Πολιτική

Τα προοδευτικά κόμματα στριμώχνουν τον Μητσοτάκη για την βιβλική καταστροφή στην Πεντέλη

Τα προοδευτικά κόμματα στριμώχνουν τον Μητσοτάκη για την βιβλική καταστροφή στην Πεντέλη
Τα ομαδικά πυρά της προοδευτικής αντιπολίτευσης δέχεται από χθες το πρωί η κυβέρνηση, με τον αρμόδιο υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, αλλά και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να αποτελούν τους βασικούς στόχους των κομμάτων από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Άλλωστε, η συγκεκριμένη φυσική καταστροφή αποτελεί ταυτόχρονα και μία πολλοστή παταγώδη αποτυχία του επιτελικού κράτους, ιδίως στον συγκεκριμένο τομέα της πολιτικής προστασίας και δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει αποφασισμένος να καλύψει τον υπουργό του, μοιραία επωμίζεται ο ίδιος τις πολιτικές ευθύνες που ανακύπτουν.

Στριμώχνουν τον πρωθυπουργό προσωπικά

Το γεγονός, δε, του πρωτόγνωρου χαρακτήρα του φαινομένου (πυρκαγιά που διένυσε 40 χιλιόμετρα στην Αττική, καθώς και εκατοντάδες μέτρα μέσα σε γειτονιές του λεκανοπεδίου), κάτι που υπογράμμισαν σχεδόν όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, αλλά και το ότι βρισκόμαστε στον πυρήνα των καλοκαιρινών διακοπών, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν μείζονα εμπλοκή της ατζέντας της πολιτικής αντιπαράθεσης γύρω από το εν λόγω θέμα.

Άλλωστε, αυτό μοιάζουν να φανερώνουν οι πρωτοβουλίες των κομμάτων του προοδευτικού χώρου, των οποίων όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί (Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Αλέξης Χαρίτσης, Ζωή Κωνσταντοπούλου) επισκέφθηκαν ήδη τις πληγείσες περιοχές.

Στέκονται στις οφθαλμοφανείς αποτυχίες του συστήματος

Παράλληλα, είναι φανερό ότι τα κόμματα είναι αποφασισμένα να σηκώσουν πολύ τους τόνους της κριτικής, καθώς πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο η ΝΔ έχει αποτύχει επανειλημμένα και ιδίως στην Αττική, όπου έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια ένα τεράστιο μέρος του φυσικού της κεφαλαίου. Επιπλέον, είναι πολλές οι μαρτυρίες κατοίκων ή ακόμη και δημάρχων ότι σε πολλές περιπτώσεις η πυρκαγιά προχωρούσε καίγοντας ακόμη και σπίτια, χωρίς την παρουσία πυροσβεστικών δυνάμεων.

Κασσελάκης: Παραίτηση Κικίλια και στοιχεία για τα εναέρια

Χαρακτηριστικό, είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έθεσε από χθες ζήτημα αποπομπής του Βασίλη Κικίλια από τον πρωθυπουργό ως ελάχιστη αποδοχή της αποτυχημένης διαχείρισης της κατάστασης, όπως αποδεικνύεται τουλάχιστον εκ του αποτελέσματος. Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέτει και θέμα για τη διαθεσιμότητα των εναέριων μέσων που επιχειρούσαν στην Αττική, με βάση τη εικόνα που διαμόρφωσε ο ίδιος κατά την επίσκεψη του στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο.

Ετοιμάζει σχετική πρωτοβουλία το ΠΑΣΟΚ

Ομοβροντία πυρών δέχεται η κυβέρνηση και από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει να αναλάβει για το εν λόγω ζήτημα πολιτικές πρωτοβουλίες, ίσως ακόμη και σήμερα. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει μέτωπο μόνο με την επίσημη ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και με τον δήμαρχο Αθηναίων και υποψήφιο για την προεδρία του κόμματος, στον οποίο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, επέλεξε να επιτεθεί με αρκετή ειρωνεία.

Ν. Αριστερά: απορρόφηση μόλις 1% των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς, η έμφαση στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση επικεντρώνεται στο πολύ χαμηλό ποσοστό απορρόφησης της χώρας μας, μόλις 1%, των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορούν την πυρόσβεση.

Κωνσταντοπούλου: Να προσληφθούν πυροσβέστες

Τέλος, η Πλεύση Ελευθερίας επιτίθεται στην κυβέρνηση με άξονα το θεσμικό ζήτημα της εργασιακής κατοχύρωσης των πυροσβεστών και των προσλήψεων που απαιτούνται στον τομέα.