Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Τρία μηνύματα κι ένα ερώτημα

Αλέξης Τσίπρας: Τρία μηνύματα κι ένα ερώτημα
Θετικά αποτιμάται από το επιτελείο Τσίπρα η Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη: Τα τρία μηνύματα της ομιλίας του και το ερώτημα που περιμένει απάντηση

Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα έκλεισε η Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζάεφ στο Ωδείο Αθηνών. Η όλη διοργάνωση δεν μπορεί παρά να αξιολογείται θετικά από το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού.

Το συνέδριο

Πέρα από τη μεγάλη συμμετοχή του κοινού και τη δημοσιότητα που πήρε, το συνέδριο σηματοδότησε την επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα με όχημα το ινστιτούτο του. Επιπλέον, το Ωδείο μετατράπηκε σε ένα σημείο συνάντησης και ζύμωσης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Οι φωτογραφίες με τις εγκάρδιες συζητήσεις μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, προσέλκυσαν την προσοχή των ΜΜΕ. Εντούτοις, από δημοσιογραφικής σκοπιάς, μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσίαζαν τα πηγαδάκια για τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Οι συζητήσεις στα πηγαδάκια αυτά αποτύπωναν τόσο τον αβέβαιο χαρακτήρα των εξελίξεων όσο και την ανάγκη να κινηθούν τα πράγματα σε νέες κατευθύνσεις.

Τα τρία μηνύματα

Με την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε συνοπτικά την νέα πολιτική πλατφόρμα του, καλώντας τα κεντροαριστερά και αριστερά κόμματα σε ενότητα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκης της κοινωνίας, επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό. Να μάθουνε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουν την αφαίρεση και τη διαίρεση. Να βάλουν μπροστά το εμείς και να αφήσουν το εγώ».

Και υπογράμμισε: «Να δώσουν περισσότερο χώρο στο «μαζί», στην από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, δίνοντας ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική μιας νικηφόρας Προοδευτικής Συμμαχίας».

Το μηνύματα της τοποθέτησης Τσίπρα είναι τρία. Πρώτα απ’ όλα, είναι αυτό καθαυτό το κάλεσμα για ενότητα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Πρόκειται για ένα πρόταγμα που βρίσκει απήχηση στους προοδευτικούς πολίτες. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, το 83% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ επιθυμούν τη σύγκλιση της Κεντροαριστεράς σε κοινό σχήμα.

Η διάσταση με τον Κασσελάκη

Το δεύτερο μήνυμα της τοποθέτησης Τσίπρας αφορά το πώς βλέπει ο ίδιος τον νέο ρόλο του. Ο Τσίπρας μιλάει πλέον για το «όλον» του προοδευτικού χώρου και όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι επιδιώκει να ταυτιστεί με το αίτημα της ενότητας του χώρου και όχι να κρατήσει το ρόλο του «Νέστορα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τρίτο μήνυμα έρχεται ως απόρροια των δύο πρώτων. Είναι ευδιάκριτη η διαφορά της γραμμής Τσίπρα από τη γραμμή Κασσελάκη. Από τη μια μεριά, ο Κασσελάκης προκρίνει την αυτόνομη οικοδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θα διεκδικήσει την αρχηγία ενός ενωτικού σχήματος αν αυτό με κάποιον τρόπο δημιουργηθεί. Από την άλλη, ο Τσίπρας θέλει να γίνει ο «πρωταθλητής» της ενότητας, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη της σύγκλισης του προοδευτικού χώρου.

Δύο γραμμές διαφορετικές, δύο διακριτά πολιτικά σχέδια τα οποία αν όντως εκτυλιχτούν στο πραγματικό πεδίο της πολιτικής, θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά το ένα με το άλλο.

Το ερώτημα

Το μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια αν ο Αλέξης Τσίπρας εκτός από το μιλάει για την ανάγκη της ενότητας, θα πάρει πρωτοβουλίες για την οικοδόμησή της. Προς το παρόν πάντως δεν φαίνεται να έχει πάρει κάποια συγκεκριμένη απόφαση.