Πολιτική

Γεωργιάδης: «Έρχεται διάταξη που δίνει το ελεύθερο για εφημερίες» - Αντιδράσεις γιατρών

Γεωργιάδης: «Έρχεται διάταξη που δίνει το ελεύθερο για εφημερίες» - Αντιδράσεις γιατρών
«Κάθε μέρα παραιτούνται έως 5 γιατροί», λέει ο Εξαδάκτυλος

Διάταξη η οποία θα του δίνει πλήρη ελευθερία κινήσεων για την υποχρέωση των ιδιωτών γιατρών να συμμετάσχουν με εφημερίες σε περιοχές που έχει κενά το ΕΣΥ, προανήγγειλε πως θα φέρει την άλλη εβδομάδα στην Βουλή, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Περιφερειών για τις πολιτικές της κυβέρνησης αναφορικά με την στελέχωση του ΕΣΥ σε νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως διεξάγεται εποικοδομητικός διάλογος ώστε οι ιδιώτες γιατροί να μπουν αυτοβούλως στη νέα ρύθμιση.

Ο ίδιος υπογράμμισε για τα αναγκαστικά μέτρα «επίταξης» που εξετάζει το υπουργείο Υγείας, πως «ο καταναγκασμός είναι η έσχατη λύση» και πως «είναι σαν το μουρουνέλαιο θα το εφαρμόσω μόνο αν παραστεί ανάγκη».

«Ο πρωθυπουργός είναι σύμφωνος με αυτόν τον χειρισμό και συμφωνεί με τις συγκεκριμένες πολιτικές» συμπλήρωσε, διατυπώνοντας την απορία του του για τις αντιδράσεις ορισμένων συνδικαλιστικών φορέων.

Δραματική προειδοποίηση Εξαδάκτυλου - «Εμφύλιος» για το 1000αρικο του ΠΙΣ

Στην ίδια επιτροπή, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου έκανε λόγο για αιμορραγία του ΕΣΥ, λέγοντας πως: «Η κατάσταση στην Υγεία φέτος σε σχέση με πέρυσι έχει επιδεινωθεί. Καθημερινά έχουμε 2,3,4 ακόμα και 5 παραιτήσεις γιατρών από το ΕΣΥ».

 «Κάθε μέρα παραιτούνται έως 5 γιατροί»

Ο κ. Εξαδάκτυλος χτύπησε καμπανάκι και για νέα κενά στα νησιά, καθώς όπως είπε σε λίγους μήνες λήγει η 5ετία πολλών ιατρών, θεμελιώνοντας δικαίωμα να μετακινηθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Αιχμές και από την Ματίνα Παγώνη, η οποία τόνισε πως «οι γιατροί από τις πόλεις αποσπώνται με εντέλλεσθε για επαρχεία και νησιά», ενώ αναφορικά με τα 1000 ευρώ που εξήγγειλε πως θα γίνει ο ΠΙΣ στους ιδιώτες γιατρούς που θα εισφέρουν για την κάλυψη κενών σε εφημερίες του ΕΣΥ, είπε πως «είναι υποτιμητικό το να δίνεται αυτό το ποσό».

«Όταν οι γιατροί του νοσοκομείου κάνουν 12 εφημερίες με όριο τις 7 γιατί ο ΠΙΣ δεν βγήκε να προσφέρει χρήματα και στους γιατρούς του ΕΣΥ;», διερωτήθηκε, με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ιατρικών Συλλόγων Κωνσταντίνο Κουτσόπουλο, να υποστηρίζει πως κάθε άλλο παρά υποτιμητικά είναι τα 1000 ευρώ του ΠΙΣ.