Πολιτική

Μητσοτάκης: Σε ισχύ για ακόμη 6 μήνες τα μέτρα κατά της ακρίβειας

Μητσοτάκης: Σε ισχύ για ακόμη 6 μήνες τα μέτρα κατά της ακρίβειας Φωτογραφία: Eurokinissi
Αμεση ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού με 30 στελέχη

Με τη συνέχιση για ένα ακόμη εξάμηνο, ως το τέλος του 2024, των έκτακτων μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση (καλάθι του νοικοκυριού κ.λπ), θα δοθεί η μάχη κατά της ακρίβειας, επιμένοντας παράλληλα και στην ανάγκη πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τις πρακτικές πολυεθνικών, όπως έχει ζητηθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με την επιστολή που απηύθυνε προεκλογικά στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέφθηκε νωρίτερα το υπουργείο Ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί τις τολμηρές διαρθρωτικές παρεμβάσεις που έχει ήδη κάνει στην αγορά για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ακόμα.

Όπως είπε, αυτές έχουν αρχίσει να φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα (7ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη τον Μάιο) και αρχίζουμε να βλέπουμε και ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως στόχο όχι μόνο την μείωση του πληθωρισμού, αλλά και «τη μείωση των τιμών, πια, στο ράφι» προς όφελος του καταναλωτή, ειδικά στα σούπερ μάρκετ και ειδικά στα τρόφιμα.

Πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα οδηγήσει σύντομα σε ουσιαστικά μετρήσιμα αποτελέσματα, ενώ υπογράμμισε επίσης ότι θα χρειαστεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αντιληφθούμε ότι η συνεχιζόμενη ακρίβεια υπονομεύει την ίδια την κοινωνική συνοχή.

Όπως είπε, το κράτος, μέσα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, θέλει να εξασφαλίσει μια αγορά που δουλεύει ανταγωνιστικά και να εξαλείψει ολιγοπωλιακά φαινόμενα ή φαινόμενα αισχροκέρδειας. Τόνισε επίσης ότι στην προσπάθεια αυτή χρειαζόμαστε και την υγιή ελληνική επιχειρηματικότητα στο πλευρό μας, καθώς πρόκειται για στοίχημα που πρέπει και θα το κερδίσουμε όλοι μαζί.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος των τιμών, υπενθυμίζοντας την παρέμβασή του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τα ζητήματα των πρακτικών πολυεθνικών που πωλούν σε διαφορετικές τιμές ίδια προϊόντα, ανάλογα με το μέγεθος της αγοράς ζημιώνοντας τους Έλληνες καταναλωτές.

«Θα επιμείνω στο ζήτημα αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να απασχολήσει και την στρατηγική ατζέντα της ΕΕ για την επόμενη πενταετία», ανέφερε.

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι αποφασίστηκε η συνέχιση όλων των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα για ένα ακόμη 6μηνο, μέχρι 31 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι έχει αποδειχθεί ότι συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των τιμών και είμαστε αποφασισμένοι να τα συνεχίσουμε για να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, όπως είπε.

Γνωστοποίησε επίσης την άμεση ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού με 30 στελέχη.