Πολιτική

«Όχι» Κασσελάκη σε αδιαμεσολάβητη εκλογή από τα μέλη - Παρέπεμψε Πολάκη και «87» στους μηχανισμούς του Συνεδρίου

«Όχι» Κασσελάκη σε αδιαμεσολάβητη εκλογή από τα μέλη - Παρέπεμψε Πολάκη και «87» στους μηχανισμούς του Συνεδρίου
Έντονη αμφισβήτηση των χειρισμών Κασσελάκη και υψηλοί τόνοι στην συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.

Με δύο αρνήσεις, τόσο στον Παύλο Πολάκη όσο και στους «87» ολοκληρώθηκε μετά από μόλις μιάμιση ώρα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να αρνείται την προσφυγή στη βάση για το θέμα ηγεσίας που έθεσαν και να παραπέμπει στους μηχανισμούς του Συνεδρίου της 6ης Οκτωβρίου τις όποιες αποφάσεις, εκτιμώντας ότι μπορεί να ελέγξει τη σύνθεσή του και την πλειοψηφία των συνέδρων.

Η έντονη αμφισβήτηση των χειρισμών Κασσελάκη μετά το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και την μειοψηφία που έχει πλέον στην κοινοβουλευτική ομάδα και οι υψηλοί τόνοι που μονοπώλησαν τη συνεδρίαση του οργάνου προσέκρουσαν στην άρνηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να προσφύγει στα μέλη του κόμματος προκειμένου να δοθεί λύση στο αδιέξοδο.

Παίρνοντας το λόγο στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο κ. Κασσελάκης απάντησε πως μία ενδεχόμενη πρόταση μομφής θα πλήγωνε το κόμμα και θα οδηγούσε σε ρευστοποίηση χωρίς κανένα όφελος. Πρόσθεσε επίσης πως πληγή για το κόμμα και τη βάση του είναι «η κωλοτούμπα της ΠΓ, το ίδιο όργανο που αποφάσισε το καταστατικό συνέδριο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης ο κ. Κασσελάκης επέμενε να απευθύνεται στους βουλευτές της ΠΓ, ζητώντας τους δέσμευση πως δεν θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Η στάση Κασσελάκη - Παππά, που αντιτάχθηκε της πρότασης για νέα εκλογή από τη βάση, οδηγεί πολλούς από την εσωκομματική αντιπολίτευση στο συμπέρασμα πως ακόμα και σε ενδεχόμενο που κατατεθεί και περάσει πρόταση μομφής στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή, ο κ. Κασσελάκης θα αναζητήσει καταφύγιο στο Συνέδριο για την επικύρωση ή όχι της μομφής.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, Όλγα Γεροβασίλη και Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζήτησαν από τον Στέφανο Κασσελάκη να δώσει ο ίδιος λύση στο αδιέξοδο και να κηρύξει πρόωρη προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες. Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά με διακριτό στίγμα κινήθηκε και ο Παύλος Πολάκης, που έκανε λόγο για άμεση προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες, τονίζοντας πως «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». «Πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για να πάμε σε εκλογές αρχηγού. Αν δεν καταφέρουμε κάτι τέτοιο, υπάρχει και ο άλλος δρόμος που γνωρίζετε, στην Κεντρική Επιτροπή», είπε ο βουλευτής Χανίων, βάζοντας επί της ουσίας το δίλημμα ή κάλπες ή μομφή.

Αποχωρώντας από τη συνεδρίαση η Κατερίνα Νοτοπούλου δήλωσε πως «υπάρχει πρόβλημα δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε, υπάρχει πλήρης διάλυση του κόμματος με ευθύνη της ηγεσίας».

Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης σημείωσε πως «οι απόψεις μου είναι κρυστάλλινες και τις λέω στα όργανα».

«Παράθυρο» Ρήγα για οπισθοχώρηση Κασσελάκη

Η πρόταση του Παναγιώτη Ρήγα να μην συζητηθεί η αλλαγή ονόματος πριν από τις καταστατικές αλλαγές που πρότεινε προχθές ο κ. Κασσελάκης - οι οποίες φαίνεται πως δύσκολα περνάνε - εκλαμβάνεται ως μήνυμα υποχώρησης από το θέμα του ονόματος, που πυροδότησε αντιδράσεις ακόμα και από στελέχη στο περιβάλλον της ηγεσίας.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα συνεδριάζει πλέον εκ νέου η Επιτροπή Καταστατικού για τα υπό εξέταση άρθρα, κατόπιν πρότασης Κασσελάκη, ενώ αναμένεται και η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας για τη διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη, η οποία όπως είχε μεταδόσει πρώτο το Dnews δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία.