Παιχνίδια Εξουσίας

Ο Μητσοτάκης αλλάζει εντός του έτους τον εκλογικό νόμο - Ομολογία ήττας

Ο Μητσοτάκης αλλάζει εντός του έτους τον εκλογικό νόμο - Ομολογία ήττας Φωτογραφία: sooc
Παρά τις διαψεύσεις του πρωθυπουργού φέρεται η απόφαση να έχει ληφθεί!- Ξανά προς διπλές εκλογές;

Ο κύβος ερρίφθη! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λάβει την απόφαση να αλλάξει εντός του έτους τον εκλογικό νόμο ώστε το πρώτο κόμμα με μικρότερο ποσοστό να λαμβάνει περισσότερες έδρες και την πολυπόθητη αυτοδυναμία!

Η αλλαγή των κανόνων του πολιτικού παιχνιδιού με επίκληση την "πολιτική σταθερότητα" αποτελεί ομολογία ήττας της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος, καθώς καθιστά σαφές πως δεν μπορεί να λάβει ποσοστά ακόμα και 36,5%, που δίνουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, έστω και με οριακή πλειοψηφία! Το Μαξίμου, με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, παραδέχεται δηλαδή πως το ποσοστό που έλαβε η ΝΔ στις ευρωεκλογές δεν αποτελεί μια προσωρινή εξαίρεση, αλλά την απαρχή της πτωτικής τάσης της ΝΔ χωρίς αναστροφή ακόμα και αν η αντιπολίτευση όχι απλώς δεν λύνει τα προβλήματά της αλλά τα μεγεθύνει!

Αξίζει να σημειωθεί πως δυο φορές μετά τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να διαψεύσει δυο φορές την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, θέμα που έφερε πρώτο στη δημοσιότητα το Dnews και εν συνεχεία ανέδειξαν ως θέμα ακόμα και φιλοκυβερνητικά έντυπα με πρωτοσέλιδά τους. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ωστόσο, θα αποτελέσει πλήγμα στο προφίλ του πρωθυπουργού, καθώς υπερηφανευόταν πως δεν αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο αναλόγως των συμφερόντων του κόμματός του.

Πώς θα βρεθούν οι 200 ψήφοι;

Για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση χρειάζεται σύμφωνα με το Σύνταγμά μας τα 2/3 των ψήφων του Κοινοβουλίου, θέλει δηλαδή να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο πάνω από 200 βουλευτές.

Ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί σε καμία των περιπτώσεων, καθώς κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν θα υπερψηφίσει.

Συνεπώς θα το ψηφίσουν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, με αποτέλεσμα ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει όχι από την επόμενη αλλά από τη ...μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση!

Νέες απειλές για διπλές κάλπες;

Γιατί όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να φτιάξει έναν εκλογικό νόμο για τη μεθεπόμενη εκλογική περίοδο, κάνοντας πιθανότατα ένα μεγάλο δώρο στον τότε αντίπαλό του ή αντίπαλο του κόμματός του αν ο ίδιος έχει αποχωρήσει από τη ΝΔ στη μεθεπόμενη αναμέτρηση;

Κάτι τέτοιο δεν θα έχει καμία λογική.

Πιθανότατα, αν αλλάξει το εκλογικό σύστημα -και με επιχείρημα την "πολιτική σταθερότητα"- ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να θέσει ξανά θέμα διπλών εκλογών, όπως το 2023 με την απλή αναλογική!

Θα το δούμε το επόμενο διάστημα, απλώς -για να παραφράσουμε τος κλασσικούς- η ιστορία επαναλαμβάνεται άλλωστε ως φάρσα και άλλοτε ως τραγωδία!