Πολιτική

Aπόπειρα εξωραϊσμού στην καθημερινότητα και την ακρίβεια από την κυβέρνηση

Aπόπειρα εξωραϊσμού στην καθημερινότητα και την ακρίβεια από την κυβέρνηση
Παράδειγμα η αντιμετώπιση της ακρίβειας όπου σε όλες τις πρόσφατες παρεμβάσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για «βελτιωμένη εικόνα του πληθωρισμού», για «μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ σε σχέση με πέρυσι» και διακρίνει πρώτες ενδείξεις αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών παρεμβάσεων.

Να διαμορφώσει την δική της ατζέντα στην πορεία προς την ΔΕΘ θα επιχειρήσει η κυβέρνηση μετά τον Δεκαπενταύγουστο στηριζόμενη σε μία προσπάθεια εξωραϊσμού γύρω από τα μείζονα ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη, σε συνδυασμό με μία εντεινόμενη ρητορική περί μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα δρομολογηθούν από τον Σεπτέμβριο.

Η απόπειρα εξωραϊσμού έχει γίνει άλλωστε ήδη εμφανής σε κρίσιμους για την καθημερινότητα των πολιτών τομείς όπου παρακολουθώντας κανείς τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών- και πρωτίστως του ίδιου του πρωθυπουργού- εισπράττει το μήνυμα ότι η κυβερνητική πολιτική που αποδοκιμάστηκε στις κάλπες του περασμένου Ιουνίου, αρχίζει και... αποδίδει αποτελέσματα.

Παράδειγμα η αντιμετώπιση της ακρίβειας όπου σε όλες τις πρόσφατες παρεμβάσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για «βελτιωμένη εικόνα του πληθωρισμού», για «μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ σε σχέση με πέρυσι» και διακρίνει πρώτες ενδείξεις αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών παρεμβάσεων. Όλα αυτά βέβαια σε περιβάλλον περιορισμένης αγοραστικής δύναμης των πολιτών, την οποία το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει στην χαμηλή αφετηρία των εισοδημάτων μετά την δεκαετή οικονομική κρίση.

Παράλληλα η κυβέρνηση θεωρεί επαρκή την στήριξη στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του Αυγούστου, η οποία όμως ήρθε αργά και δεν καλύπτει το σύνολο των καταναλωτών και κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις.

Σε εμφανή απόκλιση από την καθημερινή εμπειρία των πολιτών είναι όμως και η εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση στην Υγεία, την εύρυθμη λειτουργία της οποίας ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε μάλιστα πρόσφατα «δείκτη ώριμης δημοκρατίας». Ο πρωθυπουργός προβάλει ως μεγάλες μεταρρυθμίσεις την δυνατότητα ιδιωτικού έργου και τα απογευματινά χειρουργεία, διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση διαθέτει «σχέδιο, πόρους και βούληση» για να υλοποιήσει ένα «σύγχρονο και ευρωπαϊκό ΕΣΥ έως το 2027», στην πραγματικότητα όμως τα μεγάλα προβλήματα στην δημόσια Υγεία έχουν διευρυνθεί.

Οι ελλείψεις προσωπικού παραμένουν, η κυβέρνηση επιρρίπτει ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση πρόσληψης υγειονομικών στις χρονοβόρες διαδικασίες του ΑΣΕΠ που προτίθεται να επιταχύνει, ενώ το επαναλαμβανόμενο πρόβλημα της έλλειψης ιατρών σε ορισμένες περιοχές επιχείρησε να το επιλύσει δια του αυταρχισμού και της απειλής επίταξης. Και όλα αυτά, την ώρα ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης απασχολεί την επικαιρότητα κυρίως με τις αντιπαραθέσεις του με τον ιατρικό κόσμο στον οποίο ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει, κατά τα άλλα, ότι στον αγώνα για την αναβάθμιση του δημόσιας υγείας «είμαστε σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι».

Την ίδια ώρα, σε πολιτικό επίπεδο, χωρίς αποτέλεσμα είναι η επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου να κλείσει η υπόθεση των υποκλοπών μετά το πόρισμα του Αρείου Πάγου. Το ίδιο και η προσπάθεια να αναδείξει ως επιβεβαίωση… προόδου που έχει σημειωθεί στην χώρα μας, την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «διαπιστώνει ότι η Ελλάδα καταγράφει από μερική έως σημαντική πρόοδο και στις 5 συστάσεις που μας είχαν γίνει στις προηγούμενες εκθέσεις».

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών παραμένει στο προσκήνιο και θα συνεχίσει να αποτελεί εστία διαρκούς πολιτικής πίεσης στην κυβέρνηση καθώς τα ερωτηματικά έχουν πληθύνει μετά το πόρισμα του Αρείου Πάγου, η αντιπολίτευση δηλώνει αποφασισμένη να αναλάβει όλες τις θεσμικές πρωτοβουλίες προκειμένου να μην κλείσει, ενώ η χώρα μας παραμένει στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας στο εξωτερικό. Αυτό επιβεβαιώθηκε από το τελευταίο δημοσίευμα του Politico, πρωτίστως όμως έχει αποτυπωθεί από το αρνητικό για την χώρα μας ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου.

Μέσα αυτό το περιβάλλον, η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει στο προσκήνιο ενόψει ΔΕΘ και ένα αφήγημα τόνωσης του μεταρρυθμιστικού της προφίλ μιλώντας για επιτάχυνση των προγραμματισμένων αλλαγών και προβάλλοντας τον εμπλουτισμό της μεταρρυθμιστικής ατζέντας με 58 νέα έργα και 87 νέες μεταρρυθμίσεις που όπως έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, αποσκοπούν «στην ακόμη πιο στοχευμένη αντιμετώπιση των προκλήσεων της καθημερινότητας».