Η καθαίρεση Μεϊμαράκη και ο αποδυναμωμένος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες

Η καθαίρεση Μεϊμαράκη και ο αποδυναμωμένος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες Φωτογραφία: EUROKINISSI
Γιατί αρνείται ο συμπαθής «Βαγγέλας» να είναι υποψήφιος για αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου!-Πώς τον άδειασε ο πρωθυπουργός!

Τελικά είναι να μην ψάχνεις το ρεπορτάζ, μαθαίνεις τόσα! Ο λόγος με τα όσα συμβαίνουν στη «γαλάζια» ευρωκοινοβουλευτική ομάδα, αλλά και την υποβάθμιση της θέσης της ΝΔ και προσωπικά του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην είναι επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ, με μια προϋπόθεση. Ότι η αντικατάστασή του θα γίνει στις 16 Ιουλίου, οπότε και λήγει η θητεία των νυν ευρωβουλευτών και ορκίζονται οι νέοι. Ο Β. Μεϊμαράκης φέρεται να πιστεύει ότι η ευρωομάδα που εκλέχθηκε τον Ιούλιο θα είναι κατώτερη από την προηγούμενη, γι΄ αυτό και απουσίαζε από την παρουσίαση των υποψηφίων στο Ζάππειο από τον πρωθυπουργό!

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, την επομένη από αυτή τη συζήτηση, άλλαξε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τοποθετώντας ως επικεφαλής την Ελίζα Βόζενμπεργκ. Ο έως τότε επικεφαλής το θεώρησε αυτό ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ και δικαίως, αφού σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες καμία άλλη ευρωομάδα του ΕΛΚ δεν αλλάζει τον επικεφαλής της πριν συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο Ευρωκοινοβούλιο!

-Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Β. Μεϊμαράκη να είναι υποψήφιος για αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς η ΝΔ είχε υποσχέσεις ότι θα είχε τη στήριξη του Μ. Βέμπερ και συνεπώς θα εκλεγόταν.

-Στις διεργασίες που προηγήθηκαν της εκλογής ο Β. Μεϊμαράκης κατάλαβε πως όσα του έλεγαν δεν ίσχυαν και την προηγούμενη ημέρα της ψηφοφορίας ζήτησε από το Μαξίμου να υποβάλλει την παραίτησή του και να μην είναι υποψήφιος, αλλά έλαβε διαβεβαιώσεις πως θα εκλεγεί σίγουρα, πως η υπόθεση «είναι δεμένη»!

-Ο Β. Μεϊμαράκης δεν εκλέχτηκε αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, συγκεκριμένα βγήκε 11ος επί 11 υποψηφίων από τους οποίους εκλέγονταν οι δέκα!

-Δυο τινά μπορεί να συνέβησαν: 'Η το Μαξίμου κορόιδευε τον Μεϊμαράκη ή το ΕΛΚ και ο Βέμπερ κορόιδευε τον Μητσοτάκη και τους αντ΄ αυτού.

-Το δεύτερο δεν πρέπει να το αποκλείουμε καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός, παρότι είχε οριστεί με τον Πολωνό ομόλογό του Ντ. Τουσκ να κάνει τις διαπραγματεύσεις εκ μέρους του ΕΛΚ για τα ευρωπαϊκά αξιώματα, είναι αποδυναμωμένος στις Βρυξέλλες.

-Ο Μ. Βέμπερ του «χρεώνει» ότι στις προηγούμενες εκλογές ενώ στήριζε τον ίδιο για επικεφαλής της Κομισιόν, πολύ γρήγορα συμπορεύτηκε με τον Εμμανουέλ Μακρόν που υποστήριξε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν!

-Επιπλέον, η ΝΔ το 2019 ήταν το πρώτο κόμμα στο ΕΛΚ, το 2024 όμως, με το 28,31% είναι ...ενδέκατο!

Μετά από αυτά όλα πώς να βάλει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης υποψήφιος για αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, όπως του ζήτησε το Μαξίμου; Είπαμε, στρατιώτης της παράταξης, αλλά ...αυτοκτονικές τάσεις δεν έχει!