Πολιτική

Σταθερή επιλογή Μητσοτάκη η «δεξιά στροφή»

Σταθερή επιλογή Μητσοτάκη η «δεξιά στροφή»
Μία αλυσίδα πρωτοβουλιών που καταδεικνύουν την σταθερή επιλογή του κ. Μητσοτάκη για μία «δεξιά στροφή» η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει ολοένα και περισσότερο το κυβερνών κόμμα από τον χώρο του κέντρου.

Η πρόσφατη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα για την θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν, ληφθείσα με το βλέμμα και στο πιο συντηρητικό ακροατήριο της Βόρειας Ελλάδας που μετακινήθηκε στις τελευταίες ευρωεκλογές προς κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, προστίθεται ως ένας ακόμη κρίκος σε μία αλυσίδα πρωτοβουλιών που καταδεικνύουν την σταθερή επιλογή του κ. Μητσοτάκη για μία «δεξιά στροφή» η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει ολοένα και περισσότερο το κυβερνών κόμμα από τον χώρο του κέντρου.

Η πορεία αυτή, απόλυτα ξεκάθαρη μετά την "θερμή" συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ- η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στην σκιά του αρνητικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών, αλλά και του κατώτερου των εσωκομματικών προσδοκιών ανασχηματισμού που προηγήθηκε- αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα. Και τούτο διότι τα εσωκομματικά δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί και ο πρωθυπουργός δείχνει να έχει απολέσει μετά την εκλογική υποχώρηση από το 41% στο 28%, μέρος της εσωκομματικής ισχύος που του επέτρεπε να επιβάλει επιλογές πολιτικών αλλά και προσώπων, που δυσαρεστούσαν ενίοτε τον παραδοσιακό κορμό της παράταξης, αλλά οι γκρίνιες έμεναν στο... παρασκήνιο.

Η εν λόγω συνεδρίαση της γαλάζιας ΚΟ έχει γίνει αφορμή για να έρθουν πλέον και στο προσκήνιο, ενώ έχει αποτελέσει και την αφετηρία για την «δεξιά στροφή» του Μαξίμου το οποίο είδε σημαντικό αριθμό γαλάζιων βουλευτών να θέτουν ζήτημα επιστροφής της ΝΔ στις παραδοσιακές αρχές και αξίες. Ασκώντας μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις αυστηρή κριτική στην πολιτική της διεύρυνσης και στο… «αμετακίνητο» των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ μελών του γαλάζιου Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά και την ηχηρή παρέμβαση που ακολούθησε από τον Αντώνη Σαμαρά, έχει γίνει σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης προσαρμόζει πλέον τις πολιτικές του σε αυτή την πραγματικότητα, υποχωρώντας έναντι της συντηρητικής πτέρυγας της ΝΔ. Η τελευταία έχει αναγάγει μάλιστα σε σημείο αναφοράς για τις διαφοροποιήσεις της το νόμο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο ο οποίος συνεχίζει να ταλαιπωρεί το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Αυτό καταδεικνύεται και από την… ρεβάνς στο θέμα της επιλογής της καθηγήτριας Νομικής Κατερίνας Φουντεδάκη- η οποία συμμετείχε στην σύνταξη του νομοσχεδίου- για την ηγεσία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η οποία αποσύρθηκε μετά την υποχώρηση του πρωθυπουργού στις αντιδράσεις γαλάζιων βουλευτών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που δεν είχαν ψηφίσει τον νόμο.

Υποχώρηση που και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου αναγνώρισε, αποδίδοντάς της στην επιλογή του πρωθυπουργού να λαμβάνει αποφάσεις συνυπολογίζοντας τις απόψεις των μελών της ΚΟ. Αυτό είναι κάτι που απαιτούν οι γαλάζιοι βουλευτές, κάποιοι εκ των οποίων έχουν διαμηνύσει άλλωστε στο Μαξίμου ότι δεν θα πρέπει να τους θεωρεί σε όλα δεδομένους και μένει να φανεί αυτό από τον Σεπτέμβριο στην Βουλή, όπου ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει μάλιστα γκάζι στο κυβερνητικό έργο.

Την επιστροφή σε επιλογές με βασικό κριτήριο της κομματική ταυτότητα, σε βάρος της διεύρυνσης, ενίσχυσε και ο πρόσφατος ανασχηματισμός των γενικών γραμματέων.

Ο πρωθυπουργός δέχεται επίσης έντονη εσωκομματική πίεση ώστε η πορεία αυτή να σηματοδοτηθεί και από την επιλογή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με την έννοια όχι μόνο να μην ανανεωθεί η θητεία της κ. Σακελλαροπούλου, αλλά να προταθεί πρόσωπο από τον χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης. Γαλάζιοι βουλευτές το έχουν ζητήσει και δημοσίως αναγκάζοντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό να παρέμβει ζητώντας να σταματήσει αυτή η πρόωρη συζήτηση η οποία θα γίνει, όπως είπε, τον Φεβρουάριο 2025.

Στην πραγματικότητα πάντως τα πρώτα δείγματα δεξιόστροφη επιλογών είχαν διαφανεί πριν από τις ευρωεκλογές, με κομβικό σημείο την εσωκομματική ανταρσία για τον νόμο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και με αφορμή τις τάσεις ισχυρών διαρροών προς τα δεξιά που καταγράφονταν προεκλογικά ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα

Σαφές μήνυμα υποχώρησης στην δεξιά πτέρυγα ήταν η αποδοχή από τον πρωθυπουργό ότι ένα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου μπορεί να διαφοροποιείται σε νομοσχέδιο που εισηγείται η κυβέρνηση, να το χαρακτηρίζει μάλιστα αντισυνταγματικό και εν συνεχεία να... αναβαθμίζεται κιόλας στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό συνέβη στην περίπτωση του νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο με τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη ο οποίος παραμένει έως σήμερα το πιο προβεβλημένο επικοινωνιακά στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου.

Αυτή την πολιτική σηματοδότησε όμως και η επιλογή του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ που έγινε για να ανακοπούν οι διαρροές προς τα δεξιά. Η επιλογή αυτή επικρίθηκε έντονα τότε για τα κομματικά της χαρακτηριστικά από την αντιπολίτευση και οι πρόσφατες εξελίξεις, με τη νίκη του εκλεκτού του Έντι Ράμα στην Χειμάρρα εν μέσω καταγγελιών για το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, ασφαλώς δικαιώνουν τους προβληματισμούς.

Όλα αυτά είναι σαφές ότι απομακρύνουν σταδιακά τη ΝΔ ολοένα και περισσότερο από τους κεντρώους ψηφοφόρους οι οποίοι μέχρι και τις εθνικές εκλογές του 2023 στήριζαν στην πλειοψηφία τους τον κ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία του exit poll των εθνικών το 37,1% όσων δήλωσαν κεντρώοι είχαν επιλέξει τη ΝΔ, ενώ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου το ποσοστό αυτό ανήλθε μόλις σε 22,1% και πρώτο κόμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους αναδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ με 31,6%.