Ελλάδα

Σκάνδαλο υποκλοπών: Αιφνιδιαστικός έλεγχος στην ΕΥΠ - Αυτοψία αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου με δύο πραγματογνώμονες

Σκάνδαλο υποκλοπών: Αιφνιδιαστικός έλεγχος στην ΕΥΠ - Αυτοψία αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου με δύο πραγματογνώμονες
Το πλέον κρίσιμο στοιχείο της έρευνας είναι η επιβεβαίωση ή μη της ύπαρξης παρακολούθησης και από την ΕΥΠ των προσώπων που συγκροτούν τη λεγόμενη «λίστα predator»

Αιφνιδιαστικό έλεγχο στα αρχεία της ΕΥΠ πραγματοποίησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, που χειρίζεται την έρευνα για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο κ. Ζήσης που οδεύει προς περάτωση την έρευνά του, μετέβη ο ίδιος στην ΕΥΠ, μαζί με δύο διορισμένους δικαστικούς πραγματογνώμονες προκειμένου να διασταυρώσει αν από τη λίστα των παρακολουθούμενων προσώπων με κακόβουλο λογισμικό (predator κ.α.), κάποια από τα πρόσωπα παρακολουθήθηκαν και από την ΕΥΠ, όπως συνέβη στην περίπτωση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Αυτό που σημειώνουν με νόημα οι ίδιες δικαστικές πηγές, είναι ότι το πλέον κρίσιμο στοιχείο της έρευνας είναι ακριβώς αυτό: Η επιβεβαίωση ή μη της ύπαρξης παρακολούθησης και από την ΕΥΠ των προσώπων που συγκροτούν τη λεγόμενη «λίστα predator», ή αλλιώς «λίστα Μενουδάκου».

Σε κάθε περίπτωση, η όποια έρευνα προς αυτό το επίπεδο, μέχρι τώρα έχει αποβεί άκαρπη. Βάσει του νόμου 5002/ 2022 η ΑΔΑΕ δεν είναι πλέον αρμόδια να ενημερώνει πολίτες που ζητούν να ενημερωθούν αν έχουν παρακολουθηθεί. Βάσει του νέου νόμου προβλέπεται ενημέρωση από τριμελές όργανο που αποτελείται από δύο εισαγγελείς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και αυτό σε βάθος τριετίας.

Η εισαγγελική έρευνα για τις υποκλοπές που εδώ και μήνες διενεργείται στο ανώτατο επίπεδο, από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ζήση, οδεύει προς το τέλος της, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εξεταστεί ήδη δεκάδες μάρτυρες και έχουν σταλεί και οι απαντήσεις στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχαν αποσταλεί σε διάφορες αλλοδαπές αρχές μεταξύ των οποίων και στις ΗΠΑ.