Πολιτική

Βασιλειάδης σε Κασσελάκη: Ρίχνεις νερό στο μύλο της ακροδεξιάς

Βασιλειάδης σε Κασσελάκη: Ρίχνεις νερό στο μύλο της ακροδεξιάς
«Υπόνοιες για την ηθική υπόσταση ενός ολόκληρου χώρου, δεν διαφέρουν σε τίποτα από την επιχειρηματολογία του αντισύριζα μετώπου και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», διαμηνύει μέσω του Dnews, προαναγγέλλει συζήτηση στα όργανα και τονίζει: «Εξ όσων άλλωστε θυμάμαι τα ΜΜΕ και πολύ περισσότερο το Facebook και το TikTok δεν είναι ακόμη θεσμικά όργανα του κόμματος»- Τι λέει για Τσίπρα και κεντροαριστερά.

«Ως προς τα οικονομικά του κόμματος, θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι ο Πρόεδρος του κόμματος προφανώς και δεν αναφέρεται στο δικό μας χώρο», δηλώνει στο Dnews ο Γιώργος Βασιλειάδης και προειδοποιεί: «Υπόνοιες για την ηθική υπόσταση ενός ολόκληρου χώρου, δεν διαφέρουν σε τίποτα από την επιχειρηματολογία του αντισύριζα μετώπου και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».

Ο πρώην αν. γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει συζήτηση για το θέμα στα θεσμικά όργανα του κόμματος και αναφέρει σκωπτικά: «Εξ όσων άλλωστε θυμάμαι τα ΜΜΕ και πολύ περισσότερο το Facebook και το TikTok δεν είναι ακόμη θεσμικά όργανα του κόμματος».

Σχετικά με τις επιθέσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει πως «η ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνυφασμένη με την ιστορία του Αλέξη», ενώ απαντά και σε όποιους θέτουν στόχο την απομόνωση ή την απομάκρυνση του τέως πρωθυπουργού: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να είναι τόσο μικρόνοες σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία και για το χώρο και για τη χώρα και για το λαό και τα πιο ευάλωτα στρώματα». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν δε και οι τοποθετήσεις του Γ. Βασιλειάδη για την ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης.

Βαριές κατηγορίες από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την προηγούμενη κατάσταση. Ακόμα και για «μαύρο» πολιτικό χρήμα. Υπήρξατε αναπληρωτής γραμματέας, ήθελα ένα πρώτο σχόλιό σας.

Θα μπορούσα να δεχτώ οποιαδήποτε συζήτηση για την προηγούμενη κατάσταση εφόσον αυτή γίνεται καλοπροαίρετα, συντεταγμένα και εκεί που προβλέπει το Καταστατικό του κόμματος. Στα αρμόδια όργανα, χωρίς ανθρωποφαγία, με ειλικρινή διάθεση κριτικής και αυτοκριτικής. Και αυτό αν θέλετε θα αποτελούσε και προϋπόθεση για να προχωρήσουμε μπροστά. Και να μην κρυφτούμε πίσω από γενικές δικαιολογίες ο καθένας και η καθεμία, για να αποκρύψουμε ατομικές αδυναμίες, λάθη στρατηγικής ή όποια άλλα σφάλματα.

