Πολιτική

Κλιμακώνεται η εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Κλιμακώνεται η εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Τα δύο μεγάλα εμπόδια του Κασσελάκη για τη «φυγή προς τα μπρος».

Δεν είναι συνηθισμένο ένας αρχηγός κόμματος να κάνει πολιτική ανάρτηση στα social media Σάββατο βράδυ εν μέσω τριημέρου του Αγίου Πνεύματος. Αυτό όμως έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος στην ανάρτησή του το Σάββατο το βράδυ ανέφερε: «Αυτή την εβδομάδα, καταθέσαμε 2 τροπολογίες. Ζητήσαμε την κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος που πλήττει 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες και προτείναμε μια ριζική αλλαγή του πόθεν έσχες των πολιτικών αλλά και των κομμάτων. […] Η ΝΔ αρνήθηκε να φέρει προς συζήτηση και τις 2 τροπολογίες. Γιατί αρνούνται την οικονομική δικαιοσύνη και την ελάφρυνση του κόσμου της εργασίας; Γιατί αρνούνται τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή του τόπου;».

Η ασυνήθιστη ανάρτηση Κασσελάκη θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μέρος μιας προσπάθειας «φυγής προς τα μπρος», προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει από την εξωστρέφεια των τελευταίων εβδομάδων.

Το αφήγημα ράγισε

Ωστόσο, η «φυγή προς τα μπρος» συναντά δύο εμπόδια. Το πρώτο είναι ότι το… εκλογικό αποτέλεσμα. Εν προκειμένω, αποδεικνύεται ότι το μεγάλο πρόβλημα με τα γεγονότα είναι πως είναι επίμονα. Το 14,92% του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές από όποια πλευρά κι αν το δεις, είναι χαμηλό. Όπως εύστοχα επισήμανε ο Θανάσης Καρτερός στο σημείωμά το στην Αυγή, πριν ένα χρόνο ο Τσίπρας πήρε 340.000 περισσότερες ψήφους από τον Κασσελάκη και θεώρησε ότι έπρεπε να παραιτηθεί. Τώρα ο Κασσελάκης κάνει για λόγο για επιτυχία γιατί το κόμμα άντεξε.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Κασσελάκης προεκλογικά δεν είχε βάλει στόχο να αντέξει το κόμμα, αλλά να υπερβεί το ποσοστό του 2023 και να προσεγγίσει το 20%. Αντ’ αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τρεις μονάδες.

Ο Κασσελάκης εξελέγη με βασικό επιχείρημα ότι είναι αυτός που μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη. Αυτό το αφήγημα ράγισε στις ευρωεκλογές, κάτι που δεν μπορεί παρά να προκαλέσει αμφισβήτηση της κεντρικής γραμμής του κόμματος και να πυροδοτήσει έντονες εσωκομματικές συζητήσεις.

Οι απολύσεις

Το δεύτερο εμπόδιο για τη «φυγή προς τα μπρος» είναι η στάση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους διαφωνούντες. Ο Κασσελάκης δεν φαίνεται καθόλου διατεθειμένος να ακούσει ή έστω να συζητήσει τις αιτιάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, επιλέγει μια πολιτική πυγμής και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Οι απολύσεις από τις επαγγελματικές θέσεις τους κορυφαίων στελεχών όπως ο Γιώργος Τσίπρας και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αποτέλεσαν στην πραγματικότητα πειθαρχικά μέτρα για τις απόψεις που εξέφρασαν. Οι απολύσεις αυτές έχουν προκαλέσει στο εσωκομματικό πεδίο πολύ μεγαλύτερη ενόχληση από αυτή που έχει εκδηλωθεί δημόσια.

Επιπλέον, τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ στο social media επιδίδονται τις τελευταίες μέρες σε μια επιχείρηση αποκαθήλωσης του Αλέξη Τσίπρα, η οποία ενίοτε γίνεται με βίαιο τρόπο. Επειδή δεν μιλάμε για μεμονωμένους χρήστε των social αλλά για έναν οργανωμένο μηχανισμό, αυτή η προσπάθεια εύλογα εκλαμβάνεται ως πρώτο βήμα σε μια πορεία «αποτσιπροποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι ισχυρές δυνάμεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένες να ανεχτούν τη γκρέμισμα της κληρονομιάς Τσίπρα.

Οι καταστατικές αλλαγές

Παράλληλα με την «αποτσιπροποίηση» έρχονται και οι φημολογούμενες αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος οι οποίες ερμηνεύονται από την εσωκομματική αντιπολίτευση ως προσπάθειες αφυδάτωσης των συλλογικών οργάνων με στόχο την οικοδόμηση ενός αυστηρά προσωποπαγούς κόμματος. Γι’ αυτές τις αλλαγές αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη στο καταστατικό συνέδριο του φθινοπώρου. Όλες οι ενδείξεις είναι ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση θα σηκώσει το γάντι που της ρίχνει ο Κασσελάκης.

Αντί για «φυγή προς τα μπρος», είναι πολύ πιο πιθανό να δούμε την κλιμάκωση της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.