Πολιτική

Υποκλοπές: Τα κρίσιμα ερωτήματα από την «αιφνιδιαστική» επίσκεψη στην ΕΥΠ

Υποκλοπές: Τα κρίσιμα ερωτήματα από την «αιφνιδιαστική» επίσκεψη στην ΕΥΠ Φωτογραφία: Intime
Το βασικό ερώτημα είναι γιατί ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έστειλε τη λίστα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με τους 92 στόχους του Predator στην ΑΔΑΕ

Η είδηση πως ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, ο οποίος ερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών τους τελευταίους 9 μήνες, επισκέφθηκε την παρελθούσα εβδομάδα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) συνοδεία ειδικών πραγματογνωμόνων για να διασταυρώσει τη λίστα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με τους 92 στόχους του Predator με τις λίστες των παρακολουθούμενων από την ΕΥΠ, δημιούργησε πλήθος ερωτημάτων.

Το βασικό ερώτημα είναι γιατί ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έστειλε τη λίστα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με τους 92 στόχους του Predator στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) προκειμένου να τη διασταυρώσει, καθώς η ΑΔΑΕ είναι το συνταγματικά προσδιορισμένο όργανο για αυτή την εργασία και φέρει την ειδική γνώση για να το κάνει. Πληροφορίες – που αναφέρθηκαν σε site- ότι η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ έκρινε πως δεν είχε την αρμοδιότητα για να κάνει τη διασταύρωση των λιστών βάσει του ν. 5002/2022 είναι ψευδείς. Αντιθέτως, μετά από γνωμοδοτήσεις κρίθηκε πως η ΑΔΑΕ είχε πλήρως την αρμοδιότητα.

Το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου απευθύνθηκε στην ΕΥΠ για να διαπιστώσει το εάν τα 92 τηλέφωνα που είχαν επιμολυνθεί με Predator είχαν παράλληλα και διάταξη παρακολούθησης από την Εθνικής Υπηρεσία Πληροφοριών και δεν προσέφυγε απευθείας στους τηλεφωνικούς παρόχους για να το διαπιστώσει. Στη βάση αυτή, έχει ειδική σημασία ο κ. Ζήσης να μην αρκεστεί στα στοιχεία που του έδωσε η ΕΥΠ – ο ελεγχόμενος δηλαδή - αλλά να ολοκληρώσει την έρευνα διασταυρώνοντας τα δεδομένα της ΕΥΠ και με αυτά των τηλεφωνικών παρόχων. Θα ήταν δε σκανδαλώδες το να διαπιστωθεί πως η ΕΥΠ δεν έδωσε στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στοιχεία που βρίσκονταν στους παρόχους.

Το τρίτο ερώτημα που προκύπτει είναι το εάν οι ειδικοί πραγματογνώμονες που όρισε ο κ. Ζήσης έκαναν τεχνικό έλεγχο στα αρχεία καταγραφής (logs) της ΕΥΠ, δεδομένου ότι δεν έχουν ακόμη επισκεφτεί τους παρόχους. Τα αρχεία καταγραφής, είναι αρχεία ή καταχωρήσεις που καταγράφουν γεγονότα και ενέργειες που συμβαίνουν σε ένα σύστημα, σε μια εφαρμογή ή σε ένα δίκτυο. Αυτά τα αρχεία χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση - ανίχνευση δραστηριοτήτων. Από αυτά μπορεί να καταδειχθεί το εάν πράγματι επαληθεύονται τα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις που έδωσε η ΕΥΠ στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και εάν είναι αξιόπιστα τεκμήρια για τη δικογραφία. Εάν τα logs έχουν καταστραφεί τότε ο κ. Ζήσης θα πρέπει να διαπιστώσει ποιος τα κατέστρεψε και γιατί.

Ένα τέταρτο ερώτημα που μένει να διευκρινισθεί είναι το εάν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα ενημερώσει τη Βουλή για τα πολιτικά πρόσωπα που βρεθήκαν να έχουν παρακολουθηθεί με διάταξη της εισαγγελέως της ΕΥΠ, όπως π.χ. ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Μάκης Βορίδης, κ.α...

Στην ίδια βάση, έχει σημασία να ξεκαθαρισθεί το εάν οι δικαστικοί θύματα του Predator, o Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χρήστος Μπαρδάκης, αλλά και η Εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου ήταν παράλληλα υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ. Αυτό είναι σημαντικό γιατί θα δείξει πόσο «αυτονομημένο» ήταν το λεγόμενο «ρυπαρό δίκτυο» εντός της ΕΥΠ. Άλλωστε υπάρχουν φωνές που αναφέρουν πως ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης δεν έκανε χρήση της ενεργής εισαγγελικής εντολής για επιστράτευση της ΑΔΑΕ στους ελέγχους, φοβούμενος πως θα διαρρεύσουν τα ονόματα των υπουργών που παρακολουθούνταν από την υπαγόμενη στο πρωθυπουργικό γραφείο ΕΥΠ.

Αυτά τα ερωτήματα αναμένεται να αναδειχθούν σήμερα από την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θα επισκεφτεί τον Άρειο Πάγο για να συζητήσει το θέμα των υποκλοπών. Η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τον Σ. Φάμελλο, τον Αλ. Αυλωνίτη και τον Γ. Σαρακιώτη.

Παράλληλα, αναμένεται να αναδειχθούν και από τους νομικούς παραστάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει και αυτός ενημέρωση από την ηγεσία τους Άρειου Πάγου για την πορεία της προανάκρισης. Ο κ. Ανδρουλάκης, ως μηνυτής και θύμα των υποκλοπών, δικαιούται να μάθει και τα στοιχεία των ειδικών πραγματογνωμόνων που όρισε ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κάτι σημαντικό δεδομένης της αρτιότητας των γνώσεων που θα πρέπει να διαθέτουν σε ειδικά τεχνολογικά ζητήματα.