Ως προς τα οικονομικά του κόμματος, θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι ο Πρόεδρος του κόμματος προφανώς και δεν αναφέρεται στο δικό μας χώρο. Η δυσκολία άλλωστε στην οικονομική μας ζωή αποτελεί τον καλύτερο μάρτυρα για το διαυγές της λειτουργίας μας. Για τον λόγο αυτό οφείλουμε όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε κάθε λέξη και φράση που χρησιμοποιούμε. Υπόνοιες για την ηθική υπόσταση ενός ολόκληρου χώρου, δεν διαφέρουν σε τίποτα από την επιχειρηματολογία του αντισύριζα μετώπου και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Πολλώ δε μάλλον σε μια συζήτηση η οποία εκτυλίσσεται στη δημόσια σφαίρα αποτελώντας καίριο πλήγμα και για την αριστερά αλλά και για την ίδια τη Δημοκρατία. Μην ξεχνάμε ότι στο τέλος της ημέρας μιλάμε για το κόμμα που διαχειρίστηκε χρηστά το δημόσιο χρήμα, αφήνοντας στη χώρα βαθιές παρακαταθήκες και διεθνή αναγνώριση, μέσω της ανάκτησης της οικονομικής μας άρα και εθνικής κυριαρχίας. Η συζήτηση με τέτοιο τρόπο μπορεί να γίνει εκφυλιστική και στο τέλος της ημέρας να αποτελέσει, όπως ήδη βιώνουμε, νερό στον μύλο της ακροδεξιάς.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι για την οικονομική διαχείριση φαντάζομαι ότι θα κληθούν να παρουσιάσουν στα αρμόδια όργανα του κόμματος την πραγματικότητα, την οποία και όλοι μαζί, με συντροφικότητα, θα πρέπει να βρούμε κάθε μέσο για να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και για το κόμμα και κυριότερα για την κοινωνία.

kapa35291708857166_1_3a225.jpg

Μπορεί κάποιοι να έχουν στόχο την απομόνωση και πολύ περισσότερο την απομάκρυνση του Αλέξη Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να είναι τόσο μικρόνοες σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία και για το χώρο και για τη χώρα και για το λαό και τα πιο ευάλωτα στρώματα. Άλλωστε, όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει μερικές μέρες πριν στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση μας στο Σύνταγμα: Πώς μπορεί να λείπει η καρδιά του κόμματος; Ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί τον ιστορικό ηγέτη της Αριστεράς στη χώρα και μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης στην Ευρώπη. Η ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνυφασμένη με την ιστορία του Αλέξη. Αυτό πρέπει να σεβαστούμε. Και με βάση αυτό πρέπει να πορευτούμε.

Εντούτοις άλλα στελέχη με καλές σχέσεις με τον τέως πρωθυπουργό καλούνται να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και να πάνε σε άλλους χώρους, όπως στη Νέα Αριστερά ή το ΠΑΣΟΚ.

Θα μου επιτρέψετε να μην σχολιάσω ανοησίες.

Το Μανιφέστο Κασσελάκη πώς το είδατε;

Από την πρώτη μέρα που οργανώθηκα στην αριστερά ήμουν οπαδός της θεσμικής θωράκισης του χώρου μου. Πίστευα και πιστεύω πως κάθε πρόταση είναι καλοδεχούμενη, κάθε πηγή προβληματισμού είναι πλούτος, ακόμα και κάθε ιδεολογική διαμάχη αποτελεί τελικά δύναμη. Έτσι λοιπόν πάντα πίστευα και πάντα ζητούσα κάθε συζήτηση να γίνεται στα όργανα του κόμματος. Στα εκλεγμένα όργανα και στις οργανώσεις του. Στα ζωντανά κύτταρα. Στα μέλη του. Συντεταγμένα. Για τον λόγο αυτό θα μου επιτρέψετε και σήμερα να κάνω το ίδιο και να επιφυλαχθώ να τοποθετηθώ εκεί. Για να διαφυλάξω το ίδιο το κόμμα το οποίο υπηρετώ. Εξ όσων άλλωστε θυμάμαι τα ΜΜΕ και πολύ περισσότερο το Facebook και το TikTok δεν είναι ακόμη θεσμικά όργανα του κόμματος.

Ο χώρος της προοδευτικής παράταξης χρειάζεται ανασύνθεση; Και κατά τη γνώμη σας πώς πρέπει να γίνει; Συμφωνείτε πχ με την «Έκκληση των τεσσάρων» καθηγητών;

Ο λαός στις ευρωεκλογές έστειλε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σε όλο το πολιτικό σύστημα. Και στην κυβέρνηση, με την πρωτοφανή πτώση της, αλλά και στην αντιπολίτευση. Είναι πρωτοφανές και πρέπει να το αναλύσουμε πώς γίνεται μια κυβέρνηση να καταρρέει χάνοντας ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους μέσα σε ένα χρόνο και η αντιπολίτευση να μην μπορεί να καρπωθεί τίποτα από αυτό.

