Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Διώξεις για τις επαναπροωθήσεις μετά από ερώτηση της Ε. Ακρίτα

ΣΥΡΙΖΑ: Διώξεις για τις επαναπροωθήσεις μετά από ερώτηση της Ε. Ακρίτα
Την ενεργοποίηση της Δικαιοσύνης για τις επαναπροωθήσεις προκάλεσε ερώτηση της Έλενας Ακρίτα στο υπ. Δικαιοσύνης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

 Η ερώτηση αφορούσε, το ντοκιμαντέρ του BBC «για τις ενέργειες της ελληνικής ακτοφυλακής και τις βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων, μεταξύ άλλων, τη μεταφορά και εγκατάλειψή τους στη θάλασσα από μασκοφόρους».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, από την την απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης προκύποτει πως «η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σάμου άσκησε ποινική δίωξη για “σωματική κάκωση, άσκηση παράνομης σωματικής και ψυχολογικής βίας, παράβαση καθήκοντος, έκθεση κατά συρροή και από κοινού, ληστεία κατά συρροή από κοινού”, καταρρίπτοντας τον κυβερνητικό μύθο πως δεν γίνονται επαναπροωθήσεις με χρήση βίας κατά αλλοδαπών που έρχονται να ζητήσουν άσυλο.

«Η Εισαγγελία Σάμου επιβεβαίωσε έτσι την καταγγελία στην εκπομπή του BBC για τις παράνομες απελάσεις από Σάμο 32 αιτούντων άσυλο στις 15-17/09/2021 με βασανιστήρια, βιασμούς, ληστείες, πυροβολισμούς και πνιγμούς¬, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέτοντας πως «δεδομένου πως θύματα της υπόθεσης αυτής βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, καλούμε την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σάμου να τα καλέσει για καταθέσεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τέλος, τον Συνήγορο του Πολίτη «στον οποίο πληροφορηθήκαμε πως υποβλήθηκαν οι ΕΔΕ του Λιμενικού Σώματος τόσο για την υπόθεση αυτή όσο και για το περιστατικό επαναπροώθησης στη Λέσβο το Μάιο 2023, που είχαν αποκαλύψει οι New York Times», να ενημερώσει για τα δικά του συμπεράσματα.

Δείτε το σχετικό έγγραφο:

PUSHBACK 48e22