Πολιτική

Μεταρρυθμιστική ρητορική Μητσοτάκη για «φυγή προς τα εμπρός»

Μεταρρυθμιστική ρητορική Μητσοτάκη για «φυγή προς τα εμπρός»
Μετά τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ σήμερα ο Κ.Μητσοτάκης θα βρεθεί στο υπ. Ανάπτυξης.

Να περάσει από τα λόγια στις πράξεις και από τις διαβεβαιώσεις ότι έλαβε το μήνυμα δυσαρέσκειας που έστειλαν οι ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές σε πραγματικές πολιτικές, ικανές να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και τα άλλα σημαντικά ζητήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα του πολίτη, καλείται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στον απόηχο του αρνητικού για το κυβερνών κόμμα εκλογικού αποτελέσματος, ο πρωθυπουργός επιστρατεύει μία διαρκή μεταρρυθμιστική ρητορική για να επιχειρήσει «φυγή προς τα εμπρός» από την πίεση που δημιουργεί η κυβερνητική φθορά στην κοινωνία, αλλά και το κλίμα αναταραχής που είναι σαφές ότι σοβεί μετά την 9η Ιουνίου και στο εσωτερικό της ίδιας της ΝΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε από χθες τον προαναγγελθέντα κύκλο επαφών με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων που άλλαξαν στον πρόσφατο ανασχηματισμό, προεδρεύοντας σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με αντικείμενο να δρομολογηθούν αλλαγές στην λειτουργία του ΑΣΕΠ.

Στις 10 σήμερα το πρωί θα επισκεφθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, όπου θα συναντηθεί με τον νέο υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο με βασικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Οι κατευθυντήριες γραμμές που θα δοθούν από τον πρωθυπουργό θα καταδείξουν εάν είναι στις κυβερνητικές προθέσεις να αξιοποιήσει νέα «εργαλεία» στην μάχη κατά της ακρίβειας ή θα συνεχίσει με τις ίδιες πολιτικές που κρίθηκαν από τους πολίτες ως αναποτελεσματικές. Δεδομένη είναι η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά διότι δεν την αντέχει η οικονομία, μένει να φανεί εάν και οι διακηρύξεις περί εντατικοποίησης των ελέγχων στην αγορά θα συνοδευτούν και από ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η άποψη πάντως του Μεγάρου Μαξίμου ότι το «ενθαρρυντικό», όπως χαρακτηρίζεται, περιεχόμενο των τελευταίων στοιχείων που αφορούν στον πληθωρισμό τροφίμων στην χώρα μας, δείχνει ότι «βρισκόμαστε σε έναν δρόμο αποκλιμάκωσης», φανερώνει πρόθεση να συνεχίσει να ακολουθεί στο εσωτερικό της χώρας την ίδια πολιτική, «με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα», όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου. Και να ευελπιστεί, παράλληλα, ότι θα υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση στο θέμα της τιμολόγησης από πολυεθνικές εταιρείες, από την οποία είναι σαφές ότι θα επιχειρήσει να πιστωθεί πολιτικά ο Έλληνας πρωθυπουργός προβάλλοντας το γεγονός ότι απηύθυνε προεκλογικά την γνωστή επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο πλαίσιο της άλλης κυβερνητικής προτεραιότητας που αφορά στο αποτελεσματικότερο κράτος, ο πρωθυπουργός είχε χθες την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία έγινε με στόχο να εκπέμψει μήνυμα για επιτάχυνση των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Μήνυμα που εστάλη με το βλέμμα πρωτίστως στον χώρο της Υγείας όπου εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό.

Είναι σαφές μάλιστα ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί στην ουσία να επιρρίψει στις «αργές» διαδικασίες του ΑΣΕΠ, την ευθύνη για τις ελλείψεις που εξακολουθούν να υφίστανται στα νοσοκομεία, παρά το γεγονός ότι από την περίοδο της υγειονομικής κρίσης μέχρι σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ συνιστά πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Οι πολίτες δεν το έχουν δει αυτό στην πράξη και η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει την αίσθηση ότι ακούγοντας το μήνυμα των πολιτών, αναλαμβάνει πλέον πρωτοβουλίες για να επιταχύνει την διενέργεια προσλήψεων βασιζόμενη αφενός στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται σήμερα και αφετέρου στην ανάπτυξη «της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που σήμερα καθυστερούν την πλήρωση θέσεων».