Πολιτική

Υποκλοπές: Συγκάλυψη του σκανδάλου σε δημόσια θέα

Υποκλοπές: Συγκάλυψη του σκανδάλου σε δημόσια θέα
Μεγάλα ερωτήματα εγείρει το πόρισμα του Αρείου Πάγου για το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο ανακοινώθηκε σήμερα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πόρισμα του Αρείου Πάγου δόθηκε στη δημοσιότητα 30 Ιουλίου, κατακαλόκαιρο, τέσσερις μόλις ημέρες μετά την αποκάλυψη πως τουλάχιστον 28 άτομα υπήρξαν ταυτόχρονα θύματα του Predator και νόμιμων επισυνδέσεων της ΕΥΠ.

Τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα του πορίσματος:

1. Παρά τις αποκαλύψεις, οι κρατικές υπηρεσίες (ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική) εμφανίζονται να μην έχουν καμία σχέση με τις υποκλοπές μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator.

2. Οι υποκλοπές που έγιναν από την ΕΥΠ (επισυνδέσεις) κρίθηκαν σύννομες.

3. Μόνοι υπεύθυνοι για το σκάνδαλο θεωρούνται τέσσερις υπεύθυνοι ιδιωτικών εταιριών. Και αυτοί όμως πέφτουν στα μαλακά αφού παραπέμπονται για πλημμελήματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η έρευνα διήρκησε δύο χρόνια. Το πόρισμα συντάχθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση. Στην ανακοίνωση περιγράφονται διεξοδικά όλες οι προανακριτικές ενέργειες που έγιναν, σε μια προσπάθεια να αντικρουστούν προκαταβολικά οι αιτιάσεις για το πόρισμα.

Τα ερωτήματα

Τα ερωτήματα όμως που εγείρονται είναι όχι μόνο μεγάλα αλλά και προφανή:

  • Για ποιο λόγο κάποιοι ιδιώτες παρακολουθούσαν σημαίνοντα κυβερνητικά στελέχη και άλλους αξιωματούχους οι οποίοι δεν εμπλέκονταν στις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους;
  • Πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει εμπλοκή κρατικών υπηρεσιών όταν τα ίδια πρόσωπα παρακολουθούνταν τόσο με Predator όσο και από την ΕΥΠ, κάτι που δείχνει την ύπαρξη ενιαίου κέντρου παρακολουθήσεων;
  • Από τη στιγμή που υποκλοπές της ΕΥΠ κρίνονται σύννομες, τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν λόγοι εθνικής ασφάλειας για την παρακολούθηση προσώπων όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, καθώς και υπουργών, αξιωματούχων και επιχειρηματιών. Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι ο Ανδρουλάκης και ο Κουκάκης συνιστούν απειλές για την εθνική ασφάλεια; Εφόσον σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο συνιστούν απειλή, πώς είναι δυνατόν να μένει στο απυρόβλητο ο κ. Ανδρουλάκης, αρχηγός του τρίτου τη τάξη κόμματος και εν δυνάμει μελλοντικός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
  • Και ποιος μπορεί να πιστέψει ότι στήθηκε το μεγαλύτερο κύκλωμα υποκλοπών στη μεταπολιτευτική ιστορία χωρίς να υπάρχει ανάμειξη του κράτους;

Οι αντιδράσεις

Η πρώτη αντίδραση από θύμα των υποκλοπών ήρθε από τον Θανάση Κουκάκη. Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος κατέθεσε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο στο οποίο επισημαίνονται πολύ σοβαρές παραλείψεις στη προανακριτική διαδικασία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση πανηγύρισε για το πόρισμα. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «η Δικαιοσύνη μίλησε και παρουσίασε το ενδελεχές και εμπεριστατωμένο αποτέλεσμα της έρευνάς της. Κατά το σκέλος της υπόθεσης που ακόμα εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας περί εμπιστοσύνης στις ανεξάρτητες δικαστικές αρχές. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απόψεις όλων όσοι είχαν σπεύσει να καταδικάσουν υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες πριν την κρίση της Δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε: «Σας μιλώ ως Έλληνας πολίτης και όχι ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σήμερα, με την απόφαση αρχειοθέτησης του σκανδάλου ΕΥΠ-Predator, η εμπιστοσύνη μου προς την ελληνική Δικαιοσύνη έχει κλονιστεί σοβαρά. Αυτό δυστυχώς ταυτίζεται πλέον με τη διάχυτη αίσθηση του ελληνικού λαού ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι το τελευταίο καταφύγιο των αδικημένων. Γι’ αυτό μία από τις πρώτες προτάσεις που έχω θέσει προς τον ελληνικό λαό είναι η ριζική αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ώστε να απελευθερωθεί από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό και την εξάρτηση από την εκάστοτε κυβέρνηση.. ».

Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης τόνισε: « Σήμερα είναι μια μέρα ντροπής για τη χώρα μας. Ο Άρειος Πάγος έβαλε τέλος στην έρευνα για τις ευθύνες της ΕΥΠ στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Πρόκειται για το τελευταίο βήμα σε ένα κυβερνητικό σχέδιο που από την πρώτη στιγμή ήθελε να μας πείσει ότι δεν υπήρξε ποτέ σκάνδαλο. Μόνο αθώες συμπτώσεις. Δεν πείθουν κανέναν. {…] Το καθεστώς της συγκάλυψης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πρεπει να φύγει. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για τη δημοκρατία μας».