Πολιτική

Το μετέωρο βήμα του «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού»

Το μετέωρο βήμα του «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού» Φωτογραφία: sooc
Στο ευρύτερο πεδίο της οικονομίας σημείο αναφοράς για την κυβερνητική πολιτική αποτελεί η συνεχιζόμενη αδυναμία της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον πληθωρισμό των τροφίμων.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, στην ομιλία του στα εγκαίνια της 87ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- προερχόμενος από ένα κλίμα εκλογικής ευφορίας που δεν κράτησε πολύ για τη ΝΔ καθώς οι πυρκαγιές και οι καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία έφεραν στο προσκήνιο μεγάλες αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού μετά από τέσσερα χρόνια γαλάζιας διακυβέρνησης- περιέγραφε ως κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα για τη νέα τετραετία τον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό».

Και έδινε ιδιαίτερη έμφαση στα πεδία της οικονομίας και του κράτους που θα υπηρετεί μία καλύτερη καθημερινότητα του πολίτη.

Έναν περίπου χρόνο μετά και ενώ το Μέγαρο Μαξίμου πρόκειται να εισέλθει- μετά τον Δεκαπενταύγουστο που θα ολοκληρωθεί η ανάπαυλα των διακοπών- στην τελική ευθεία της προετοιμασίας του για την 88η ΔΕΘ, είναι σαφές ότι σε αυτά ακριβώς τα πεδία η κυβέρνηση έχει περάσει τελικά κάτω από τον πήχη των προσδοκιών. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την αξιολόγηση των ίδιων των πολιτών στις πρόσφατες ευρωεκλογές όπου το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος μειώθηκε από 41% σε 28%.

Στο ευρύτερο πεδίο της οικονομίας σημείο αναφοράς για την κυβερνητική πολιτική αποτελεί η συνεχιζόμενη αδυναμία της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον πληθωρισμό των τροφίμων, ο οποίος εξανεμίζει σε διαρκή βάση τα εισοδήματα των νοικοκυριών συμπεριλαμβανομένων και των όποιων αυξήσεων έχουν δοθεί σε μισθούς και συντάξεις.

Το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο δεν αφήνει, την ίδια ώρα, περιθώρια στην κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα που σε άλλες χώρες απέδωσαν, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, αλλά ούτε να συνεχίσει την επιδοματική πολιτική των προηγούμενων ετών, ενώ και σε ότι αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, η στήριξη στα νοικοκυριά περιορίζεται επί της ουσίας στο μίνιμουμ.

Την ίδια ώρα, η τουριστική περίοδος φθάνει στην κορύφωσή της χωρίς η κυβέρνηση να έχει λάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, φθάνοντας μάλιστα και στο σημείο στελέχη της να... υποδεικνύουν ως εναλλακτική της οικονομικής αδυναμίας πολλών Ελλήνων να μεταβούν στα νησιά, την «λύση» των διακοπών στο… χωριό!

Όσο για την θετική πορεία αριθμητικών δεικτών και τη μεγαλύτερη του μέσου όρου της ευρωζώνης ανάπτυξη- που προβάλλεται από την κυβέρνηση ως «ιστορία επιτυχίας»- δεν συνοδεύεται από ουσιαστική βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, καθώς η χώρα μας παραμένει προτελευταία στην ΕΕ μετά την Βουλγαρία, ενώ βάσει στοιχείων οι μισοί μισθωτοί αμείβονται με έως 1.000 ευρώ και μόλις το 10% λαμβάνουν μισθό άνω των 2.000 ευρώ.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που αποτέλεσε κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα , με τον πρωθυπουργό μάλιστα να τονίζει και από το βήμα της περσινής ΔΕΘ ότι «δεν γίνεται επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια έσοδα ακόμα και κάτω από τον κατώτατο μισθό», το μήνυμα αποδοκιμασίας από τους ελεύθερους επαγγελματίες στις πρόσφατες ευρωεκλογές, έχει οδηγήσει σε επανεξέταση αυτής της παρέμβασης και σε κυοφορούμενες αλλαγές στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών που η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πάντως ότι δεν θα αλλάξουν την φιλοσοφία του νόμου.

Όσον αφορά τις επιδόσεις του κράτους, σύμφωνα με όσα έλεγε πέρυσι ο κ. Μητσοτάκης, είναι το τρίτο μέτωπο- μετά την οικονομία και την «νομιμότητα παντού»- των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και στο επίκεντρο έχουν την Υγεία.

Η πραγματικότητα όμως έναν χρόνο μετά, είναι ότι η κυβερνητική αποτυχία να βελτιώσει τη καθημερινότητα του πολίτη αποτυπώνεται πρωτίστως σε αυτόν τον τομέα.

Στα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η δημόσια Υγεία σε ότι αφορά τις μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, στις αποσπασματικές πολιτικές και στην επίδειξη αυταρχισμού που επιστρατεύει ενίοτε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει υπαρκτές δυσλειτουργίες, στην αδυναμία της να βρει συνδυασμό κινήτρων για την προσέλκυση νέων γιατρών στο ΕΣΥ σε συγκεκριμένες περιοχές, στο γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας. Και όλα αυτά αντανακλώνται φυσικά στο γεγονός ότι η Υγεία αξιολογείται από τους πολίτες ως το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα, μετά την ακρίβεια.