Πολιτική

Χάρης Δούκας από Κω: Να προωθήσουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης με έμφαση στον άνθρωπο και όχι στις αγορές

Χάρης Δούκας από Κω: Να προωθήσουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης με έμφαση στον άνθρωπο και όχι στις αγορές
Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας βρέθηκε το νησί του Ιπποκράτη.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας με την ιδιότητα του υποψηφίου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κω όπου συναντήθηκε με παραγωγικούς φορείς και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, οι οποίοι του έθεσαν τα προβλήματα της δημόσιας υγείας, το ζήτημα του υπερτουρισμού και της φέρουσας ικανότητας του νησιού, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του από τη διασύνδεση πρωτογενή με τριτογενή τομέα στην Κω, που γίνεται τα τελευταία χρόνια με επιτυχία.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο κ. Δούκας συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου, Ναθαναήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στο ανθρωπιστικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως και τα προβλήματα στους αρχαιολογικούς χώρους λόγω του σεισμού. Ακολούθησε συνάντηση με την έπαρχο Κω και Νισύρου, Ντίνα Σβύνου, με κύριο θέμα συζήτησης τα προβλήματα του τουρισμού και της δημόσιας υγείας, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών φορέων. Στη συνάντηση πήραν μέρος η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου και ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κω, Γιώργος Σεγραίδος.

Ο κ. Δούκας συνέχισε τις συναντήσεις του με τον Δήμαρχο Κω, Θεοδόση Νικηταρά, όπου αντάλλαξαν απόψεις για τη φέρουσα ικανότητα του νησιού, την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, τα προβλήματα στις δημόσιες δομές υγείας και την πίεση που ασκούν οι δήμαρχοι της χώρας προς την κυβέρνηση για την ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην επίσκεψη, ο Χάρης Δούκας συνοδευόταν από την περιφερειακή σύμβουλο Ευτυχία Σταθοπούλου, τον τομεάρχη νησιωτικής πολιτικής Νίκο Κανταρζή και την πολιτεύτρια του κόμματος Μαρία Παπαζαχαρίου.

Δούκας: Στόχος μου ένα μοντέλο αποκέντρωσης με συνεργασία, με περισσότερο «εμείς» και λιγότερο «εγώ»

Σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Απέναντι στο συγκεντρωτικό και επιτελικό κράτους του κ. Μητσοτάκη, να παρουσιάσουμε μία άλλη λογική και ένα άλλο μοντέλο. Ένα μοντέλο αποκέντρωσης, συμμετοχής και ενεργοποίησης. Ένα μοντέλο που δεν θα είναι ενός ανδρός αρχή, που δε θα βασίζεται στη λογική ότι «εγώ μόνος μου μπορώ να τα κάνω όλα». Το Εγώ τελείωσε, πρέπει να πάμε στο Εμείς. Και το Εμείς σημαίνει συμμετοχή, συνεργασία, αρμοδιότητες και πόροι στον πρώτο βαθμό εγγύτητας στα προβλήματα, που είναι οι δήμοι, που είναι και οι Περιφέρειες.

Αυτό είναι συνολικά ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα δίνει έμφαση στον άνθρωπο και όχι στις αγορές. Στον άνθρωπο και όχι στην υπερσυσσώρευση πλούτου σε πολύ λίγες μεγάλες επιχειρήσεις που τάχα μετά θα διαχέουν τον πλούτο. Είναι αυτό το μοντέλο που ξεκίνησε από την Αμερική, ο πλούτος να συγκεντρώνεται σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και μετά να διαχέεται στον πολύ κόσμο. Το λένε και κάποιοι «μεταρρυθμιστές» στην Ευρώπη και απέτυχαν, και στην Ελλάδα το λένε κάποιοι και τα είδαμε τα αποτελέσματα.

Και μου το λένε και οι άνθρωποι στην Κω. Εδώ οι τουριστικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εργοδότης και εργαζόμενος πολλές φορές είναι το ίδιο πρόσωπο. Είναι οικογένειες. Η κυβέρνηση, ο αρμόδιος Υπουργός έχουν την προσέγγιση ότι το 60% των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων πρέπει να συγχωνευτεί και να υπάρξουν πολύ μεγάλες επιχειρήσεις για να δημιουργηθεί έκρηξη ανάπτυξης. Το τονίζουν, μάλιστα, και λένε ότι και η φορολογία έτσι πρέπει να είναι. Όποιος δεν μπορεί να τη σηκώσει να πάει σε άλλη χώρα, το είπε μάλιστα και ο κύριος Στουρνάρας. Αυτή ακριβώς είναι η προσέγγιση που εμείς λέμε ότι πρέπει να αλλάξει.»