Πολιτική

Μητσοτάκης: Η προσοχή μας παραμένει στραμμένη στην τιθάσευση των τιμών

Μητσοτάκης: Η προσοχή μας παραμένει στραμμένη στην τιθάσευση των τιμών Φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την ΠτΔ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες οι τιμές της ηλεκρικής ενέργειας επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα

Η διαρκής ακρίβεια, τα ζητήματα της Υγείας, αλλά και τα προβλήματα της λειψυδρίας σε ορισμένες περιοχές και οι επικείμενες παρεμβάσεις για τα θέματα διαχείρισης του νερού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνομιλίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την τακτική μηνιαία συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η προσοχή της κυβέρνησης παραμένει στραμμένη στο μέτωπο της τιθάσευσης των τιμών και έκανε λόγο για ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι και τον Ιούνιο υπήρξε σχετική αποκλιμάκωση τιμών στο σούπερ μάρκετ.

Εκτίμησε μάλιστα ότι το συνολικό πλέγμα των μέτρων που έχουν ληφθεί έχει αρχίσει να αποδίδει και τόνισε ότι συνεχίζουμε και με ελέγχους της ΔΙΜΕΑ σε όλο το πλαίσιο της εφοδιαστικής αλυσίδας και ενισχύοντας την Επιτροπή Ανταγωνισμού που είναι επιφορτισμένη με τον εντοπισμό φαινομένων ολιγοπωλιακών καταστάσεων.

Αναφορικά με τις τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια τόνισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις και αφού υπογράμμισε ότι η απότομη αύξηση της τιμής της χονδρικής τις τελευταίες εβδομάδες είχε σαν αποτέλεσμα σαφέστατα ουρανοκατέβατα κέρδη για τους παραγωγούς ενέργειας, πρόσθεσε: Η κυβέρνηση θα τα φορολογήσει με έκτακτο τέλος στέλνοντας μήνυμα ότι δεν μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει τις όποιες δυσλειτουργίες σε μία αγορά ενέργειας που σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει φτάσει στο επίπεδο που θα θέλαμε.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε πάντως ικανοποίηση και για το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες οι τιμές επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα.

Ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παρέμβει όποτε διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην αγορά και κέρδη τα οποία δεν δικαιολογούνται από την ομαλή λειτουργία της αγοράς, πρόσθεσε.

Όσον αφορά την Υγεία, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί φαίνεται να βρέθηκε λύση για εθελοντική προφορά ιδιωτών γιατρών. Επισήμανε ότι είναι μία προσωρινή λύση «και είμαι πεπεισμένος ότι και η σχετική διάταξη δεν θα χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιηθεί, γιατί αυτά τα προβλήματα πρέπει να λύνονται πάντα συναινετικά», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε επίσης ότι το υπουργείο νομοθετεί άμεσα καινούργια δέσμη κινήτρων για ειδικότητες και νοσοκομεία που έχουν πρόβλημα στην προσέλκυση μόνιμου ιατρικού προσωπικού.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε επίσης τη διενέργεια, νωρίτερα, σύσκεψης για το ζήτημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν κάποιες περιοχές και προανήγγειλε μέτρα την επόμενη περίοδο για την διαχείριση του νερού.

Σημείωσε μάλιστα ότι τα ζητήματα αυτά ίσως αποκτούν δομικά χαρακτηριστικά λόγω κλιματικής κρίσης και αφού αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων φέτος το καλοκαίρι , σημείωσε ότι θα χρειαστούμε ίσως και πιο δομικές, διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις που αφορούν στη διαχείριση του νερού και σύντομα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιπρόσθετες εξαγγελίες.

Σχολιάζοντας εξάλλου αναφορά της Προέδρου της Δημοκρατίας στο ζήτημα των νησιών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι και μεθοδολογικά σωστό να αντιμετωπίζουμε τα νησιά διαφορετικά από την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίου σχετικά με ζητήματα εκτός σχεδίου δόμησης στα οποία η κυβέρνηση οφείλει να προσαρμοστεί.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εκφράζοντας βαθιά οδύνη για τον θάνατο αθώων παιδιών στα υψώματα του Γκολάν που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την ανάγκη να υπάρξει στην Λωρίδα της Γάζας μια άμεση κατάπαυση του πυρός.

Όπως είπε, δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να παραμένει απαθής σε αυτή την ανθρωπιστική τραγωδία που συντελείται στην Γάζα.