Πολιτική

Το παζάρι Μητσοτάκη για την Κομισιόν: Ανοιχτό το σενάριο... μετακόμισης στις Βρυξέλλες

Το παζάρι Μητσοτάκη για την Κομισιόν: Ανοιχτό το σενάριο... μετακόμισης στις Βρυξέλλες Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
Αφού έκλεισαν οι θέσεις για τους προέδρους των Επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου, σειρά έχουν οι Επίτροποι της Κομισιόν: Οι φιλοδοξίες και η αντζέντα Μητσοτάκη για την επόμενη πενταετία, τα παζάρια και το «φλερτ» με τις Βρυξέλλες, όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Politico.

Δημοσίευμα του Politico εμφανίζει... ανυποχώρητο τον Έλληνα πρωθυπουργό στο «παζάρι» για το καλύτερο χαρτοφυλάκιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να πάρει αυτό που θέλει, αφού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της πρόεδρου της Κομισιόν να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία», σημειώνεται.

«Σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο και αφετέρου την στρατηγική της θέση στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», δηλώνει ο ίδιος ο Μητσοτάκης στο Politico.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα πρόκειται να διεκδικήσει τη θέση του Επιτρόπου για τη Μεσόγειο - που προανήγγειλε η φον ντερ Λάιεν - ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετίζει την πρωτοβουλία αλλά «δεν σηκώνει το χέρι του» γιατί υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια «που θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν ακόμη περισσότερο, ενώ στο τέλος της ημέρας είναι μια απόφαση που λαμβάνει η πρόεδρος».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την επιλογή της χώρας για την επόμενη Κομισιόν, αν και ο σημερινός επίτροπος Μαργαρίτας Σχοινάς έχει δηλώσει στο Brussels Playbook ότι θα ήθελε να παραμείνει και ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «μεγάλη τιμή».

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άλλα ονόματα στο παιχνίδι, όπως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως.

Η έκκληση Μητσοτάκη για μια κορυφαία θέση στην Επιτροπή έρχεται λίγες ημέρες αφότου η φον ντερ Λάιεν εξασφάλισε μια δεύτερη θητεία παίρνοντας το «πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πριν από αυτό, είχε «κλειδώσει» την υποστήριξη της πλειοψηφίας των ηγετών της ΕΕ, ενώ για να περάσει η συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας είχαν οριστεί έξι διαπραγματευτές μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Με τον Μακρόν και τον Σολτς αποδυναμωμένους και με ονόματα όπως ο Μαρκ Ρούτε και ο Αλεξάντερ Ντε Κρου να αποχωρούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Μητσοτάκης επιχειρεί να «πλασαριστεί» ως ηγέτης των ηγετών, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Μετά από χρόνια που βρισκόταν στη δίνη του κυκλώνα, ο Μητσοτάκης τονίζει πως η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον «το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», γεγονός που του επιτρέπει να διαδραματίσει ακόμη πιο κομβικό ρόλο στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή σκηνή.

«Εναπόκειται στους συναδέλφους μου να κρίνουν ποιος πραγματικά συνεισφέρει», προσθέτει, φροντίζοντας να επισημάνει τον αριθμό των συνόδων κορυφής στις οποίες έχει συμμετάσχει. «Προσπαθώ πάντα να προσθέτω αξία, όχι μόνο να μιλάω εκ μέρους της Ελλάδας. Προσπαθώ να βλέπω την μεγάλη εικόνα και να λαμβάνω αποφάσεις που ενισχύουν και την Ευρώπη. Έτσι αντιλαμβάνομαι τον ρόλο μου».

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως παρά την αισιοδοξία Μητσοτάκη και τις επανειλημμένες απόπειρες της κυβέρνησης να υποβαθμίσει την κριτική που γιγαντώθηκε στις Βρυξέλλες τους τελευταίους μήνες, η κατάσταση του κράτους δικαίου - το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά κι η ατιμωρησία για τα Τέμπτη - περιγράφει μια διαφορετική εικόνα της χώρας.

Η πρόκληση των αμυντικών ομολόγων και η «μετακόμιση» στις Βρυξέλλες

Κοιτάζοντας προς τα εμπρός για την επόμενη πενταετία, η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει μια δύσκολη συζήτηση σχετικά με το πώς θα πληρώσει για τις φιλοδοξίες της για το κλίμα, την ανταγωνιστικότητα και την άμυνα, δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας πως η «ασυνέπεια μεταξύ του βάθους των στόχων μας και των οικονομικών μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας».

Σημειώνεται πως ενώ χώρες όπως η Πολωνία, η Γαλλία και η Ελλάδα πιέζουν για κοινό δανεισμό για επενδύσεις στην άμυνα, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν μέχρι στιγμής «μπλοκάρει» την έκδοση των λεγόμενων αμυντικών ομολόγων. Ωστόσο, ο Μητσοτάκης είναι αισιόδοξος ότι οι χώρες αυτές μπορούν να πειστούν να αλλάξουν στάση, καθώς προσυπέγραψαν τον κοινό δανεισμό μετά την πανδημία.

«Ήταν ακριβώς η ίδια ιστορία πριν συμφωνήσουμε για την ΕΕ επόμενης γενιάς [το ταμείο της ΕΕ για την ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό]. Ειδικά τώρα με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ, δεν έχουμε την πολυτέλεια της αφέλειας όταν πρόκειται όχι μόνο για τη στρατηγική μας αυτονομία, αλλά και για την ικανότητά μας να χρηματοδοτούμε έργα κοινού ενδιαφέροντος όταν πρόκειται για την άμυνα», δήλωσε, υπονοώντας μια πιθανή επιστροφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Τους τελευταίους μήνες, το όνομα του Μητσοτάκη ακούστηκε ως εναλλακτική λύση για τη φον ντερ Λάιεν, εάν αυτή δεν κατόρθωνε να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για μια δεύτερη θητεία.

Ο Έλληνας ηγέτης έχει δηλώσει απόλυτα προσηλωμένος στην Αθήνα. Θα μπορούσε αυτό να αλλάξει σε πέντε χρόνια; «Πέντε χρόνια είναι περισσότερα από έναν αιώνα στην πολιτική», απάντα αινιγματικά.