Ο προοδευτικός κόσμος, οι χειμάζουσες μάζες Ελληνίδων και Ελλήνων που βλέπουν τη ζωή τους να πνίγεται από τα αδιέξοδα, μας κοιτάει. Δεν είναι ευχαριστημένος. Περιμένει λύσεις. Περιμένει πρωτοβουλίες. Ο σύριζα ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή αυτών των πρωτοβουλιών. Σας θυμίζω ότι ένας από τους λόγους που φέραμε και επιμέναμε στην απλή αναλογική ήταν η επιβεβλημένη ανάγκη συνθέσεων του χώρου μας και του πολιτικού σκηνικού εν γένει. Κατηγορηθήκαμε για αυτό και κυρίως για το ότι προσπαθήσαμε μέχρι και την τελευταία στιγμή να το πετύχουμε. Δεν ήταν ακόμα ώριμες οι συνθήκες. Σήμερα όμως για πρώτη φορά φαίνεται ότι η σκέψη αυτή είναι κοινός τόπος στον λαό και αρχίζει να απασχολεί συνολικά και ειλικρινά το πολιτικό προσωπικό. Που νιώθει πλέον την ανάγκη για την επιβεβλημένη συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων ώστε να σταματήσει η λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα μας. Επομένως, τώρα είναι οι συνθήκες και η στιγμή να ακούσουμε την κοινωνία. Και να ξεκινήσει άμεσα μια προγραμματική συζήτηση. Για ένα καλύτερο αύριο. Για την ελληνική κοινωνία, για ένα συνεκτικό προοδευτικό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας, του λαού και του τόπου. Το πώς μπορεί να γίνει η ανασύνθεση ή πώς μπορεί να υλοποιηθεί αυτό το μέτωπο είναι τεχνικό ζήτημα και οι ηγεσίες θα κληθούν να πάρουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και αποφάσεις. Αυτό που είναι άμεση και αναγκαία προϋπόθεση είναι το να τεθούν τα πολιτικά διακυβεύματα, να μπουν τα πολιτικά διλήμματα, να μπει η πολιτική ατζέντα και να θέσουμε όλοι την ανάγκη συνεννόησης ανθρώπων με κοινό προβληματισμό με κοινούς στόχους και με κοινές θέσεις για ένα καλύτερο αύριο, πάνω από όλα.

Σε αυτό το πλαίσιο και η έκκληση των 4 καθηγητών, τους οποίους σέβομαι και εκτιμώ, αν και με κάποιους έχω διαφωνήσει σφόδρα στο παρελθόν, αποτελεί γνήσια έκφραση αγωνίας απέναντι σε ένα αδιέξοδο μέλλον για τα παιδιά αυτού του τόπου.

Ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα την επόμενη μέρα; Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως είναι το μοναδικό ίσως πρόσωπο που μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη.

Τη δεξιά δεν την κερδίζουν τα πρόσωπα. Τη δεξιά θα την κερδίσουν οι πολιτικές. Θα την κερδίσει η σοβαρότητα. Θα την κερδίσει το συνεκτικό σχέδιο για ένα καλύτερο αύριο. Ο Αλέξης είναι μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη για το χώρο της προοδευτικής παράταξης. Η στήριξή ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι από μόνη της κορυφαίο πολιτικό γεγονός. Ας μην κάνουμε το λάθος κουβεντιάζοντας για πρόσωπα να χάσουμε την ουσία και η ουσία είναι η ανάγκη να υπάρξει κοινός βηματισμός για να δοθεί ένα τέλος στα αδιέξοδα της δεξιάς.