Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ν. Αριστερά αναζητούν κοινό βηματισμό για τις παρακολουθήσεις

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ν. Αριστερά αναζητούν κοινό βηματισμό για τις παρακολουθήσεις
Ενδείξεις αναζήτησης κοινού βηματισμού μεταξύ των κομμάτων του προοδευτικού τόξου στο θέμα των παρακολουθήσεων καταγράφονται το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού πορίσματος της δικαιοσύνης για την υπόθεση, το οποίο δεν αποδίδει καμία κατηγορία ή ευθύνη στην κυβέρνηση.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους και στο υψηλότερο επίπεδο, δηλαδή με δηλώσεις των επικεφαλής τους, ότι δεν αποδέχονται το εν λόγω πόρισμα, αφήνοντας μάλιστα σκληρές αιχμές, όχι μόνο προς την κυβέρνηση, αλλά και προς τη δικαιοσύνη. Τα βασικότερα επιχειρήματα που διατυπώνουν είναι ότι δεν είναι δυνατόν να αποτελεί σύμπτωση η παρακολούθηση του 1/3 των στόχων του predator και από την ΕΥΠ ούτε να θεωρούνται νόμιμες οι παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ και μάλιστα με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας.

Η ισχύς εν τη ενώσει… εναντίον της συγκάλυψης

Όπως επιβεβαιώνεται από κορυφαία πρόσωπα της ηγεσίας των τριών κομμάτων, η κοινή και απόλυτη προτεραιότητα τους είναι να ανακοπεί η επιχείρηση συγκάλυψης της κυβέρνησης, για την οποία όλα έχουν την ίδια βεβαιότητα ότι έχει ενορχηστρωθεί από το Μαξίμου. Σε αυτή την κατεύθυνση, βλέπουν θετικά την προοπτική κοινών πολιτικών δράσεων και πρωτοβουλιών, αφήνοντας ορθάνοιχτο αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Ανδρουλάκη θα ζητήσει στήριξη των υπολοίπων

Από την Χαριλάου Τρικούπη, υπογραμμίζουν ότι «οι δημοκράτες πολιτικοί θα συνεχίσουν τον αγώνα τους», προαναγγέλλοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα εισηγηθεί προς τις άλλες δυνάμεις κοινές δράσεις και θα ζητήσει τη στήριξη τους. Επίσης, ξεκαθαρίζουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται να προσφύγει για τρίτη φορά στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για την υπόθεση των παρακολουθήσεων (η δεύτερη ήταν πριν μία εβδομάδα εναντίον της άρνησης της ΕΥΠ να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ να του δοθεί η αιτιολογία της παρακολούθησης).

Θετικοί σε κοινές πρωτοβουλίες ΣΥΡΙΖΑ και Ν. Αριστερά

Από την πλευρά της Κουμουνδούρου θεωρούν αρκετά πιθανό να ανταποκριθούν σε μια πρόταση Ανδρουλάκη για κοινή δράση, ενώ τις τελευταίες ώρες εξετάζονται διάφορες ιδέες για πρωτοβουλίες του κόμματος.

Πρωτοβουλίες αναζητούνται και στη Νέα Αριστερά, χωρίς να αποκλείουν την κοινή δράση με τα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου.

Πάντως, αύριο είναι η τελευταία μέρα που είναι ανοιχτή βουλή, πριν κλείσει για τις διακοπές του Αυγούστου και αυτό δημιουργεί σημαντικούς περιορισμούς στις δυνατότητες που έχουν τα τρία κόμματα.

«Ροντέο» η Βουλή για τις υποκλοπές

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα αναμένεται να φέρει σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και των υπόλοιπων κομμάτων, πλην άκρας Δεξιάς. Εξάλλου αυτό φάνηκε από χθες στις τοποθετήσεις στη Βουλή του Σωκράτη Φάμελλου, του Νίκου Ανδρουλάκη και του Νάσου Ηλιόπουλου, αλλά και από την πλευρά της κυβέρνησης, από τους Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, οι οποίοι ανέβασαν κατακόρυφα τους τόνους, απαιτώντας μάλιστα να ζητηθεί συγγνώμη από τον πρώην Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.