Αύξηση 64,5% σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
O Ανδρέας Νικολακόπουλος παρέθεσε και στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί το σπρέι πιπεριού ως μέσο άμυνας για γυναίκες, άφησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, απαντώντας νωρίτερα στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Στράτου Σιμόπουλου.

Ο κ. Νικολακόπουλος ανέφερε πως στην τελευταία τροποποίηση του νόμου περί όπλων δεν τέθηκε θέμα προσθήκης ειδικής πρόβλεψης για την χρήση τέτοιου μέσου από τις γυναίκες και αφού χαρακτήρισε «χρήσιμη» και «ενδιαφέρουσα» την πρόταση του κ. Σιμόπουλου, τόνισε πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα την εξετάσει.

Ωστόσο όπως είπε, «εγείρονται κάποια ζητήματα που θα απασχολήσουν το υπουργείο με νούμερο ένα αν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας αν πρέπει να δώσουμε μόνο σε ένα φύλο τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει αυτό το μέσο άμυνας και να δούμε εφόσον το επιτρέψουμε τι θα γίνει με άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Επισήμανε δε, πως «πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά ενδεχόμενες συνέπειες από την προσθήκη ενός ακόμα όπλου που δεν θα απαιτείται άδεια όπως γίνεται με αεροβόλο, τα μαχαίρια οικιακής χρήσης και αλιείας».

Ο κ. Νικολακόπουλος παρέθεσε και στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία, γνωστοποιώντας πως το πρώτο πεντάμηνο του 2024 έχουν σημειωθεί 7.494 περιστατικά, αύξηση κατά 64,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2023, που οδήγησαν σε 4.409 συλλήψεις.