Πολιτική

Σε διαφορετική γραμμή από Κασσελάκη ο Νίκος Παππάς για την Attica Bank

Σε διαφορετική γραμμή από Κασσελάκη ο Νίκος Παππάς για την Attica Bank
Δύο παράλληλες συνεντεύξεις του Στέφανου Κασσελάκη και του αρμόδιου τομεάρχη Οικονομικών, Νίκου Παππά, έφεραν στην επιφάνεια δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για το θέμα του 5ου τραπεζικού πυλώνα και συγκεκριμένα τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, για την οποία έχει εξαπολύσει πολεμική ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Μετά από επανειλημμένες και οξύτατες παρεμβάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυοφορούμενης λύσης που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση για το θέμα της Attica Bank, o τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος, Νίκος Παππάς κινήθηκε σε διαφορετική και σαφώς πιο ήπια γραμμή και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την τράπεζα στον τηλεοπτικό σταθμό Action, τοποθετήθηκε υπέρ της δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, τηρώντας σαφέστατα πιο χαμηλούς τόνους από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη συγχώνευση Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, ο κ. Παππάς σημείωσε πως το κόμμα θα πρέπει να πρώτα να δει την επίσημη συμφωνία και να λάβει θέση με κριτήριο το εάν διασφαλίζονται τα συμφέροντα του δημοσίου, αποδίδοντας την σκληρή κρητική του κ. Κασσελάκη σε... δημοσιεύματα γύρω από το deal.

«Εμείς θέλουμε πέμπτο τραπεζικό πυλώνα˙ θέλουμε πλουραλισμό. Βεβαίως και θέλουμε – απολύτως» σημείωσε ο κ. Παππάς, τονίζοντας πως «θέλουμε έναν τραπεζικό πυλώνα που θα παίξει έναν ρόλο που θα γιατρεύει τη βασική ασθένεια του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένο από τον τραπεζικό δανεισμό. Όπως τόνισε, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα «είναι το πιο συγκεντρωτικό στην Ευρώπη, έχει ανάγκη πλουραλισμού» και παρουσιάζει «φαινόμενα καρτελοποίησης», γεγονός που έχει επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν.

Λίγη ώρα αργότερα και αφού ξεκίνησε να επισημαίνεται από Μέσα η απόσταση στην προσέγγιση του θέματος, ο κ. Παππάς επανήλθε μέσω Χ σημειώνοντας πως «Επειδή διαβάζω διάφορα... Ίσως κάποιοι να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα και τα μερίδια του δημοσίου τόσο στις συστημικές τράπεζες όσο και στον πέμπτο πυλώνα. Αξιώνει διαφάνεια και χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Απλό και κατανοητό. Από όλους μας. Και για όλους. Εκτός αν κάποιοι δε θέλουν να καταλάβουν".

Σύμφωνα με συνεργάτες του Νίκου Παππά, στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν και ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα με στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προστασία των δικαιωμάτων του δημοσίου και προσέλκυση και νέων κεφαλαίων για να δημιουργηθούν νέες συστημικές, αλλά κυρίως μη συστημικές τράπεζες.

Κασσελάκης «διορθώνει» Παππά με επίθεση σε Χατζηδάκη

Την ίδια ώρα πάντως και μετά από όσα είχε πει στο Talk Radio ο κ. Κασσελάκης, επανήλθε μετά τη συνέντευξη του κ. Παππά και μέσω Χ σημείωσε: «Γιατί δημιουργείτε ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα; Απαντούν: «Syriza Bank» και «Βαρουφάκης». Γνωστή η καραμέλα της προπαγάνδας. Ο κ. Χατζηδάκης έχει προκληθεί -στοιχειοθετημένα- από προχθές να απαντήσει γιατί προχώρησε εργολαβικά σε 7 εκποιήσεις Συμμετοχών του Δημοσίου τους τελευταίους 6 μηνες».

Προσθέτει δε ότι «ενώ δεν αρνείται την απώλεια 1,567 δισ.€ από τις αποφάσεις του μέσα σε έναν χρόνο, σπεύδει - μέσω τρίτων- να επιτεθεί για το θέμα της τράπεζας Αττικής που προσθέτει άλλες τόσες απώλειες χωρίς προοπτική εσόδων του Δημοσίου στο μέλλον από τα κέρδη της τράπεζας. Γράφεται στον Τύπο ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κρατήσει την τράπεζα αλλά να την πουλήσει σε ιδιώτες μετά από απώλεια 800 εκατομμυρίων€ του Δημοσίου, δηλαδή χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων.

Γιατί, λοιπόν, ο κος Χατζηδάκης δεν λογοδοτεί στον ελληνικό λαό για τις πρόσφατες απώλειες 1,567 δισ.€ από την απώλεια συμμετοχής του Δημοσίου από τη ΔΕΗ (16,8%) , τα ΕΛΠΕ (4%) , την Εθνική Τράπεζα (22%), την Aegean (11,5%), την Alpha Bank (9%), την Πειραιώς (27%) και το Αεροδρόμιο Αθηνών (30%); Ας αφήσει την προπαγάνδα και να απαντήσει επιτέλους, αν οι αποφάσεις του είναι προς όφελος του ελληνικού λαού που υπηρετεί ή εξυπηρετούν μια χούφτα ιδιώτες» κατέληξε.