Ελλάδα

Ο τουρισμός ψάχνει εργαζόμενους και οι εργαζόμενοι... δεν ψάχνουν γαλέρες

pexels pexels
Όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι επιλέγουν να απασχοληθούν και την τρέχουσα σεζόν στον τουριστικό – επισιτιστικό κλάδο.

Ο λόγος είναι ένας και πολύ απλός. Οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν. Το δεκάωρο χωρίς ρεπό, οι επτά ημέρες την εβδομάδα για πέντε μήνες με μεροκάματο 45 ευρώ. Οι τρώγλες οι οποίες στοιβάζονται για να μείνουν και οι οφειλές δεδουλευμένων.

Εργαζόμενοι μιλούν και εξηγούν στο Dnews γιατί έπειτα από αρκετά χρόνια σεζόν σε ξενοδοχεία ή σε επιχειρήσεις της εστίασης, γιατί δεν θέλουν να ξανά εργαστούν κυρίως σε κάποιο νησί το καλοκαίρι.

Αρετή 36 ετών

Εργαζόμενη ως μπασίστα τα τελευταία επτά χρόνια αναφέρει στο Dnews πως οι συνθήκες και οι μισθοί για σεζόν είναι τραγικές.

«Επτά χρόνια δούλευα σεζόν σε νησιά των Κυκλάδων. Η συμφωνία που είχα κάνει ήταν στα 1.700 ευρώ πενθήμερο οχτάωρο με μισθό συν την διαμονή και την σίτιση. Πέρσι και φέτος μου έκαναν πρόταση, από άλλες επιχειρήσεις. Οι προτάσεις που λάμβανα ήταν στα 1.200 ευρώ, 7/7 και 12ωρο. Το αστείο της υπόθεσης βέβαια είναι πως όταν ρωτούσα για τη διαμονή μου έλεγαν ότι παρέχουν αλλά όταν ζητούσα να μου πουν και τις λεπτομέρειες με ενημέρωναν ότι θα έμενα σε ένα δωμάτιο με άλλα δυο άτομα. Αυτή ήταν η πρωτη επιλογή μου. Η δεύτερη ήταν να νοίκιασα διαμέρισμα το οποίο φυσικά θα το πληρώνω μόνη μου. Προφανώς αρνήθηκα όπως και οι περισσότεροι εργαζόμενοι. Βλέπω πως αρκετοί ιδιοκτήτες δηλώνουν αγανακτισμένοι και ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν θέλουν να δουλέψουν. Εντελώς τυχαία ξεχνούν να αναφέρουν τι προσφέρουν».

Οι συνθήκες αυτές φυσικά έχουν οδηγήσει στην δημιουργία 80.000 κενών θέσεων εργασιας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι εργοδοτικοί φορείς για τουρισμό κι εστίαση αντίστοιχα.

Δημήτρης 29 ετών

Από την πλευρά του ο Δημήτρης από την ηλικία των 19 εργάζεται ως σερβιτόρος σε εστιατόρια με πιο ακριβή κουζίνα. Φέτος ύστερα από δέκα χρόνια αποφάσισε πως δεν θα δουλέψει σεζόν.

«Κάθε χρόνο η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη. Τα τρία τελευταία χρόνια έριξα νερό στο κρασί μου. Σκέφτηκα πως ήταν δύσκολα μετά τον κοβιντ και τα lockdown οπότε συμφώνησα στα λιγότερα χρήματα. Δηλαδή από τα 1.600 ευρώ έκλεισα στα 1.300 ευρώ (πενθήμερο). Πέρασε η μεταβατική περίοδος και ήρθε η ακρίβεια. Τώρα όλοι έχουν αυτό ως δικαιολογία, ανεβάζουν τις τιμές που σε αρκετές περιπτώσεις είναι λογικό γιατί έχουν ανατιμηθεί οι πρώτες ύλες, αλλά κατεβάζουν τους μισθούς, κόβουν τη διαμονή και απαιτούν να είμαστε εκεί 7/7. Όχι αυτό είναι απαράδεκτο. Σέβομαι τον εαυτό μου και την δουλειά που κάνω και δεν δέχομαι να εργάζομαι έτσι. Δεν είμαστε σκλάβοι. Ας αναλογιστούν λοιπόν οι ιδιοκτήτες, η κυβέρνηση και όσοι απορούν γιατί δεν πάει ο κόσμος για δουλειά, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό».

Κάθε χρόνο το πρόβλημα με τις ελλείψεις εργαζομένων στον τουρισμό μεγαλώνει. Το 2021 οι κενές θέσεις ήταν 57.700, το 2022 έφθασαν στις 60.000 και το 2023 υπερέβησαν τις 60.000.

Άρης 27 ετών

Ο 27χρονος Άρης προτιμάει να αλλάξει χώρα για να εργαστεί από το να πάει σεζόν. Ο ίδιος εξηγεί στο Dnews.

«Επέλεξα φέτος να μην πάω γιατί το κόστος διαμονής είναι ακριβότερο από κάθε προηγούμενη χρονιά. Επίσης τα λεφτά που υπόσχονται ότι θα μας δώσουν δεν υπάρχουν και από τα tips δεν βγάζω αρκετά ώστε να δικαιολογήσω μέσα γιατί πρέπει τρεις μήνες το καλοκαίρι να μοιράζομαι με ανθρώπους που δεν ξέρω το ίδιο δωμάτιο και να βλέπω τη ζωή να φεύγει. Αν μου παρουσιαστεί ευκαιρία θα κατέβω στο Ντουμπάϊ όπου εκεί έχω ακούσει ότι οι μισθοί είναι πολύ καλύτεροι και οι συνθήκες δεν είναι τόσο άσχημες».