Πολιτική

Καστανίδης: Η ανασύνθεση θα γίνει είτε με τις ηγεσίες, είτε με δυνάμεις που θα έρθουν σε ρήξη μαζί τους

Καστανίδης: Η ανασύνθεση θα γίνει είτε με τις ηγεσίες, είτε με δυνάμεις που θα έρθουν σε ρήξη μαζί τους Φωτογραφία: SOOC
Προτείνει να σχηματιστεί αμέσως μια ομάδα προσωπικοτήτων κοινής αποδοχής που σε σύντομο διάστημα θα ερευνήσει τις πιθανότητες και τους όρους των δυνάμεων- Τι λέει στο Dnews για Κασσελάκη, για Ανδρουλάκη και ΠΑΣΟΚ, ποιους χαρακτηρίζει ως «δούρειους ίππους» της δεξιάς.

Σαφή προειδοποίηση προς τις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πως η ανασύνθεση της κεντροαριστεράς θα γίνει με την ειλικρινή συμμετοχή τους ή διαφορετικά θα προχωρήσει με δυνάμεις από το εσωτερικό τους που θα έρθουν σε ρήξη μαζί τους, απευθύνει ο Χάρης Καστανίδης, πρώην υπουργός και κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη.
Παράλληλα, με συνέντευξη στο Dnews, προτείνει «να σχηματισθεί αμέσως μια ομάδα προσωπικοτήτων κοινής αποδοχής, που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ερευνήσει τις πιθανότητες και τους οργανωτικούς και προγραμματικούς όρους για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων».

Ο Χάρης Καστανίδης κατηγορεί για «δούρειους ίππους» της δεξιάς όσους δεν καταλαβαίνουν πως ο κατακερματισμός και οι φτωχές επιδόσεις της προοδευτικής παράταξης αποτελούν «εγγύηση» μιας ανενόχλητης περαιτέρω ηγεμονίας της συντηρητικής παράταξης, ενώ θεωρεί «αναπόφευκτη» την εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Για τον Στ. Κασσελάκη επισημαίνει πως «υποθέτω ότι δεν θα καταστεί καταγέλαστος, διεκδικώντας την ηγεσία οργάνου της διαπλοκής»!

Η κατακερματισμένη κεντροαριστερά μπορεί να είναι η «σωτηρία» Μητσοτάκη και ο χορηγός του για μια νέα τετραετία; Ή η ήττα του που σημειώθηκε στις ευρωεκλογές είναι μη αναστρέψιμη;

Η ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές θα μπορούσε να καταστεί μη αντιστρέψιμη, αν απέναντί της είχε έναν ισχυρό αντίπαλο, αν είχε απέναντί της μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που συμπυκνώνει στο πρόγραμμα και τη δράση της τις προσδοκίες ενός λαού να υπερβεί τη συντριβή των συνεχόμενων κρίσεων και να ατενίσει έναν ορίζοντα πιο χαμογελαστό.

Ο κατακερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων και οι φτωχές εκλογικές επιδόσεις τους αποτελούν «εγγύηση» μιας ανενόχλητης περαιτέρω ηγεμονίας της συντηρητικής παράταξης. Όσοι δεν καταλαβαίνουν ή αρνούνται αυτή την απλή αλήθεια είτε ζουν με αυταπάτες είτε είναι «δούρειοι ίπποι» της Δεξιάς.

Στο ΠΑΣΟΚ τι πρέπει να γίνει; Μοιάζει η κατάσταση να είναι αδιέξοδη, καθώς η ηγεσία δεν παραδέχεται ότι ηττήθηκε, ενώ οι έως τώρα «δελφίνοι» ζητούν εκλογή νέου αρχηγού.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν ήταν ευτυχές και για το ΠΑΣΟΚ. Οι στόχοι που τέθηκαν απο την ηγεσία δεν επιτεύχθηκαν. Πρέπει να είμαστε όλοι ειλικρινείς και τίμιοι με την αλήθεια, αν θέλουμε, πράγματι, να διορθώσουμε λάθη.

