Πολιτική

Βουλή: Άγρια κόντρα για την αναφορά Μητσοτάκη σε αμυντικά κενά λόγω Ουκρανίας

Βουλή: Άγρια κόντρα για την αναφορά Μητσοτάκη σε αμυντικά κενά λόγω Ουκρανίας
«Φωτιά» έβαλε στη Βουλή, η αναφορά του πρωθυπουργού περί αμυντικών κενών που έχουν δημιουργηθεί λόγω αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, με την αντιπολίτευση από τη μια να εξαπολύει σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και τον Μάκη Βορίδη να απαντά στα πυρά.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως η παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώνει τις ανησυχίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Και τότε ως απάντηση, μας διαβεβαιώνατε ότι τίποτα τέτοιο δεν είχε συμβεί, και τώρα μιλάμε για κενά;», αναρωτήθηκε ο κ. Φάμελλος, τονίζοντας απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα πως «δεν είναι ΙΧ πολιτική, η άμυνα και η εξωτερική πολιτική όπως κάνετε.

Είχαν προηγηθεί η σφοδρή κριτική από τον Κυριάκο Βελόπουλο, που κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με αυτό που κάνει «αποψιλώνει τα νησιά μας από πυρομαχικά», χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για τον πρωθυπουργό. «Είστε υπεύθυνος σε εσχάτη προδοσία», είπε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι η συμπεριφορά του θυμίζει τον δικτάτορα Ιωαννίδη που απέσυρε τη Μεραρχία από την Κύπρο.

Το γάντι από πλευράς κυβέρνησης σήκωσε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός δεν αναφερόταν σε κενά στην άμυνα της Ελλάδας αλλά της Ευρώπης και ότι αντίθετα με όσα αναφέρει η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση ενισχύει την αμυντική ικανότητα της χώρας.

«Βεβαίως κανένα κενό δεν έχει δημιουργηθεί στην άμυνα και τα λέτε εσείς που έχετε καταψηφίσει κάθε αμυντική δαπάνη, που δεν έχετε στηρίξει τις αγορές των Ραφάλ», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας καλώντας την αντιπολίτευση να αφήσει την υποκριτική στάση και να πει ξεκάθαρα ότι συντάσσεται με τα ρωσικά συμφέροντα.

«Άλλα λέει ο Μητσοτάκης στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό»

Τα όσα είπε ο Μάκης Βορίδης προκάλεσαν νέο γύρο αντιπαράθεσης. «Ο πρωθυπουργός ομολόγησε αυτό για το οποίο τον κατηγορούσαμε εδώ και μήνες, ότι η υπέρμετρη λογική της ενίσχυσης με κάθε μέσο της Ουκρανίας αποβαίνει εις βάρις της αμυντικής θωράκισης», είπε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, ενώ απαντώντας στο Μάκη Βορίδη, του είπε πως «όσες δικολαβικές ακροβασίες και να κάνει δεν μπορεί να εξηγήσει τα ανεξήγητα».

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Κυριάκος Βελόπουλος που επανήλθε. «Να δεχτώ την άποψη της κυβέρνησης ότι μιλούσε εκ μέρους των ευρωπαίων. Είναι πρωθυπουργός της Ευρώπης και μιλάει εξ ονόματος ευρωπαϊκών χωρών; Φαντάζομαι πως όχι», τόνισε, σημειώνοντας απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη ότι οι εξοπλισμοί για τους οποίους κομπάζει η κυβέρνηση αγοράζονται με χρήματα των Ελλήνων πολιτών.

«Όλη η συζήτηση γίνεται γιατί ακριβώς η εισβολή της Ρωσίας γεννά συγκεκριμένες ανάγκες γεωπολιτικές. Οποιοσδήποτε ελάχιστα καλόπιστος, δεν μπορεί να παρεξηγήσει αυτό που λέει ο πρωθυπουργός. Και μου λέτε ως τι μιλάει; Μιλάει ως ευρωπαίος ηγέτης και καταθέτει τη θέση του για την ευρωπαϊκή άμυνα. Τι δεν καταλαβαίνετε;», απάντησε εκ νέου ο υπουργός Επικρατείας.

«Ακόμα μια φορά που είστε ασυνεπείς»

Βέλη εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε και το ΠΑΣΟΚ, με τον Δημήτρη Μάντζιο να λέει πως «όσα είπε ο πρωθυπουργός, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα είπε δημόσια ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, στις διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΘΑ ότι δεν αδυνατίζει η αποτρεπτική ισχύς ενόπλων δυνάμεων και σε πλήρη αντίθεση με όσα ακούσαμε συνολικά από όλη την κυβέρνηση».

Ο κ. Μάντζος, αφού κατηγόρησε την ΝΔ πως για «πολλοστή φορά φαντάζει ασυνεπής σε ζήτημα εξωτερικής πολιτικής», φέρνοντας ως παράδειγμα ότι «μάθαμε από τον Ζελένσκι για συνδρομή στην αεράμυνα και «από τον Σολτς πως στέλνουμε τεθωρακισμένα», έθεσε και πάλι τα ερωτήματα του «ποιες είναι οι δεσμεύεις της χώρας και τι επίδραση έχουν στην άμυνα της χώρας;».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, αναρωτήθηκε με νόημα αν η κυβέρνηση «κόπτεται» για την άμυνα της χώρας γιατί πριν δέκα μέρες ψηφίστηκε να παραμείνει στην Σαουδική Αραβία η συστοιχία Patriot», ενώ αφού επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ γιατί ψηφίζουν όλα τα εξοπλιστικά, έβαλε στον στόχαστρο την Νέα Αριστερά, κατηγορώντας την πως «φοβάται να πει σε ποιους συμμάχους του Μητσοτάκη αναφέρεται στις τοποθετήσεις των στελεχών της».