Πολιτική

Το δίλημμα που θέτει η Διαμαντοπούλου για το ΠΑΣΟΚ

Γιάννης Αλμπάνης Γιάννης Αλμπάνης
Το δίλημμα που θέτει η Διαμαντοπούλου για το ΠΑΣΟΚ
Με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα social media η Άννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Με όσα είπε, η Διαμαντοπούλου επιβεβαίωσε ότι είναι η πιο κεντρώα από τους 9 υποψήφιους που θα διεκδικήσουν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι ευκαιρίες

Πυλώνας του μηνύματος της Διαμαντοπούλου ήταν οι ευκαιρίες κοινωνικής ανόδου για τους πιο φτωχούς, με βάση το προσωπικό της παράδειγμα σε συνδυασμό με τα επιτεύγματα των πρώτων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Δεν είχα ονειρευτεί από την αρχή τα όσα κατάφερα. Ξέρω όμως ότι τότε είχαμε και είχα το δικαίωμα στο όνειρο. Όπως και ξέρω ότι σήμερα η νεότερη γενιά, ο γιος μου και οι φίλοι του, μια σημερινή 15χρονη Άννα στην Κοζάνη, δεν έχουν και δεν έχει τις ίδιες ευκαιρίες, με όσες είχα εγώ και οι φίλοι μου τότε. Γιατί στον δρόμο οι Έλληνες χάσαμε το μέτρο και στη συνέχεια την αυτοκυριαρχία μας και μαζί την ελπίδα».

Στη συνέχεια έκανε μια μνεία σε «εκείνους που πλήττονται και περιθωριοποιούνται από την αποτυχία της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη» καθώς και στις «ανισότητες να μεγαλώνουν».
Ξεκαθάρισε όμως ότι κατεβαίνει υποψήφια «για κάθε 15χρονη Άννα, για τα παιδιά που έφυγαν από τη χώρα με την κρίση, για όσους αδυνατούν να ονειρευτούν, για όσους αναζητούν περισσότερες ευκαιρίες, για όσους δημιουργούν και διεκδικούν».

Στροφή προς το Κέντρο

Οι «περισσότερες ευκαιρίες» είναι κάτι διαφορετικό από την κοινωνική δικαιοσύνη με αναδιανομή του πλούτου, η οποία συνιστά τον ιδεολογικό πυρήνα της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας. Η Άννα Διαμαντοπούλου λοιπόν ευθύς εξαρχής έθεσε την ατζέντα της: Διαμόρφωση μιας κεντρώας ταυτότητας για το ΠΑΣΟΚ, χωρίς συμμετοχή του κόμματος στις όποιες διαδικασίες ανασύνθεσης κι ενότητας της Κεντροαριστεράς.

Το αν αυτό το κεντρώο ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συνεργαστεί σε μια μελλοντική κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, θα είναι ένα από τα κεντρικά ερωτήματα που θα τεθούν στην Διαμαντοπούλου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ήδη Δούκας και Κατρίνης έσπευσαν να αποκλείσουν οποιαδήποτε σκέψη για συνεργασία με τη ΝΔ. Ο μεν Δούκας δήλωσε ότι το «ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει δεκανίκι της ΝΔ», ο δεν Κατρίνης ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν πάνε μαζί».

Το γεγονός ότι δύο υποψήφιοι έσπευσαν να «απαντήσουν» στην Διαμαντοπούλου πριν καν ανακοινώσει την υποψηφιότητά της, δείχνει ότι το εσωκομματικό παιχνίδι στο ΠΑΣΟΚ άλλαξε. Με την καθαρή ατζέντα της η πρώην υπουργός Παιδείας επί Μνημονίου θέτει το δίλημμα αν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στραφεί προς τα αριστερά ή προς το Κέντρο. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν μπορούν να μην απαντήσουν.

Οι αντιδράσεις

Για την υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου ρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Σκάι. «Ουδέν σχόλιο», ήταν η απάντησή του. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ «δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση, ούτε από εμένα ούτε από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας», πράγμα λογικό και αναμενόμενο.

Η πρώτη επίθεση στην Άννα Διαμαντοπούλου ήρθε από το στρατόπεδο Δούκα. Ο στενός συνεργάτης του δημάρχου Αθηναίων Θόδωρος Μαργαρίτης σημείωσε ότι «το πρόβλημα βρίσκεται στον πυρήνα των αντιλήψεων της υποψηφιότητας. Σε αυτή την άνευρη εκδοχή περί Κέντρου. Περσινά ξινά σταφύλια -θα έλεγα- από μία άλλη εποχή. Γιατί στις μέρες μας η εκδοχή του Κέντρου έχει χάσει κάθε γοητεία εφόσον βιώνουμε σκληρές ταξικές κοινωνίες».

Το παιχνίδι στο ΠΑΣΟΚ ξαναρχίζει λοιπόν.