Πολιτική

Επτά νέες Έδρες του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας στην Ελλάδα συναντώνται στην Αθήνα

Επτά νέες Έδρες του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας στην Ελλάδα συναντώνται στην Αθήνα
Η δεύτερη συνάντηση των επτά κατόχων εδρών ERA διοργανώνεται από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) και το Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας στις 28 Ιουνίου.

Η σύσταση των Εδρών Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ERA Chairs) αφορά τη μετακίνηση διακεκριμένων καθηγητών και ερευνητών από το εξωτερικό σε Ελληνικά Ιδρύματα με στόχο την οργάνωση νέων ερευνητικών ομάδων σε επιστημονικά πεδία αιχμής και την επίτευξη ερευνητικής αριστείας.

Βασικός σκοπός είναι η προσέλκυση και η διατήρηση ανθρώπινου δυναμικού υψηλής ποιότητας υπό την επίβλεψη του κάτοχου της έδρας (ERA Chair holder), ο οποίος θα κατευθύνει επίσης την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών μέσα σε ένα βιώσιμο πλαίσιο.

Μετά την εναρκτήρια συνάντηση που έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη στις 26 Σεπτεμβρίου 2023, οι επτά καταξιωμένοι επιστήμονες, κάτοχοι εδρών ERA που έχουν ήδη ξεκινήσει το έργο τους σε ελληνικούς οργανισμούς θα πραγματοποιήσουν την δεύτερη συνάντησή τους για να παρουσιάσουν ο καθένας την πρόοδο στον τομέα τους.

Παράλληλα θα παρουσιάσουν τις δράσεις που προγραμματίζουν να αναλάβουν σε συνεργασία με τις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων και την πολιτική και περιφερειακή ηγεσία για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα, αλλά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κατά την υλοποίηση των έργων τους.

Στη χώρα μας έχουν ιδρυθεί μέχρι στιγμής Έδρες σε πέντε ερευνητικά Ιδρύματα, και συγκεκριμένα στο ΙΤΕ (3 έδρες), στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (1 έδρα), στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ” (1 έδρα), στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1 έδρα) και στο Πανεπιστήμιο Πατρών (1 έδρα).

Τα έργα αυτά συνολικού προϋπολογισμού 17,5 εκατομμυρίων ευρώ θα δημιουργήσουν Κέντρα Αριστείας σε επιστημονικές περιοχές αιχμής. Πιο συγκεκριμένα, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, αξιοποιώντας επένδυση από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δημιουργεί δομή κρυογονικής ηλεκτρονικής μικροσκοπίας, μοναδική στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμιγκ” (ΕΚΕΒΕ Φλέμιγκ), μέσω του προγράμματος ERA Chairs, στελεχώνει το νέο Ινστιτούτο Βιοκαινοτομίας με άμεση φιλοδοξία τη δημιουργία της Βιοτεχνόπολης, του πρώτου ολοκληρωμένου κόμβου βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα.

“Συνολικά, τα έργα ERA Chairs αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα για χρηματοδότηση που προωθεί την επιστημονική και τεχνολογική αριστεία, για brain (re)gain, καθώς και για υιοθέτηση καλών πρακτικών στο τοπικό οικοσύστημα ακαδημαϊκής διοίκησης. Το ΕΚΕΒΕ Φλέμινγκ έχει θέσει ως στρατηγική προτεραιότητά του για τα επόμενα χρόνια να επιδιώξει την αξιοποίηση της αποδεδειγμένα Άριστης Ακαδημαϊκής Έρευνας που γίνεται στο Κέντρο στις Βιοϊατρικές Επιστήμες, ώστε να μπορέσει να τη μεταφράσει σε πραγματική Καινοτομία που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, εμπορεύσιμων προϊόντων και εταιρειών-τεχνοβλαστών, ώστε να προκύπτουν απτά αποτελέσματα και άμεσα οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία. Το έργο ERA Chair ‘Boost4Bio’ δρα ως καταλύτης στην προσπάθεια αυτή, ενώ, ταυτόχρονα, συνεισφέρει στην περαιτέρω ενίσχυση της επιστημονικής αριστείας του Κέντρου, στην αποτελεσματικότερη εκπαίδευση και επαγγελματική εξέλιξη των νέων ερευνητών, καθώς επίσης και στην ενίσχυση των συμπληρωματικών δεξιοτήτων (complementary skills) των μελών της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας», σχολιάζει ενδεικτικά ο Δρ Γεώργιος Σκρέτας που είναι κάτοχος Έδρας ERA στη Βιομοριακή Μηχανική και Συνθετική Βιολογία στο Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμιγκ”.

Αντίστοιχα, το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) επικεντρώνεται στην ανάπτυξη κέντρου υπολογιστικής βιοποικιλότητας, αλλά και στην εγκαθίδρυση νέας ερευνητικής κατεύθυνσης για την υπολογιστική αστροφυσική και την επιστήμη των δεδομένων. Επίσης, τα τμήματα Φαρμακευτικής και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών θα εστιάσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μοριακής και δομικής βιολογίας , ενώ το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ θα αναπτύξει νέας γενιάς βιοεντομοκτόνα αξιοποιώντας τη μικροβιακή βιοποικιλότητα της Κρήτης και της Μεσογείου. Τέλος, η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης, θα δημιουργήσει πρότυπο κέντρο για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες αξιοποιώντας το πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ.

Η γλώσσα της συνάντησης είναι η αγγλική και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τη συνάντηση και διαδικτυακά στον σύνδεσμο:

https://us06web.zoom.us/j/84115782782?pwd=SzS2Mopu3P5PzFaX0VPjAsmDPAgKee. 1  

Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