Πολιτική

Τα 3+1 «παλιά» στηρίγματα του Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ
Τα 3+1 «παλιά» στηρίγματα του Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Η ρήξη Κασσελάκη με τους παλιούς «προεδρικούς» και αυτοί που τον στηρίζουν.

Ποια είναι η «ομάδα Κασσελάκη» στον ΣΥΡΙΖΑ; Όσο και αν ακούγεται παράξενο, η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει «ομάδα Κασσελάκη», υπό την έννοια ότι δεν φαίνεται να υπάρχει μια ομάδα ηγετικών στελεχών των οποίων η γνώμη να βαραίνει στις αποφάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Εξαίρεση ίσως αποτελεί ο διευθυντής του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη. Μανώλης Καπνισάκης. Αν υπάρχει ένας «άνθρωπος του Κασσελάκη», αυτός είναι ο Καπνισάκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στον τρόπο που διοικεί την αξιωματική αντιπολίτευση έχει κάνει πράξη το δόγμα «ενός ανδρός αρχή». Η διοίκηση Κασσελάκη δεν είναι μόνο πολύ προσωπική μόνο ως προς το επικοινωνιακό ύφος της αλλά και ως προς την καθημερινή λειτουργία της.

Η ανθρωπογεωγραφία των υποστηρικτών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχει τη σημασία της, δεδομένου ότι βρισκόμαστε μία μόλις ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και λίγα 24ωρα πριν από την Κεντρική Επιτροπή, στη σκιά του δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος και την σφοδρής πολιτικής κριτικής από τους 87 της εσωκομματικής αντιπολίτευση.

Ρήξη με τους παλιούς «προεδρικούς»

Από όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η πλειονότητα των ηγετικών στελεχών που απάρτιζαν ιστορικά το τσιπρικό/προεδρικό μπλοκ ήρθε διαδοχικά σε σύγκρουση με τον Στέφανο Κασσελάκη και εισέπραξε την κατηγορία περί «υπονόμευσης». Στην αρχή αποχώρησαν κι έφτιαξαν την Νέα Αριστερά τα νεότερα στελέχη (Χαρίτσης, Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος). Στη συνέχεια, στο συνέδριο ήρθε σε σύγκρουση με τον Κασσελάκη για τους χειρισμούς του ο σκληρός πυρήνας των παλιών «προεδρικών» (Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Ραγκούσης). Τις τελευταίες εβδομάδες επήλθε ρήξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνη την μερίδα των παλιών «προεδρικών» που είχαν δώσει μάχη για την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Γιώργος Τσίπρας ο οποίος όχι μόνο είχε υπογράψει για την υποψηφιότητα Κασσελάκη αλλά φέρεται να είχε πάρει και δεκάδες τηλέφωνα σε στελέχη σε όλη την Ελλάδα για να πείσει ότι «η γραμμή είναι ο Στέφανος».

Αυτοί που στηρίζουν

Υπάρχουν όμως και πρωτοκλασάτα στελέχη του παλιού τσιπρικού στρατοπέδου που στηρίζουν ακόμα τον Κασσελάκη. Αυτά τα στελέχη δεν συγκροτούν σε καμία περίπτωση ενιαία ομάδα. Ούτε στηρίζουν με τον ίδιο τρόπο τον Κασσελάκη ούτε έχουν τις ίδιες προσεγγίσεις στη συγκυρία. Η στήριξη που εξακολουθούν να παρέχουν στον Στέφανο Κασσελάκη απορρέει από τις προσωπικές στρατηγικές τους.

pappas870_440a5.jpeg

Το βασικό πρόσωπο των παλιών προεδρικών που στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη είναι ο Νίκος Παππάς. Ο Παππάς έπαιξε κεντρικό ρόλο στην επικράτηση Κασσελάκη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού άδειασε στο παρά ένα την κίνηση Γεροβασίλη. Όμως στη συνέχεια είδε αρκετούς κομματικούς συνοδοιπόρους του να υπογράφουν το κείμενο των 87 της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ο βουλευτής του Νότιου Τομέα της Β Αθήνας έχει υιοθετήσει μια πιο ανοιχτή γραμμή για τις κεντροαριστερές συμμαχίες από αυτήν του Στέφανου Κασσελάκη. Εντούτοις, πολύ συχνά στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι άνθρωποι όπως ο Νίκος Παππάς δεν μπορούν να παίξουν ρόλο στις ανασυνθετικές διαδικασίες.

dourou623_9a9ab.jpg

Η Ρένα Δούρου παραμένει σταθερά στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, αποφεύγοντας όμως την ιδιαίτερη εμπλοκή της στις εσωκομματικές αντιθέσεις καθώς και τη στοχοποίηση του Αλέξη Τσίπρα. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που ερμήνευσε τα βαριά υπονοούμενα του Στέφανου Κασσελάκη σε βάρος του Τσίπρα για το μαύρο πολιτικό χρήμα: «Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν άνοιξε θέμα περί μαύρου χρήματος στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε όμως ότι εμείς δεν θα γίνουμε σαν τα άλλα κόμματα».

svigkou080_22897.jpg

Η στάση της Ράνια Σβίγκου έχει εκπλήξει πολλούς. Όλη της η πορεία στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ταυτισμένη με τον Αλέξη Τσίπρα. Στο συνέδριο μαζί με τον άλλο γραμματέα του κόμματος, Γιώργο Βασιλειάδη, στήριξε επί της ουσίας την Όλγα Γεροβασίλη στη σύγκρουσή της με τον Στέφανο Κασσελάκη. Αλλά από εκεί και πέρα, οι πορείες Βασιλειάδη και Σβίγκου ήταν τελείως διαφορετικές. Ο Βασιλειάδης παραιτήθηκε από γραμματέας και υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του κειμένου των 87. Αντιθέτως, η Σβίγκου παρέμεινε στη θέση της και στηρίζει τον Κασσελάκη, παρότι τα υπονοούμενα περί μαύρου χρήματος αφορούν και τη δική της θητεία ως γραμματέας.

polakis867_1_72d19.jpg

Ο Παύλος Πολάκης αποτελεί μια κατηγορία από μόνος του. Ο Πολάκης εδώ και καιρό ακολουθεί τη δικιά του στρατηγική. Από τη μια μεριά ασκεί κριτική στον Κασσελάκη για λάθη που έκανε το προηγούμενο διάστημα, στα οποία συμπεριλαμβάνει κατά τρόπο απαράδεκτο και την προβολή των προσωπικών επιλογών του. Από την άλλη, ο Πολάκης επιτίθεται ανοιχτά στον Αλέξη Τσίπρα. Είναι ο μόνος από τους παλιούς που επιτίθεται στον πρώην πρωθυπουργό, κάτι που διαψεύδει πανηγυρικά όσους παλιότερα τον θεωρούσαν πυλώνα του «τσιπρισμού». Άλλωστε, σε μια ορισμένη αντίληψη της πολιτικής η σκοπιμότητα αφήνει πολύ λίγο χώρο στην αναγνώριση της ευεργεσίας.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι τον Στέφανο Κασσελάκη στηρίζουν και μια σειρά παλιά «τσιπρικά» στελέχη τα οποία δεν είχαν κεντρικό ρόλο την προηγούμενη περίοδο, αλλά τώρα οι εσωκομματικές μετοχές τους έχουν ανέβει.