Πολιτική

Ο Κασσελάκης επιτίθεται πάλι σε Τσίπρα και προαναγγέλλει την απόφαση για διαγραφή Σπίρτζη

Ο Κασσελάκης επιτίθεται πάλι σε Τσίπρα και προαναγγέλλει την απόφαση για διαγραφή Σπίρτζη
Με νέα επίθεση και αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα και προαναγγελία συνεδρίου «επανίδρυσης» επανέρχεται ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, επιχειρώντας εκ νέου να αποδώσει τα οικονομικά αδιέξοδα της Κουμουνδούρου στην προηγούμενη ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ότι διαχειρίζομαι είναι απόρροια μίας ηγεσίας 15 ετών» σημείωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του κ. Τσίπρα. «Είναι λυπηρό που έγινε ένα τεράστιο άνοιγμα σε προμηθευτές στις εκλογές του 2023 και αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην Αυγή και την απόφασή του να κλείσει το καθημερινό φύλλο, σημείωσε πως «η διαφημιστική σύμβαση που είχε η Αυγή από κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα δεν συνάδουν με την κουλτούρα της εφημερίδας». «Συνάντησα μια γυναίκα και μου είπε «μην κλείνετε την Αυγή». Της απάντησα ότι δεν έχουμε χρήματα και τη ρώτησα «πότε αγοράσατε την Αυγή;». Δεν θυμόταν» πρόσθεσε και τόνισε πως «υπάρχει διοίκηση των δύο εταιρειών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η διοίκηση των δύο εταιρειών. Οι ευθύνες θα αναληφθούν από τους κατάλληλους ανθρώπους. Η οικονομική επιτροπή τα αναλύει όλα. Την απόφαση των πόρων θα την πάρει η Πολιτική Γραμματεία στην επόμενη συνεδρίασή της».

Προαναγγελία διαγραφής Σπίρτζη με «συλλογικές διαδικασίες»

Σαφέστατες αιχμές αλλά αποδίδοντας την... διαφαινόμενη διαγραφή στις «συλλογικές διαδικασίες» άφησε ο κ. Κασσελάκης και κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, με αφορμή την επιστολή μελών που ζητούν την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας για διαγραφή. «Υπάρχουν συλλογικές διαδικασίες και κάθε μέλος μπορεί να προβεί σε όποια καταγγελία θέλει στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα σεβαστώ την απόφαση της Επιτροπής, αλλά θα παρότρυνα τον κ. Σπίρτζη να κάνει αντιπολίτευση με την ίδια θέρμη στον κ. Μητσοτάκη», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε: «Το να σχολιάζεις απ’ έξω είναι εύκολο. Το να βοηθάς από μέσα είναι το δύσκολο. Αν θέλει να βοηθήσει ο κ. Σπίρτζης θα βοηθούσε όλους μας».

Υπό αίρεση και το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, κατάργηση οργάνων

Παράλληλα ο κ. Κασσελάκης επανέλαβε την πρόθεσή του να αντικαταστήσει τις υπάρχουσες δομές του ΣΥΡΙΖΑ (ΟΜ και νομαρχιακές) με «γραφείο προέδρου σε κάθε πόλη». «Την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε άλλη μια ανοιχτή πρόσκληση. Θα δώσουμε προτεραιότητα όσοι δεν μπόρεσαν να με δουν χθες. Θα κάνω και στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Γραφείο προέδρου. Δεν γίνεται να γίνεται συνέχεια γιατί έχω υποχρεώσεις και προσωπικές υποχρεώσεις. Θέλω να γίνεται μια φορά την εβδομάδα. Έμαθα πάρα πολλά. Η ζωή και η εμπειρία έχει μια μοναδικότητα, αλλά τα προβλήματα δεν είναι μοναδικά. Το ζήτημα είναι να πάρουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προβλημάτων».

«Θα αναβαθμίσουμε τα πάντα. Τη δυνατότητα κάθε μέλους να συνεισφέρει. Ένας από τους 6 πυλώνες ήταν για τον ακτιβισμό. Ετοιμάζουμε μια ακτιβιστική δράση στην Παλαιστίνη. Μια νέα δομή θα μπορούσαν να ήταν οι ομάδες ακτιβισμού» σημείωσε για τις κομματικές δομές.

Ερωτηθείς για το αν θα διατηρηθεί το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης απέφυγε να απαντήσει, κάνοντας λόγο για «απόφαση των μελών και όχι δική μου». «Είναι ένα ιστορικό όνομα, έχει μία ιστορία. Προσωπικά επιθυμώ να το κρατήσω. Χρειαζόμαστε μία μεγάλη προοδευτική συμμαχία. Είναι το κόμμα που άφησε μαξιλάρι, δεν έφαγε λεφτά».

Συγκλήσεις με το ΠΑΣΟΚ... θέμα θέμα

Αναφερόμενος στη συζήτηση για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, ο κ. Κασσελάκης υπεραμύνθηκε τη στρατηγική του για... πρωτοκαθεδρία του ίδιου στο όποιο εγχείρημα, σημειώνοντας πως «όποιος θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, εδώ είμαστε. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να παροτρύνουμε τον κόσμο να μας ακούσει και να αισθανθεί ότι μπορεί να μας ακολουθήσει. Τι σημαίνει κέντρο; Τι είναι το κέντρο; Πολλές φορές σημαίνει μετριοπάθεια.

Άλλο η φιλοσοφία σου να έχει ξεκάθαρη πυξίδα, όπως εμείς. Μπορούμε να κάνουμε αναδιανομή του πλούτου. Το άλλο κόμμα, όποιο άλλο είναι, μπορεί να συμμετάσχει σε αυτό. Θα είναι στην ουσία ένα νέο κόμμα με φρέσκιες δομές. Οι σύνεδροι και τα μέλη θα αποφασίσουν. Τα άλλα κόμματα που ευαγγελίζονται το κέντρο, περιμένω απαντήσεις. Υπάρχουν ζητήματα που μας απασχολούν. Το ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα συμφωνεί με την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης; Έτσι γίνονται οι προγραμματικές συγκλήσεις. Θέμα θέμα. Ο κ. Ανδρουλάκης είπε κάποια πράγματα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Συμφωνούμε μαζί του».

«Το πρόβλημα δεν είναι ο Μητσοτάκης αλλά οι πολιτικές του»

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο κ. Κασσελάκης σημείωσε πως «θέλουμε να κερδίσουμε τον κ. Μητσοτάκη για να προσφέρουμε ανακούφιση στη χώρα μας. Ο κόσμος έχει δανειστεί για να κάνει επεμβάσεις. Επειδή δεν υπάρχει ΕΣΥ. Πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο κ. Μητσοτάκης. Έχει ευθύνες για το κράτος δικαίου. Είναι η πολιτική τους. Η ιδιωτικοποίηση των πάντων δεν προχωράει. Υπάρχει φτωχοποίηση της κοινωνίας. Δεν τον φοβόμαστε. Είναι πρωθυπουργός του 28%. Έχουμε δρόμο μπροστά μας για να τον φτάσουμε. Και εγώ προσωπικά χρειάζομαι χρόνο, να βελτιωθώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δύο οδυνηρές ήττες το 2023. Έγινα πρόεδρος, αυτό έχει λήξει. Δεν με έχει φέρει κανείς», συνέχισε.

Υπάρχει ένα ζήτημα με την Attica Bank

Τέλος, επανέφερε την κριτική του για την κυβέρνηση και την συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια, κάνοντας λόγο για «πλούτο του ελληνικού λαού». «Τα χρήματα που πήγαν στις τράπεζες είναι του ελληνικού λαού. Πρέπει να προστατέψουμε τον πλούτο του. Να αφήσουμε τις κομματικές προπαγάνδες. Εμείς προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα χρήματα του ελληνικού λαού. Για ποιον λόγο να ξέρουμε τις λεπτομέρειες μετά τη συμφωνία. Για ποιον λόγο δεν έχει πει τίποτα το ΠΑΣΟΚ; Μιλάμε για τον πλούτο του Έλληνα φορολογούμενου».