Πολιτική

Με άδειο καλάθι στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις διακοπές

Με άδειο καλάθι στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις διακοπές
Μπροστά σε τρεις μεγάλες προκλήσεις αναμένεται να βρεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Η πρώτη συνδέεται με την παρουσία του, στις 7-8 Σεπτεμβρίου, στην 88η ΔΕΘ. Το κορυφαίο ετήσιο πολιτικό και οικονομικό γεγονός λαμβάνει χώρα μετά από ένα πολύ δύσκολο τρίμηνο για την κυβέρνηση, στην διάρκεια του οποίου δεν κατάφερε να αναστρέψει το κλίμα φθοράς που αποτυπώθηκε στις κάλπες των ευρωεκλογών. Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη θεωρείται κομβικής σημασίας καθώς θα έχει μία ευκαιρία να επιχειρήσει να προβάλει από το βήμα της ΔΕΘ ένα πειστικό αφήγημα για την επόμενη τριετία, η διαμόρφωση του οποίου δεν μπορεί όμως παρά να λαμβάνει υπόψη μία σειρά από νέα δεδομένα στο πολιτικό και στο οικονομικό σκηνικό:

-Το αυστηρό πλέον σε επίπεδο Βρυξελλών δημοσιονομικό πλαίσιο, που περιορίζει δραστικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το εύρος που μπορεί να έχει το «καλάθι παροχών» που «ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού», θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός .

-Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα που οδήγησε την ΝΔ από το 41% στο 28% και σε αυτό αποτυπώνεται και το αίτημα της κοινωνίας για δραστικές αλλαγές στις πολιτικές και όχι μόνο σε πρόσωπα, όπως έχει επιχειρήσει μέχρι τώρα το Μέγαρο Μαξίμου με τους ανασχηματισμούς στο Υπουργικό Συμβούλιο και στους γενικούς γραμματείς. Το νέο αφήγημα μάλιστα της διεύρυνσης και επιτάχυνσης της υφιστάμενης μεταρρυθμιστικής ατζέντας υποδηλώνει εξαρχής μία αποκλίνουσα από το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες, προσέγγιση: Αντί δηλαδή για ουσιαστικές αλλαγές σε πολιτικές που αποδοκιμάστηκαν στις κάλπες, εξαγγέλλεται η επιτάχυνσή τους, κάτι που δείχνει πως το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να κάνει μία δική του ανάγνωση στο εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου.

- Την ανάγκη του Κυριάκου Μητσοτάκη να ισορροπεί διαρκώς μεταξύ της «δεξιάς στροφής» που συστηματικά πραγματοποιεί από τον Ιούνιο για να κατευνάσει την εσωκομματική αναταραχή και να επαναπροσεγγίσει την πιο συντηρητική πτέρυγα του εκλογικού σώματος και του φιλελεύθερου κεντρώου προφίλ από την άλλη, το οποίο του εξασφάλισε πολιτική ηγεμονία τα προηγούμενα χρόνια, αλλά έχει αρχίσει να φθίνει. Αυτό απεδείχθη στις κάλπες, φαίνεται όμως και μετά τις ευρωεκλογές όπου οι αλλεπάλληλες υποχωρήσεις σε δεξιόστροφες επιλογές απομακρύνουν από το κέντρο διαλύοντας και τις όποιες αυταπάτες εξακολουθούν να υπάρχουν.

Η πρόκληση όμως που έχει μπροστά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ αφορά και σε πολιτικό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να τοποθετηθεί για μείζονα ζητήματα με αποκορύφωμα την υπόθεση των υποκλοπών. Όσο και αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιδιώκει επί της ουσίας να την προσπεράσει σε πολιτικό επίπεδο μετά το πόρισμα του Αρείου Πάγου, είναι βέβαιο πως οι εξελίξεις και το πλήθος ερωτημάτων που εγείρονται από πολλές πλευρές, θα αποτελούν κυρίαρχο πολιτικό θέμα στην ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου.

Δεύτερη πρόκληση για τον πρωθυπουργό είναι η ακρίβεια όπου μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να διακρίνει στα στοιχεία «ενθαρρυντικές ενδείξεις» το τελευταίο τρίμηνο όσον αφορά τον πληθωρισμό των τροφίμων, κάτι τέτοιο όμως δεν αποτυπώνεται στην καθημερινότητα των πολιτών οι οποίοι εξακολουθούν να βιώνουν την ακρίβεια ως υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα

Απευθυνόμενος τον Σεπτέμβριο σε νοικοκυριά με εξουθενωμένη την αγοραστική τους δύναμη- προτελευταίοι σε επίπεδο ΕΕ- ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να δώσει πειστικές απαντήσεις για την μέχρι τώρα αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης για την απραξία της μπροστά στην αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που συνιστά βασική αιτία και για την αδυναμία πολλών Ελλήνων να πάει διακοπές, αλλά και στην διάχυτη αγωνία για τις αυξημένες δαπάνες των νοικοκυριών ενόψει έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Οι μέχρι σήμερα απαντήσεις της κυβέρνησης απέχουν από τις ανάγκες της κοινωνίας καθώς αρνείται πεισματικά την μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, υπόσχεται διαρκείς και εντατικούς ελέγχους χωρίς να ενισχύει ουσιαστικά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και δείχνει να στηρίζεται περισσότερο στην...προεδρία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για παρεμβάσεις της ΕΕ για τις τιμές των πολυεθνικών. Το θετικό πάντως είναι ότι δεσμεύεται πλέον να αξιοποιεί για την στήριξη των πολιτών την πηγή των ουρανοκατέβατων κερδών που προεκλογικά σχεδόν απαξίωνε ως.. «λεφτόδεντρο».

Τρίτη σημαντική πρόκληση συνιστά το προγραμματισμένο νέο ραντεβού Μητσοτάκη- Ερντογάν τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Έναν μήνα μετά την συνάντηση στην Ουάσιγκτον όπου χωρίς οι δύο ηγέτες να μπουν σε «βαθιά νερά» επιβεβαίωσαν τον Ιούλιο την βούληση για συνέχιση του ήρεμου κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η στάση της τουρκικής πλευράς καταδεικνύει διαρκώς την εμμονή στην αναθεωρητική ατζέντα και την απόκλισή της από το πνεύμα της περσινής Διακήρυξης των Αθηνών, ενώ την ίδια ώρα επιμένει και σε μία αδιάλλακτη στάση στο Κυπριακό δυσχεραίνοντας και την υπό εξέλιξη νέα πρωτοβουλία του γγ του ΟΗΕ.

Όλα αυτά καταδεικνύουν την δυσκολία της ενδεχόμενης προσπάθειας να εισέλθει η συζήτηση σε ζητήματα του πολιτικού διαλόγου και στην μοναδική διαφορά της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.