Στην πολιτική πρέπει να είσαι έτοιμος να χειρισθείς με μετριοφροσύνη τη νίκη και με γενναιότητα και αξιοπρέπεια την ήττα. Αυτή η παραίνεση αφορά όλους. Και τον Ανδρουλάκη και αυτούς που τον κρίνουν, θέτοντας θέμα ηγεσίας. Βλέπω μια ταχύτατη αναδιαμόρφωση εσωκομματικών συμμαχιών, όχι στη βάση των ιδεών και των στρατηγικών συλλήψεων, αλλά στη βάση προσωπικών βλέψεων και επιθυμιών. Κάνω αυτή την παρατήρηση, γιατί μια νεότερη γενιά στελεχών ανέλαβε την τύχη του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να φαίνεται επαρκής να οδηγήσει το Κίνημα σε ελπιδοφόρους δρόμους. Έχουν μια έντονη όσφρηση της κομματικής εξουσίας και της ίντριγκας, αλλά δυσκολεύονται και με τα στοιχειώδη των πολιτικών ιδεολογιών, της πολιτικής επιστήμης, της φιλοσοφίας και της πολιτικής ιστορίας.

Πέρα από την εκλογή ηγεσίας, που θεωρώ πλέον αναπόφευκτη διαδικασία, πρέπει να συζητηθούν σε βάθος ταυτοτικά ζητήματα του χώρου.

Και στον ΣΥΡΙΖΑ; Ο Στ. Κασσελάκης λέει πως αν η κοινωνία αποφασίσει πως θέλει νέο σχήμα της κεντροαριστεράς ο ίδιος θα είναι υποψήφιος για αρχηγός από τη βάση.

Ο κ. Κασσελάκης κάνει πολλές δηλώσεις, συχνά αντιφατικές μεταξύ τους. Μας λέει ότι θέλει να είναι υποψήφιος-ηγέτης σε μια ενοποιημένη Κεντροαριστερά, αλλά, λίγο αργότερα, μας ενημερώνει ότι η προσπάθεια ενοποίησης των προοδευτικών δυνάμεων καθοδηγείται από τη διαπλοκή, ώστε να βρεθεί το κυβερνητικό υποκατάστατο του Μητσοτάκη. Με βάση τις νεότερες δηλώσεις του, υποθέτω ότι δεν θα καταστεί καταγέλαστος, διεκδικώντας την ηγεσία οργάνου της διαπλοκής.

Και ο Αλέξης Τσίπρας τι ρόλο πιστεύετε ότι θα έχει;

Πριν αναζητήσει άλλους ρόλους ο κ.Τσίπρας, καλό θα ήταν να απαντήσει στον κ. Κασσελάκη για τις απίστευτες προσβολές του τελευταίου σε βάρος του και σε βάρος του κόμματος που διοίκησε. Ας δώσει μιαν απάντηση από το απόθεμα της αξιοπρέπειάς του.

Οι εσωτερικές εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάτε ότι θα επηρεάσουν αρνητικά (ή έστω ανασταλτικά) την υπόθεση της ανασύνθεσης;

Η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου θα γίνει είτε με την ειλικρινή συμμετοχή των ηγεσιών όλων των πολιτικών σχηματισμών του προοδευτικού τόξου είτε, σε περίπτωση υπονόμευσης του εγχειρήματος από τις ηγεσίες, με σύγκλιση πολλαπλών δυνάμεων όλων των πλευρών, που θα απελευθερώνονται από ρήξεις στο εσωτερικό των κομμάτων.

Κατά τη γνώμη σας τι πρέπει να γίνει;

Να σχηματισθεί αμέσως μια ομάδα προσωπικοτήτων κοινής αποδοχής, που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ερευνήσει τις πιθανότητες και τους οργανωτικούς και προγραμματικούς όρους για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων.