Πολιτική

Λογαριασμοί ρεύματος: Έκτακτη σύσκεψη αύριο στο Μαξίμου για τις αυξήσεις

Λογαριασμοί ρεύματος: Έκτακτη σύσκεψη αύριο στο Μαξίμου για τις αυξήσεις
Έκτακτη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος συγκαλεί για τις 10 αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη είναι ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί και στο Μέγαρο Μαξίμου για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες σημαντικές ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης τόνισε το μεσημέρι πως «αν προκύψει ανάγκη στήριξης των πολιτών ή των επιχειρήσεων σε ενδεχόμενο υπέρμετρων αυξήσεων, το κράτος θα είναι εδώ» εκτίμησε ωστόσο πως «δεν είμαστε σε αυτό το σημείο» .

«Νομίζω δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά αν φανεί ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν αβοήθητο, είτε κάποιο νοικοκυριό είτε μια επιχείρηση. Αυτό είναι το δεδομένο. Παρακολουθούμε το θέμα, μετράμε μήνα-μήνα τα δεδομένα και τις τιμές και εξετάζουμε κάθε ενδεχόμενο» , πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να αναζητήσει το τι συμβαίνει ενδοσυνεδριακά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και γιατί ανεβαίνουν οι τιμές, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως «η κυβέρνηση κοιτάει όλα τα δεδομένα και όλες τις παραμέτρους» και υποστήριξε πως «ειδικά για το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης έχει λάβει και μέτρα που συναρτήσει του ΑΕΠ της Ελλάδας είναι τα πιο υποστηρικτικά για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα»

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει την επιβολή έκτακτης φορολόγησης λόγω των υπερεσόδων που προκύπτουν από τις τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τις υψηλές ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, ζητώντας αναλυτική έκθεση των προσφορών από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Η ΡΑΕ διερευνά τις υψηλές ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά και έχει ζητήσει αναλυτική έκθεση των προσφορών από το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Τα στοιχεία δείχνουν ενδοημερήσιες αποκλίσεις μέχρι και 500 ευρώ από τη χαμηλότερη μέχρι την ανώτατη τιμή, τιμές που δεν είχαν εμφανιστεί στην ελληνική αγορά από την εποχή της ενεργειακής κρίσης.

Η έρευνα της ΡΑΕ δεν αφορά τη νομιμότητα των προσφορών, αλλά εξετάζει περιπτώσεις πιθανής κερδοσκοπίας και τη διαδικασία ένταξης των λιγνιτικών μονάδων στο σύστημα. Οι υψηλές τιμές χονδρεμπορικής αγοράς τις βραδινές ώρες προκαλούν σημαντικά κόστη για τους προμηθευτές, οι οποίοι συχνά αναγκάζονται να αγοράζουν ενέργεια στη δευτερογενή αγορά σε υψηλές τιμές.

Η χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος στέλνει συνεχώς σήματα αυξήσεων για τον Αύγουστο, με πολλούς καταναλωτές να στρέφονται προς τα σταθερά μπλε τιμολόγια για να προστατευθούν από τη μεταβλητότητα της αγοράς. Οι εταιρείες προμήθειας ενισχύουν αυτή την τάση, προτείνοντας στους πελάτες τους σταθερά τιμολόγια ολιγόμηνης διάρκειας.

Η αύξηση των τιμών έχει οδηγήσει πολλούς καταναλωτές στα σταθερά μπλε τιμολόγια, προκειμένου να προστατευθούν από τη μεταβλητότητα της αγοράς. Οι εταιρείες προμήθειας ενθαρρύνουν αυτήν την τάση, προτείνοντας στους πελάτες τους σταθερά τιμολόγια ολιγόμηνης διάρκειας ως πιο ασφαλή επιλογή.

Η διαφορά μεταξύ των σταθερών μπλε τιμολογίων και των κίτρινων τιμολογίων δεν είναι μεγάλη, με τις χρεώσεις να κυμαίνονται από 8,8 έως 12,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τα μπλε τιμολόγια και από 7,7 έως 9,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τα κίτρινα.