Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρώτες αντιδράσεις κατά της πρότασης Κασσελάκη - Ποιοι λένε «όχι»

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρώτες αντιδράσεις κατά της πρότασης Κασσελάκη - Ποιοι λένε «όχι» Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινοβουλευτική ομάδα μετά το «όχι» Φάμελλου στην πρόταση Κασσελάκη.

Κατά της πρότασης του Στέφανου Κασσελάκη για αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά, στη θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν κάποιοι βουλευτές του κόμματος, ενώ άλλοι ζήτησαν αναβολή της ψηφοφορίας. 

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- που συνεχίζεται- ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε αλλαγές προσώπων, με κορυφαία εκείνη του Σωκράτη Φάμελλου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας δήλωσε ότι δεν παραιτείται και ζήτησε να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής εναντίον του.

Ο Χάρης Μαμουλάκης και η Κατερίνα Νοτοπούλου ήταν ανάμεσα σε εκείνους που τάχθηκαν κατά της πρότασης του Στέφανου Κασσελάκη. Η Έλενα Ακρίτα αρχικά εξέφρασε την αντίθεσή της στην πρόταση για αντικατάσταση του επικεφαλής της ΚΟ, αλλά αργότερα πήρε ξανά τον λόγο και άλλαξε θέση, καλώντας τον Σωκράτη Φάμελλο να μην επιμείνει στη στάση του. 

«Δεν μιλάει κανείς για ανεπάρκεια του Σωκράτη. Όμως, πρέπει να καταλάβει ότι αντλεί τη νομιμοποίηση του από τον εκλεγμένο πρόεδρο», υποστήριξε ο Γιώργος Γαβρήλος.

«Αν πάμε σε ψηφοφορία σήμερα θα διαλυθούμε ή θα διχαστούμε έτι περαιτέρω», προειδοποίησε ο Γιώργος Καραμέρος. Παράλληλα πρότεινε να διακοπεί η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, να συνέλθει το Εκτελεστικό Γραφείο με τη σύνθεση που προβλέπει το καταστατικό και φυσική παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη «προκειμένου να βρεθεί συναινετική λύση».

Αναβολή της ψηφοφορίας ζήτησε και ο Σίμος Κεδίκογλου. Ωστόσο, ο Στέφανος Κασσελάκης επέμεινε ότι η διαδικασία πρέπει να λήξει σήμερα. Η διαδικασία συνεχίζεται με ομιλίες βουλευτών και θα ακολουθήσει ψηφοφορία επί της εισήγησης του προέδρου.

Νοτοπούλου: Απόλυτη υποτίμηση της ΚΟ ο τρόπος σύγκλησής της

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Νοτοπούλου ζήτησε να αποσύρει την πρότασή του ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλιώς «να πάμε σε κάλπη».

Παράλληλα, σχολίασε ότι αποτελεί απόλυτη υποτίμηση της κοινοβουλευτικής ομάδας ο τρόπος που αυτή συγκλήθηκε.

«Σήμερα έπρεπε να συζητάμε για τη ΔΕΘ και η εισήγηση είναι για το πώς θα διαλυθούμε. Ως κοινοβουλευτική ομάδα δεν αφήσαμε καρφίτσα να πέσει κάτω από όσα κάνει η ΝΔ, εμείς κάνουμε στην πραγματικότητα και την παραγωγή θέσεων, η ΚΟ ήταν η μόνη που λειτουργούσε ενωμένη», τόνισε.

«Μήνες τώρα, η παραγωγή πολιτικού έργου επισκιάζεται μονίμως από την παραγωγή εσωστρέφειας και παραπολιτικής», επεσήμανε η Κατερίνα Νοτοπούλου και εξαπέλυσε τα βέλη της κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

«Όλα όσα συνέβησαν μέχρι σήμερα ήταν αποκλειστικά επιλογές προέδρου: ΝΑΤΟ ιερή συμμαχία, αντικοινοβουλευτικός λόγος, ευρωεκλογές με πόθεν έσχες. Στοχοποίηση μας και αναρτήσεις αόριστης καταδίκης δεν σημαίνουν τίποτα όταν στοχοποιούμαστε συστηματικά από την ηγετική ομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στην Πολιτική Γραμματεία, επεσήμανε ότι τα κόμματα που λειτουργούν δημοκρατικά ανέχονται τη διαφωνία. «Ο πρόεδρος κάνει αναρτήσεις και βίντεο περιγράφοντάς μας ως υπονομευτές και μιλά για την ενότητα προοδευτικού χώρου ως σχέδιο διαπλοκής, δείχνοντας την πόρτα της εξόδου», συμπλήρωσε.

«Εκτιμώ και αγαπώ τους συντρόφους που προτάθηκαν να μπουν προεδρείο, αλλά τους καλώ να μη δεχτούν για να σώσουμε την συνοχή και την αξιόπρέπεια της κοινοβουλευτικής ομάδας», υπογράμμισε και κατέληξε: «Ο πρόεδρος να αποσύρει την πρότασή του, αλλιώς να πάμε σε κάλπη».

NETWORK