Πολιτική

Εμπρηστικός Ερντογάν: «Δεν είναι δυνατή στην Κύπρο η ομοσπονδιακή λύση» - Έστησε προκλητική φιέστα στα Κατεχόμενα

Εμπρηστικός Ερντογάν: «Δεν είναι δυνατή στην Κύπρο η ομοσπονδιακή λύση» - Έστησε προκλητική φιέστα στα Κατεχόμενα Φωτογραφία: Twitter
Όπως υποστήριξε, η Τουρκία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, να συζητήσει και να επιτύχει ειρηνική λύση στην Κύπρο. Επίθεση σε Μητσοτάκη και Δένδια.

Στα Κατεχόμενα προσγειώθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος απηύθυνε ομιλία ενώ ακολούθησε προκλητική φιέστα για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Όπως υποστήριξε, η Τουρκία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, να συζητήσει και να επιτύχει ειρηνική λύση στην Κύπρο. «Το να αγνοούμε τις πραγματικότητες στο νησί δεν οδηγεί πουθενά», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας πως «πιστεύουμε ότι η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή για την Κύπρο».

{https://twitter.com/RTErdogan/status/1814573969850224827}

{https://twitter.com/RTErdogan/status/1814557189786222929}

«Πρέπει να έχουμε κατά νου γιατί πραγματοποιήθηκε η “ειρηνευτική επιχείρηση” στην Κύπρο και γιατί η Τουρκία πήρε μια τέτοια απόφαση», δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της φιέστας του κατοχικού καθεστώτος για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«Χαίρομαι που βρίσκομαι μαζί σας στην 50η επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης», είπε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Μνημονεύω τους ηρωικούς μας μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για να κρατήσουν τη χώρα ζωντανή. Θυμάμαι τον πρωθυπουργό Ετσεβίτ, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο και άλλους πολιτικούς. Μνημονεύω επίσης τους μεχμετσίκ (Τούρκους στρατιώτες) και τους μουτζαχίντ (Τουρκοκύπριους μαχητές) των οποίων το αίμα αναμείχθηκε με το αίμα τους».

{https://twitter.com/Akparti/status/1814540931116175783}

Επίθεση σε Μητσοτάκη και Δένδια

«Είπαμε στον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη ότι θα βρισκόμασταν στη Βόρεια Κύπρο στις 20 Ιουλίου. Αυτός είναι και στη Νότια Κύπρο. Είπαμε, 'υποθέτω ότι δεν θα μας ενοχλήσεις' και είπε, 'Δεν θα σκεφτόμουν κάτι τέτοιο'» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επίσης, επιτέθηκε και στον Νίκο Δένδια. «Πρόσφατα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας έκανε παράλογες δηλώσεις. Συναντηθήκαμε πρόσφατα με τον κ. Μητσοτάκη και του είπα: “Εμείς θα είμαστε στη Βόρεια Κύπρο στις 20 Ιουλίου και εσείς θα είστε στον Νότο, υποθέτω ότι δεν θα μας πειράξετε από εκεί”. Είπε ότι δεν θα το κάνει. Γίνονται εξαιρετικά ανεύθυνα βήματα. Δεν μπορείς να πλυθείς δύο φορές με το ίδιο νερό», ισχυρίστηκε.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ -που υποδέχθηκε τον Τούρκο πρόεδρο στο αεροδρόμιο της Τύμπου- και τον πρόεδρο του κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κατέθεσαν στεφάνι στο άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία.

{https://twitter.com/NumanKurtulmus/status/1814572828215120152}