Πολιτική

Χαρίτσης και Κόκκαλης στο ίδιο μήκος κύματος

Γιάννης Αλμπάνης Γιάννης Αλμπάνης
Χαρίτσης και Κόκκαλης στο ίδιο μήκος κύματος
Το προσεχές διάστημα αναμένεται το επόμενο βήμα στη διαδικασία σύγκλισης Νέας Αριστεράς και Κόσμου

Στον προοδευτικό χώρο οι εξελίξεις τρέχουν σε πολλά επίπεδα. Πέρα από τις εκλογές για τη νέα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ και τη σκληρή εσωκομματική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ, ειδήσεις βγάζουν και οι μικρότερες αριστερές δυνάμεις. Νέα Αριστερά και Κόσμος εγκαινίασαν μια διαδικασία σύγκλισης, η οποία σηματοδοτήθηκε από τη συμμετοχή των Αλέξη Χαρίτση και Πέτρου Κόκκαλη σε εκδήλωση για τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στις γαλλικές εκλογές.

Η εκδήλωση οργανώθηκε χτες Τρίτη από τη Νέα Αριστερά στην πλατεία Αυδή. Εκτός από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, μίλησαν η διεθνολόγος Μαριλένα Κοππά, ο Κωστής Παπαϊωάννου από το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς καθώς και η πολιτική επιστήμονας Δανάη Κολτσίδα.

Το γαλλικό παράδειγμα

Πριν τις ευρωεκλογές είχε γίνει προσπάθεια να κατέβουν μαζί Νέα Αριστερά και Κόσμος. Η προσπάθεια αυτή δεν ευοδώθηκε, αλλά οι σχέσεις Χαρίτση και Κόκκαλη παρέμειναν άριστες. Τελικά τα κακά εκλογικά αποτελέσματα και των δύο κομμάτων ενίσχυσαν την εκτίμηση ότι η κοινή εκλογική κάθοδος θα είχε διασφαλίσει την εκπροσώπησή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πρόσκληση της Νέας Αριστεράς στον Πέτρο Κόκκαλη και η αποδοχή της από τον γραμματέα του Κόσμου έστειλαν το μήνυμα ότι οι δύο πλευρές πιάνουν ξανά το νήμα της σύγκλισης.

Με όσα είπαν στην εκδήλωση, Χαρίτσης και Κόκκαλης έδειξαν ότι βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο Χαρίτσης επισήμανε ότι «το επόμενο διάστημα πρέπει να ληφθούν ενωτικές ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες. Και η Νέα Αριστερά θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση σε μια σειρά από κρίσιμα πεδία: για την ακρίβεια, την τιμή του ρεύματος, τη διάλυση του ΕΣΥ, τα εργασιακά δικαιώματα, την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού, την προώθηση της δίκαιης πράσινης μετάβαση, την ειρήνη».

Προσέθεσε δε ότι «με τον Πέτρο Κόκκαλη, τον οποίο ευχαριστώ ιδιαίτερα για την συμμετοχή του στη σημερινή μας εκδήλωση, και το πολιτικό κόμμα Κόσμος, νομίζω ότι μπορούμε να βρεθούμε σε ένα κοινό βηματισμό, σε πλαίσιο μέτρων πρωτοβουλιών και προτάσεων».

Από την πλευρά του, ο Πέτρος Κόκκαλης αφού εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση, επισήμανε ότι «κάνουμε την αρχή για να γίνει και εδώ αυτό που έγινε στη Γαλλία». Ο γραμματέας του Κόσμου υπενθύμισε τις κοινές πρωτοβουλίες που πήραν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Οικολόγων και των Σοσιαλιστών. Πρωτοβουλίες που κατέληξαν σε πολύ σημαντικά νομοθετήματα όπως ο κλιματικός νόμος.

Η μέθοδος

Κόκκαλης και Χαρίτσης συνέπεσαν επίσης στη μέθοδο που προκρίνουν για να επιτευχθούν οι συγκλίσεις, δίνοντας έμφαση στο πρόγραμμα και την κοινή δουλειά σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Ο Κόκκαλης τόνισε ότι δεν χρειάζεται μια διαδικασία καλλιστείων προς αναζήτηση του προοδευτικού Μεσσία, αλλά «πρέπει να συζητήσουμε συγκεκριμένα σημεία και να διαμορφώσουμε το όραμα για την Ελλάδα που θέλουμε μετά την Ελλάδα 2.0».

Ο δε Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «τα λαϊκά στρώματα μπορούν να πειστούν μόνο από ένα πρόγραμμα που θέτει σε προτεραιότητα τις κοινωνικές ανάγκες, ερχόμενο σε ρήξη με τον νεοφιλελευθερισμό».

Το προσεχές διάστημα αναμένεται το επόμενο βήμα στη διαδικασία σύγκλισης Νέας Αριστεράς και Κόσμου.