Πολιτική

Χατζηδάκης: Δεν θα γίνει κανένας συμβιβασμός με φαινόμενα διαφθοράς

Χατζηδάκης: Δεν θα γίνει κανένας συμβιβασμός με φαινόμενα διαφθοράς
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι στηρίζει την προσπάθεια αναδιοργάνωσης της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) από τη διοίκηση της εταιρείας και το Υπερταμείο.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα δημοσιεύματα για διαφθορά στην εταιρεία, ο Χατζηδάκης τόνισε ότι αυτά ήρθαν στο φως χάρη στις συστηματικές προσπάθειες της τρέχουσας και της προηγούμενης διοίκησης να επιβάλλουν τάξη. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θα γίνει κανένας συμβιβασμός με φαινόμενα διαφθοράς, τονίζοντας ότι είναι ζήτημα ηθικής υποχρέωσης και η διαφάνεια είναι η κατεύθυνση προς την οποία προχωρούν.

Η ΕΤΑΔ, σε συνεργασία με το Υπερταμείο, έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2023 έναν εκτεταμένο έλεγχο, με τη βοήθεια εξωτερικών ελεγκτών και νομικών γραφείων, για να εντοπίσει και να τεκμηριώσει τυχόν παρατυπίες και παράνομες πράξεις. Ο στόχος είναι να παραπέμψουν τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη. Η εταιρεία έχει ήδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών σχετικά με υπεξαίρεση, απιστία, εκβίαση και απάτη.

Η αστυνομία, συγκεκριμένα το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ερευνά υπόθεση επίθεσης σε 47χρονο υπάλληλο της ΕΤΑΔ, που είναι υπεύθυνος για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η επίθεση, που έγινε από άγνωστο δράστη στον χώρο κατοικίας του υπαλλήλου τον Ιούνιο, φέρεται να σχετίζεται με τις αρμοδιότητές του, καθώς ασχολήθηκε με υποθέσεις μισθώσεων όπου υπήρχαν προβλήματα απόδοσης ακινήτων και πληρωμής ενοικίων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο υπάλληλοι της ΕΤΑΔ και ένας ήδη φυλακισμένος εμπλέκονται στην υπόθεση και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη κατοχή όπλων και δωροληψία. Από την έρευνα προέκυψε ότι υπήρξε ανεπαρκής διαχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με πληρωμές που γίνονταν σε φακέλους και τσάντες σε δημόσιους χώρους. Η ανάλυση των αρχείων έδειξε την ύπαρξη διαφυγόντων κερδών από 34 εκδηλώσεις, με συνολικό ποσό 402,50 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών σε σπίτια και άλλους χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 7.500 ευρώ, ένα ζευγάρι παπούτσια που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, σφραγίδες της εταιρείας και ενός πολιτικού μηχανικού, πληθώρα εγγράφων, και άλλα στοιχεία. Η δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα για περαιτέρω διερεύνηση.