Πολιτική

Τα μηνύματα Τσίπρα και η παρουσία Φάμελλου

Τα μηνύματα Τσίπρα και η παρουσία Φάμελλου Φωτογραφία: Dimitris Peristeris / SOOC
Η παρουσία Φάμελλου στην πρώτη γραμμή της βράβευσης Τσίπρα μοιάζει να έχει βαρύνουσα σημασία.

Χαρακτήρα σταυροφορίας για την ανακατάληψη «πάτριων εδαφών» αποκτά η διαφαινόμενη υποψηφιότητα Φάμελλου, μετά και την επιλογή του δεύτερου να παραστεί στην εκδήλωση για τη βράβευση του Αλέξη Τσίπρα από το ΠΑΔΟΠ για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι έμμεσες, αλλά σαφείς και σκληρές αιχμές του Αλέξη Τσίπρα προς τον Στέφανο Κασσελάκη παρά τη στάση αρχής να μην παρέμβει στον εσωκομματικό σπαραγμό, ο χαιρετισμός του με τον Σωκράτη Φάμελλο, η μαζική παρουσία ενεργών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, 16 για την ακρίβεια, καθώς και στελεχών και μελών του κόμματος, επιβεβαιώνουν ότι λαμβάνουν χώρα πολύπλευρες διεργασίες προκειμένου η υποψηφιότητα του μέχρι πρότινος προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να συγκεντρώσει την ευρύτατη υποστήριξη, των 87, του αντικασσελακικού στρατοπέδου, καθώς και προσώπων που μέχρι τώρα κρατούσαν επαμφοτερίζουσα στάση.

Μάχη υπέρ βωμών και εστιών

Άλλωστε, το θερμό χειροκρότημα του κοινού στις αναφορές Τσίπρα που φωτογράφισαν τον Στέφανο Κασσελάκη, μοιάζει να αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες να φτάσει στις κάλπες εκλογής νέου προέδρου η παραδοσιακή βάση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε απογοητευτεί και αποστρατευτεί από τις εξελίξεις του τελευταίου χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στις οργανώσεις του κόμματος έχει αρχίσει να καταγράφεται μια πρώτη τάση επανενεργοποίησης αυτού του κόσμου. Η πρόσφατη δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη στο Attica για μάχη «υπέρ βωμών και εστιών», φαίνεται να συμπυκνώνει, ως σύνθημα, τον χαρακτήρα αυτής της στόχευσης να μην ψηφίσει μόνο το 7% που καταγράφεται αυτή την περίοδο στις δημοσκοπήσεις, αλλά το 17,8% των βουλευτικών εκλογών.

Πίεση στους επαμφοτερίζοντες

Ωστόσο, εκτός από την προσπάθεια να διεγερθούν τα πατριωτικά αισθήματα της βάσης, η επιλογή Φάμελλου να παραστεί στην βράβευση του Αλέξη Τσίπρα, είναι ενδεικτική της επιχείρησης συσπείρωσης και του δυνατού αριθμού στελεχών και βουλευτών του κόμματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πηγαδάκια μετά το τέλος της χθεσινής εκδήλωσης, ορισμένοι βουλευτές, οι οποίοι προβληματίζονταν έως τώρα για το αν πρέπει να τοποθετηθούν σε σχέση με τις 3 βασικές υποψηφιότητες της κούρσας για την προεδρία (Φάμελλος, Κασσελάκης, Πολάκης), παραδέχτηκαν ότι «ένιωσαν» αυτή την παρότρυνση-πίεση και σκέφτονται πλέον πολύ σοβαρά να αποσαφηνίζουν τη στάση τους.

Εξάλλου, από τους 16 βουλευτές που παραβρέθηκαν στη χθεσινή βράβευση, μόνο η Κυριακή Μάλαμα και ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα μπορούσαν να θεωρηθούν αμιγώς κασσελακικοί, με τον δεύτερο να φημολογείται ότι η σχέση του με τον έκπτωτο πρόεδρο δεν είναι το ίδιο στενή με το παρελθόν. Αν αναλογιστεί, λοιπόν, κανείς ότι αυτές τις μέρες εξελίσσονται στο παρασκήνιο οι προσπάθειες των τριών υποψηφίων να προσελκύσουν όσα περισσότερα στελέχη μπορούν στο στρατόπεδό τους, η παρουσία Φάμελλου στην πρώτη γραμμή της βράβευσης Τσίπρα μοιάζει να έχει βαρύνουσα σημασία.

Η «ειδικού χαρακτήρα» παρουσία Παππά

Από τις 16 παρουσίες βουλευτών, ειδικού χαρακτήρα ήταν αυτή του Νίκου Παππά, του οποίου το «παρών» θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «υποχρέωση» εξαιτίας της θεσμικής του ιδιότητας, δηλαδή του πρόεδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά, η παρουσία Παππά στη χθεσινή εκδήλωση, μοιάζει να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι, μετά την καθαίρεση Κασσελάκη, το αντικασσελακικό στρατόπεδο συνομιλεί μαζί του, καταλήγοντας σε ορισμένες συγκλήσεις, ιδίως για τον οδικό χάρτη του Συνεδρίου και την εκλογή νέας ηγεσίας, παρά τις διαφορές και την καχυποψία που παραμένουν, δεδομένου ότι μέχρι και στην Κεντρική Επιτροπή καθαίρεσης ο ίδιος στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη. Βεβαίως, τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι προδικάζουν τη στάση Παππά. Αντιθέτως, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο δικής του υποψηφιότητας.