Πολιτική

Ήρεμο κλίμα στα «ρηχά» της θετικής ατζέντας, ελλοχεύει ο τουρκικός αναθεωρητισμός στα «βαθιά νερά» του πολιτικού διαλόγου

Ήρεμο κλίμα στα «ρηχά» της θετικής ατζέντας, ελλοχεύει ο τουρκικός αναθεωρητισμός στα «βαθιά νερά» του πολιτικού διαλόγου Φωτογραφία: intime
Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει πως θα εξελιχθεί εάν και όταν επιχειρηθεί να εισέλθουν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών στα «βαθιά νερά» του πολιτικού διαλόγου.

Μπορεί οι συναντήσεις κορυφής Μητσοτάκη-Ερντογάν να εκπέμπουν μηνύματα για διατήρηση του κλίματος ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η σκιά της αναθεωρητικής ατζέντας της Τουρκίας εξακολουθεί ωστόσο να είναι παρούσα, καταδεικνύοντας και τις ευαίσθητες ισορροπίες πάνω στις οποίες βαδίζει η διαδικασία επαναπροσέγγισης των δύο χωρών.

Το χθεσινό περιστατικό της επακούμβησης σκάφους του Λιμενικού με τουρκικό αλιευτικό στην βραχονησίδα Ζουράφα και η προκλητική ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς ότι η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται «εντός των τουρκικών ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας», ηχούν ως ένα ακόμη «καμπανάκι» σε αυτή την προσπάθεια που η αλήθεια είναι ότι εξελίσσεται τον τελευταίο χρόνο σε «ήρεμα νερά», τα οποία όμως είναι υπό μία έννοια και «ρηχά», καθώς αφορούν κυρίως τα ζητήματα «χαμηλής πολιτικής» που περιλαμβάνονται στην λεγόμενη «θετική ατζέντα».

Και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει πως θα εξελιχθεί εάν και όταν επιχειρηθεί να εισέλθουν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών στα «βαθιά νερά» του πολιτικού διαλόγου.

Η προκλητική ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς για το χθεσινό επεισόδιο στην Ζουράφα, η ένταξη, πρόσφατα, της θεωρίας της «γαλάζιας πατρίδας» σε σχολικά βιβλία, συνιστούν περιστατικά που δείχνουν πως η γειτονική χώρα δεν έχει εγκαταλείψει πάγιες θέσεις οι οποίες πυροδότησαν τα προηγούμενα χρόνια την πολύ μεγάλη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η αμετακίνητη στάση της Τουρκίας είναι απόλυτα εμφανής και στο Κυπριακό το οποίο βρέθηκε στο προσκήνιο στην Ουάσιγκτον, καθώς τέθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό στην συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος λίγο πριν αναχωρήσει για την αμερικανική πρωτεύουσα είχε θέσει θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στον κ. Ερντογάν ότι δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και υπογράμμισε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Το Κυπριακό θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην Νέα Υόρκη.

Κατά την μεταμεσονύχτια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα συζητήσει σήμερα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ «με ποιον τρόπο θα μπορεί και ο ίδιος να εμπλακεί σε μία ακόμα προσπάθεια, την οποία θεωρούμε επιβεβλημένη να γίνει, για να μπορέσει επιτέλους αυτή η μεγάλη πληγή να κλείσει».

Το στίγμα της ελληνικής προσέγγισης δόθηκε χθες από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη κατά την συνάντηση με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, η οποία έχει υποβάλει την έκθεσή της στον κ. Γκουτέρες ο οποίος θα λάβει τις αποφάσεις του για τα επόμενα βήματα.

Οι λεπτομέρειες του περιεχομένου της έκθεσης δεν έχουν γίνει πάντως γνωστές, όπως τόνισε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγοντας να σχολιάσει και τις φήμες περί επικείμενης πολυμερούς συνάντησης.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί και στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ και ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας, σε συνεργασία με την Κύπρο, να προσφέρει τις υπηρεσίες της για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, τονίζοντας παράλληλα ότι η διαίρεση του νησιού επί 50 χρόνια είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση και ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για την λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η μεγάλη απόσταση των δύο χωρών θα σηματοδοτηθεί και από την ξεχωριστή παρουσία τους στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Λευκωσία, προσκεκλημένος τους Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη για να παραστεί στην εκδήλωση που θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο για την μαύρη επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή, ενώ ο κ. Ερντογάν θα βρεθεί στα κατεχόμενα συμμετέχοντας στις πανηγυρικές εκδηλώσεις του ψευδοκράτους.