Πολιτική

Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στην Κάσο, «λειτούργησε η διπλωματία» λέει ο Μαρινάκης

Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στην Κάσο, «λειτούργησε η διπλωματία» λέει ο Μαρινάκης
Το ιταλικό ερευνητικό πλοίο ολοκλήρωσε τις διαδικασίες έρευνας, γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης μιλώντας το πρωί στο Open.

Όπως είπε, «ξεκίνησαν γύρω στις 11 χθες το βράδυ, ολοκληρώθηκαν στις 4 τα ξημερώματα και επιστρέφει στο Ηράκλειο για ανεφοδιασμό και αλλαγή πληρώματος.
Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι φαίνεται πως «οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο» και πρόσθεσε ότι «ολοκλήρωσε το πλοίο τις ερευνητικές του εργασίες και όλα βαίνουν καλώς».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ερευνητική διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα. «Δεν υπήρχε περίπτωση να μπει στο ζύγι κάτι το οποίο δεν είναι διαπραγματεύσιμο και δεν είναι καμία κίνηση ενάντια στην γείτονα χώρα. Είναι μια ερευνητική διαδικασία που προβλέπεται και ολοκληρώθηκε και ακολουθήθηκε και όλο το διπλωματικό πρωτόκολο και το πρωτόκολο προστασίας του πλοίου. Η παρουσία των πλοίων αυτών δεν ήταν σε δικά μας χωρικά ύδατα, αλλά παρόλα αυτά έσπευσαν δύο ελληνικά πλοία στο σημείο για να γίνουν όλα όπως έπρεπε να γίνουν», σημείωσε.

Ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι «εμείς πιστεύουμε πολύ στην διατήρηση αυτής της φάσης του διαλόγου που έχει πολύ σημαντικά οφέλη και για τις δύο χώρες, όπως η επιτυχής αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και ο εκμηδενισμός των παραβιάσεων, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο διάλογος συνεπάγεται και συμφωνία σε όλα τα θέματα ή σημαίνει ότι εμείς είμαστε αφελείς».

«Όλες οι καταστάσεις αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση με βασικό γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας και καμία περίπτωση υποχώρησης από τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. Αυτό η κυβέρνηση το διαφυλάττει σε κάθε περίπτωση και τα ίδια τα αποτελέσματα της στρατηγικής μας το αποδεικνύουν», σημείωσε.

Η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ

Ο ΑΔΜΗΕ, φορέας υλοποίησης του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης 3.10.2 ανακοινώνει ότι το πλοίο «Ievoli Relume» της ιταλικής εταιρείας NextGeo, που διενεργεί για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας Nexans, έρευνες βυθού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, ολοκλήρωσε τις εργασίες στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.