Πολιτική

Χαμός με Βελόπουλο-Σαράκη για τα εκατ. της Novartis: Η αποκάλυψη, τα ερωτηματικά και η απάντηση

Χαμός με Βελόπουλο-Σαράκη για τα εκατ. της Novartis: Η αποκάλυψη, τα ερωτηματικά και η απάντηση
Διαστάσεις φαίνεται πως παίρνει η κόντρα του Κυριάκου Βελόπουλου με τον μέχρι πρότινος στενό συνεργάτη και βουλευτή του, Παύλο Σαράκη, μετά τη διαγραφή του δεύτερου από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ελληνικής Λύσης.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος από το βήμα της Ολομέλειας αποκάλυψε πως ο Παύλος Σαράκης έλαβε ως δικηγόρος αμοιβή 30 εκατ. ευρώ για την υπόθεση Novartis την ώρα που σχολίαζε κατά τη διάρκεια της παρέμβασή τους, τα «κακώς κείμενα» κατά την αποψή του στην ελληνική δικαιοσύνη.

«Για ποια Δικαιοσύνη να μιλήσουμε, όταν δεν ξέρουμε ακόμα τι έγινε με τα κλεμμένα από τη Novartis; Οι Αμερικανοί ήδη πήραν 350 εκατ. από τη Novartis. Επίσης εκατομμύρια πήραν και ο δικηγόρος με τους προστατευόμενους μάρτυρες. Όλοι κονόμησαν στην πλάτη των Ελλήνων», για να πει στην συνέχεια ότι «ο Σαράκης είναι αυτός ο δικηγόρος, προχθές μόλις έμαθα ότι πήρε 30 εκατ.».

Στενός συνεργάτης του Κυριάκου Βελόπουλου, διευκρινίζει πως ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης δεν προέβη σε καταγγελία εις βάρος του Παύλου Σαράκη. Και αυτό γιατί όπως εξηγεί, το σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβραβεύει μάρτυρες σε υποθέσεις όπως η Novartis που το αμερικανικό δημόσιο βγαίνει κερδισμένο και μέρος της αμοιβής πηγαίνει στον δικηγόρο αυτών.

Ωστόσο είναι σαφές ότι η επίμαχη αναφορά δημιούργησε εντυπώσεις ενώ σε μια ευθεία αντιπαραβολή που έκανε ο Κυριάκος Βελόπουλος με την υπόθεση Αυγενάκη είπε χαρακτηριστικά πως «εμένα όποτε έβλεπα κάποιον άνθρωπο να παρεκκλίνει από το εθνικό ιδεώδες την εθνική γραμμή ειδικά στην Ελληνική Λύση, του παίρναμε το κεφάλι και τον στέλναμε στον αγύριστο».

«Λυπάμαι αν πικραίνεται ο Βελόπουλος»

Ο Παύλος Σαράκης σήκωσε το γάντι και απάντησε στον πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, λέγοντας πως «η αμοιβή που έλαβα είναι εκείνη που αντιστοιχεί στο ύψος της αποζημίωσης που έλαβε το αμερικανικό δημόσιο. Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι τα χρήματα έχουν δηλωθεί στις αρχές και έχω αποδώσει εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο από τη φορολόγησή τους».
Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής δήλωσε «υπερήφανος» που μπήκε στην πολιτική «οικονομικά ανεξάρτητος», όπως είπε, δηλώνοντας πως «λυπάται» αν για αυτό «πικραίνεται ο Κυριάκος Βελόπουλος ή οποιοσδήποτε άλλος».

Η παρέμβαση Πλεύρη

Πάντως τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης για την υπόθεση Novartis, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος ανέφερε ότι «στο πόρισμα της προανακριτικής για την Novartis είχαμε καταλήξει ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι ταυτόσημοι με αυτούς στην Αμερική».
Κατόπιν αυτού, σημείωσε πως «η βασική αρχή του δικαίου εδώ στην Ελλάδα είναι ότι δεν πρέπει να έχουν συμφέρον. Εδώ μας ενημέρωσε ο κ. Βελόπουλος ότι οι μάρτυρες δια του δικηγόρου τους έχουν πάρει 30 εκατ.» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «φαντάζομαι ότι θα αξιολογήσει η δικαιοσύνη πως οι αυτοί οι μάρτυρες μπορούν να βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς».

Απάντηση στα όσα ισχυρίστηκε ο Θάνος Πλεύρης, έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, ο οποίος διέψευσε πως ο Κυριάκος Βελόπουλος υποστήριξε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες έλαβαν χρήματα, χαρακτηρίζοντας τον βουλευτή της ΝΔ ως «λαθέρ».

Η παρέμβαση Φλωρίδη

Θέση για τα όσα αποκάλυψε ο Κυριάκος Βελόπουλος, πήρε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος κατήγγειλε πως παρόλο που το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου «πουλάει διαρκώς διαφάνεια και ηθική», ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης στην ουσία παραδέχθηκε πως «υπήρξε σίγουρα μια βαλίτσα η οποία περιείχε 30 εκατ. ευρώ» και η οποία παραδόθηκε σε έναν μέχρι πριν 10 μέρες βουλευτή του κόμματός του».

Όπως είπε ο κ. Φλωρίδης, «ελπίζω να μάθουμε ποιες υπηρεσίες προσφέρθηκαν στον βουλευτή. Ας το μάθει ο ελληνικός λαός. Κάποιοι διαλαλούσαν ότι αγωνίζονταν να λάμψει η αλήθεια. Είχε μια καταπληκτική αμοιβή, 30 εκατ. ευρώ. Περιμένουμε να μάθουμε ποιες υπηρεσίες προσεφέρθησαν, με ποιους και με ποιον τρόπο».

«Α θέλετε οποιαδήποτε συζήτηση για την υπόθεση της Novartis στην αμερικανική Δικαιοσύνη και μην συγχέετε την υπόθεση αυτή στην ελληνική Δικαιοσύνη όποτε θέλετε είμαι έτοιμος να την κάνουμε. Αν αντέχετε πολύ ευχαρίστως», απάντησε στον Γιώργο Φλωρίδη ο Παύλος Σαράκης.

Στο μεταξύ, εκτός του Παύλου Σαράκη, ο Κυριάκος Βελόπουλος «κάρφωσε» και τον Αντώνη Μυλωνάκη, καθώς τον «έδειξε», δίχως να τον κατονομάζει, αλλά «φωτογραφίζοντάς» τον, ως τον «άνθρωπο που μπαινόβγαινε στην αμερικανική πρεσβεία» και τον οποίο όπως είπε «τον διώξαμε πυξ λαξ».