Πολιτική

Φλωρίδης: Ιστορική τομή η συμμετοχή δικαστών στην εκλογή ηγεσίας - Πυρά από την αντιπολίτευση

eurokinissi eurokinissi
Ως ιστορική τομή για τη λειτουργία της Δημοκρατίας στη χώρα μας, περιέγραψε ο Γιώργος Φλωρίδης τη διάταξη που προβλέπει ότι για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, θα λαμβάνεται υπόψη και η πρόταση της διοικητικής Ολομέλειας των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά τον εκσυγχρονισμό του θεσμού του ενέχυρου, στο οποίο έχει περιληφθεί η σχετική διάταξη, τόνισε πως η ρύθμιση ήταν η καλύτερη δυνατή στο πλαίσιο του υφιστάμενου Συντάγματος είναι η καλύτερη δυνατή ρύθμιση, αφού εισάγει στην διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης,το σύνολο των τριών ανεξάρτητων εξουσιών.

«Το άρθρο 27 του νομοσχεδίου αποτελεί μια ιστορική τομή στα 200 χρόνια ύπαρξης του ελληνικού κράτους, αφού για πρώτη φορά η ελληνική Δικαιοσύνη στην ανώτατη ύπαρξή της θα πάρει μέρος στην επιλογή της ηγεσίας της», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά για το νομοσχέδιο και την σχετική διάταξη, με τον τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρο Αυλωνίτη, να κάνει λόγο «για πονηριές και επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί έτσι να ξεγλιστρήσει από την ανάγκη συμμόρφωσής της προς τις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Επικαλέστηκε δε, ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που ζήτησε Συνταγματική αλλαγή,ώστε στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων,να μην περιορίζεται η Δικαιοσύνη,σε συμβουλευτική γνώμη.

Από την πλευρά της, η Μιλένα Αποστολάκη του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «το κίνητρο της κυβέρνησης είναι να αποφύγει μία εκ νέου ηχηρή επίπληξη για τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην χώρα μας», καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία συναινετική συνταγματική αναθεώρηση του σχετικού άρθρου.