Πολιτική

ΝΔ: Εσωκομματικές δοκιμασίες στον δρόμο για την «δυναμική επανεκκίνηση»

ΝΔ: Εσωκομματικές δοκιμασίες στον δρόμο για την «δυναμική επανεκκίνηση»
Αντιμέτωπος ο κ. Μητσοτάκης με τον αυξημένο προβληματισμό των γαλάζιων βουλευτών για το εκλογικό αποτέλεσμα και για τις κυβερνητικές επιλογές που δεν συνάδουν με παραδοσιακές θέσεις της ΝΔ.

Η αυριανή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, η οποία συγκαλείται στον απόηχο των προβληματισμών που και δημοσίως έχουν εκφράσει γαλάζιοι βουλευτές για το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου, συνιστά τον επόμενο σημαντικό σταθμό στην προσπάθεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να διαχειριστεί πολιτικά τα «αγκάθια» της επόμενης ημέρας ώστε να καταστεί δυνατό να γίνει πράξη το συνολικό μήνυμα «δυναμικής επανεκκίνησης» που έθεσε ως στόχο στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί μπροστά σε αυξημένο προβληματισμό των γαλάζιων βουλευτών για το εκλογικό αποτέλεσμα, για κυβερνητικές επιλογές που δεν συνάδουν με παραδοσιακές θέσεις της ΝΔ, αλλά και με δυσαρέσκεια για τις επιλογές όσον αφορά την κατάρτιση του κυβερνητικού σχήματος που αρκετοί θεωρούν ότι δεν σηματοδοτούν την αναγκαία εμπιστοσύνη στα μέλη της ΚΟ της ΝΔ. Στους κόλπους των γαλάζιων βουλευτών υπάρχουν εξάλλου και απόψεις ότι δεν θα έπρεπε να μπει ως αριθμητικός στόχος το 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών, αλλά μόνο ο πολιτικός στόχος της σημαντικής διαφοράς από το δεύτερο κόμμα.

Εκείνο πάντως που για αρκετούς έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι να αποσαφηνιστεί ότι τα πολιτικά ανοίγματα που είναι αναγκαίο να πραγματοποιεί η ΝΔ δεν πρέπει να δημιουργούν στην παραδοσιακή βάση του κόμματος την αίσθηση ότι σηματοδοτούν και μετατόπιση από παραδοσιακές αξίες της παράταξης.
Σε αυτούς τους προβληματισμούς έχει επιχειρήσει να απαντήσει το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της διευρύνσης που έχει δικαιωθεί από τα εκλογικά αποτελέσματα, γίνεται στην βάση αποδοχής των αρχών και αξιών της ΝΔ από τα στελέχη που για πρώτη φορά συστρατεύθηκαν μαζί της.

Οχι Μητσοτάκη σε «επιλογές ιδεολογικής περιχαράκωσης»

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πάντως, με αφορμή το ζήτημα επιστροφής στις ρίζες της «λαϊκής δεξιάς» που τέθηκε από τον Νικήτα Κακλαμάνη, ότι η ΝΔ θα συνεχίσει να πορεύεται στο μονοπάτι της διεύρυνσης προς κέντρο και δεν πρόκειται να επιστρέψει σε «επιλογές ιδεολογικής περιχαράκωσης».

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι στην ΚΟ θα υπάρξουν φωνές κριτικής, το ερώτημα ωστόσο είναι η ένταση της κριτικής που θα ασκηθεί και για τον λόγο αυτό οι επαφές συνεργατών του πρωθυπουργού με γαλάζιους βουλευτές έχουν σαν στόχο να διασφαλιστεί ότι δεν θα πυροδοτηθεί κλίμα εσωστρέφειας, το οποίο θα λειτουργήσει επιβαρυντικά στην συνολική προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να επικοινωνήσει στην ελληνική κοινωνία τα περί «δυναμικής επανεκκίνησης» της κυβέρνησης.

Αυτό το μήνυμα επιδιώκει να στείλει μέσα από την σειρά πρωτοβουλιών οι οποίες μπορεί σε καμία περίπτωση να μην υποδηλώνουν διάθεση για ουσιαστική αλλαγή των πολιτικών που αποδοκιμάστηκαν στις κάλπες, είναι σαφές όμως ότι επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα προώθησης στοχευμένων αλλαγών με στόχο την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των μείζονων προβλημάτων στην καθημερινότητα του πολίτη, με πρώτο αυτό της ακρίβειας.

Η παράταση υφιστάμενων μέτρων για συγκράτηση των τιμών στο ράφι όπως το «καλάθι του νοικοκυριού», η μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ στον delivery και take away καφέ, η ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ με 30 στελέχη, η παράταση της προθεσμίας για τους αγρότες που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ για φθηνότερο ρεύμα, οι υπό συζήτηση «σημειακές βελτιώσεις» στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, συνιστούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, ενώ η μετεκλογική… έκπληξη εκ μέρους της κυβέρνησης αφορά στην προαναγγελία επιδόματος, τον Δεκέμβριο, στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, το οποία θα χρηματοδοτηθεί από το… «λεφτόδεντρο»- σύμφωνα με την προεκλογική ρητορική της ΝΔ- της έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

Επισκέψεις Μητσοτάκη σε υπουργεία

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει και τον κύκλο επαφών με τις πολιτικές ηγεσίες υπουργείων που άλλαξαν στον ανασχηματισμό, με επίσκεψη στις 11 σήμερα το πρωί στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας.

Οι εσωκομματικές δοκιμασίες δεν τελειώνουν πάντως στην συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, καθώς ιδιαίτερο εσωκομματικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η κοινή παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, ως ομιλητών, στην εκδήλωση της 1ης Ιουλίου για το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή».

Οι αποστάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών ήταν σαφείς κατά την προεκλογική περίοδο, ενώ είναι γνωστό και το ευρύ πλαίσιο των δημόσιων διαφωνιών που έχει εκφράσει ο κ. Σαμαράς όχι μόνο στο ζήτημα της ισότητας στον πολιτικό γάμο, αλλά και στο μεταναστευτικό, καθώς και για την διαδικασία ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Τα μηνύματα ωστόσο που θα εκπέμψουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην σκιά των νέων δεδομένων που δημιουργούνται συνολικά στο πολιτικό σκηνικό μετά το αρνητικό και για τη ΝΔ, αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.