Οικονομία

Τι άλλαξε στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς

Τι άλλαξε στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς
Η επικαιροποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (Ε.Σ.Σ.Κ.Δ.) για την περίοδο 2022-2025 περιλαμβάνει την ενσωμάτωση δεκαέξι νέων δράσεων στο Εθνικό Σύστημα Ακεραιότητας, καθώς και την προσθήκη νέων δράσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Αναλυτικά, οι νέες δράσεις που ενσωματώθηκαν στο Εθνικό Σύστημα Ακεραιότητας (Ε.Σ.Α.) είναι οι εξής:

1. Σύνταξη κώδικα ηθικής και δεοντολογίας μετακλητών υπαλλήλων και ειδικών συμβούλων, που αφορά τη δημιουργία ενός κώδικα ηθικής και δεοντολογίας για τους μετακλητούς υπαλλήλους και τους ειδικούς συμβούλους, συνοδευόμενο από έναν οδηγό (αυτό)αξιολόγησης για την εφαρμογή του κώδικα αυτού.

2. Σύνταξη πρακτικού οδηγού σύγκρουσης συμφερόντων, που περιλαμβάνει την κατάρτιση ενός οδηγού για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων εντός του δημόσιου τομέα.

3. Σύνταξη κώδικα δεοντολογίας συμβούλων ακεραιότητας, που επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός κώδικα δεοντολογίας για τους συμβούλους ακεραιότητας, καθώς και ενός οδηγού (αυτό)αξιολόγησης για την εφαρμογή του.

4. Έκδοση κοινής απόφασης ως προς αρμοδιότητες συμβούλου ακεραιότητας, που αφορά την έκδοση μιας κοινής απόφασης που θα καθορίζει τις αρμοδιότητες των συμβούλων ακεραιότητας.

5. Σύνταξη πρακτικού οδηγού διαδικασιών για τον σύμβουλο ακεραιότητας, που προβλέπει τη δημιουργία ενός πρακτικού οδηγού για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθεί ο σύμβουλος ακεραιότητας.

6. Ανάπτυξη και λειτουργία ψηφιακής εφαρμογής "μητρώου διαφάνειας", που αφορά την ανάπτυξη μιας ψηφιακής πλατφόρμας για τη ρύθμιση των δραστηριοτήτων άσκησης επιρροής σε θεσμικούς φορείς της πολιτείας.

7. Σύνταξη οδηγού για την κατάρτιση μητρώου διαχείρισης κινδύνων, που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός οδηγού για τη σύσταση ενός μητρώου διαχείρισης κινδύνων στο δημόσιο τομέα.

8. Κατευθυντήριες οδηγίες για τους υπευθύνους διαχείρισης κινδύνων, που προβλέπει την έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών για τους αρμόδιους υπεύθυνους διαχείρισης κινδύνων.

9. Σχεδιασμός προγράμματος πιστοποίησης επαγγελματικής επάρκειας διαχείρισης κινδύνων, που αφορά τον σχεδιασμό ενός προγράμματος πιστοποίησης για την επαγγελματική επάρκεια στη διαχείριση κινδύνων.

10. Σύνταξη κώδικα επαγγελματικής συμπεριφοράς για δημόσιους υπαλλήλους που υπηρετούν σε υπηρεσίες δόμησης, που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κώδικα επαγγελματικής συμπεριφοράς για τους δημόσιους υπαλλήλους που εργάζονται σε υπηρεσίες δόμησης.

11. Δράσεις ευαισθητοποίησης για κώδικα ηθικής και δεοντολογίας σε φορείς του δημόσιου τομέα, που αφορούν την οργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης σχετικά με τον κώδικα ηθικής και δεοντολογίας σε φορείς του δημόσιου τομέα.

12. Σχεδιασμός και ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας εκπαίδευσης και αξιολόγησης της ακεραιότητας των δημοσίων υπαλλήλων, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας για την εκπαίδευση και αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων σε θέματα ακεραιότητας.

13. Δράσεις διάχυσης του λεξικού ακεραιότητας στους φορείς του δημόσιου τομέα, που περιλαμβάνουν τη διάχυση ενός λεξικού ακεραιότητας στους δημόσιους φορείς.

14. Διοργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης και εκπαιδευτικές δράσεις για τις μονάδες εσωτερικού ελέγχου, που αφορούν τη διοργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για τις μονάδες εσωτερικού ελέγχου.

15. Λεξικό ακεραιότητας, που αφορά τη δημιουργία και διάδοση ενός λεξικού ακεραιότητας για τον δημόσιο τομέα.

16. Ημερίδα ευαισθητοποίησης για το σύστημα εσωτερικού ελέγχου δημοσιονομικής διαχείρισης των ΟΤΑ α' βαθμού, που περιλαμβάνει την οργάνωση μιας ημερίδας για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το σύστημα εσωτερικού ελέγχου της δημοσιονομικής διαχείρισης των ΟΤΑα' βαθμού.

17. Επιπλέον, προστέθηκαν νέες δράσεις αρμοδιότητας του υπουργείου προστασίας του πολίτη και της γενικής γραμματείας επικοινωνίας και ενημέρωσης:

18. Επικαιροποίηση κώδικα δεοντολογίας αστυνομικών υπαλλήλων, που αφορά την αναθεώρηση και επικαιροποίηση του κώδικα δεοντολογίας που διέπει τους αστυνομικούς υπαλλήλους.
19. Λειτουργία μητρώου έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, που περιλαμβάνει τη λειτουργία ενός μητρώου για τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

20. Ενέργειες για την προστασία των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης, που αφορούν δράσεις που στοχεύουν στην προστασία των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών του χώρου των μέσων ενημέρωσης από κινδύνους που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους.