Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε οριακά η πρόταση Κασσελάκη με 17 υπέρ, 12 κατά, 4 «παρών»

ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε οριακά η πρόταση Κασσελάκη με 17 υπέρ, 12 κατά, 4 «παρών» Φωτογραφία: INTIME/ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Νέος πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς. Οι βουλαυτές ψήφισαν τις αλλαγές Κασσελάκη, αλλά με οριακή πλειοψηφία. Όλες οι ψήφοι.

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε οριακά υπέρ της πρότασης Κασσελάκη. Ειδικότερα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σύμφωνα με πληροφορίες είναι: 17 υπέρ - 12 κατά - 4 «παρών». 

Νωρίτερα, ο Σωκράτης Φάμελλος σε ό,τι αφορά στο αίτημά του για την πρόταση μομφής στο πρόσωπό του κάλεσε τους βουλευτές να καταψηφίσουν την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για αντικατάστασή του από τον Νίκο Παππά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε πίσω ως προς αίτημά του να διενεργηθεί ψηφοφορία πρότασης μομφής στο πρόσωπο του. Έτσι, έγινε κατευθείαν μια ψηφοφορία επί της πρότασης του προέδρου του κόμματος.

Στη χαοτική, όπως εξελίχθηκε, συνεδρίαση, ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε ο Νίκος Παππάς να αντικαταστήσει τον Σωκράτη Φάμελλο στη θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε ότι δεν παραιτείται και ζήτησε να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής προς το πρόσωπό του.

«Η πρόταση αυτή μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία. Έχει παράξει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο. Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα. Η πρόταση αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα», ανέφερε μεταξύ άλλων για την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη.

Η δήλωση Παππά πριν από την εκλογική διαδικασία

«Δεσμεύομαι ότι εφόσον εκλεγώ πρόεδρος της ΚΟ, όταν θα έρθει η στιγμή να αντικατασταθώ δεν θα δημιουργήσω καμία κρίση στο κόμμα μου». 

Αναλυτικά οι ψήφοι 

Τα «ναι»

1.Έλενα Ακρίτα

2.Ευάγγελος Αποστολάκης

3.Αλέξανδρος Αυλωνίτης

4.Καλλιόπη Βέττα 

5.Γιώργος Γαβρηλος 

6.Ρένα Δούρου 

7.Ράνια Θρασκια 

8.Νίνα Κασιμάτη 

9.Βασίλης Κόκκαλης 

10.Κυριακή Μάλαμα 

11.Αλέξανδρος Μεϊκοπουλος 

12.Ραλία Χρηστίδου 

13.Νίκος Παππάς 

14.Παππάς Π. 

15.Γιώτα Πούλου 

16.Γιάννης Σαρακιώτης 

17.Θεοδώρα Τζάκρη 

Τα «όχι»

1.Όλγα Γεροβασίλη 

2.Χρήστος Γιαννούλης 

3.Διονύσης Καλαματιανός 

4.Συμεών Κεδικογλου 

5.Μαρίνα Κοντοτολη 

6.Αθήνα Λινού 

7.Κώστας Μπάρκας 

8.Κατερίνα Νοτοπουλου 

9.Θεόφιλος Ξανθόπουλος 

10.Ανδρέας Παναγιωτόπουλος 

11.Σωκράτης Φάμελλος 

12.Γιώργος Ψυχογιός 

Τα «παρών»

1.Χάρης Μαμουλάκης 

2.Γιώργος Παπαηλιου 

3.Μίλτος Ζαμπάρας 

4.Γιώργος Καραμερος 

Σημειώνεται ότι ο Παύλος Πολάκης είναι διεγραμμένος, ενώ πηγές των «87» ανέφεραν: Πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην Κ.Ο. ο Κασσελάκης. Έχει «17» από «35» βουλευτές. 

Δήλωση Κασσελάκη: «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι»

«Πρέπει να προχωρήσουμε στον ανασχηματισμό για να συνεργαστούμε καλύτερα, πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη και σας ζήτω να υπερψηφίσετε την πρόταση» ανέφερε, κατά τη δευτερολογία του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ακόμη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξήγησε πως θεωρεί ότι δεν γίνεται να πάμε σε αναβολή της πρότασης, γιατί αυτό θα οδηγήσει σε ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Φάμελλος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Νέα εσωστρέφεια - Νέο πρόβλημα.

«Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις» τόνισε στην ομιλία του ο Σωκράτης Φάμελλος.

Δείτε αναλυτικά την εισήγηση του Σωκράτη Φάμελλου:

Η πρόταση του προέδρου για αλλαγή του προέδρου της Κ.Ο. πέρα από αιφνιδιαστική και αναίτια κυρίως είναι επιζήμια για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του συνεδρίου που μας έδωσε εντολή για ενότητα και συλλογικότητα. Αντί για ενότητα - και χωρίς καμιά αιτιολογία - η εισήγηση του προέδρου μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Και τροφοδοτεί και ένα νέο κύκλο τοξικότητας, που μας προβληματίζει τελευταία όλο και περισσότερο.

Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Ούτε μπορούμε να λύσουμε προβλήματα δημιουργώντας εσωτερικούς εχθρούς.

Αυτή η κατάσταση στο κόμμα μας επιτρέπει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να αλωνίζει και να κατεδαφίζει, ενώ αφήνει χώρο και στο ΠΑΣΟΚ να σφετερίζεται τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκμεταλλευόμενο την εκλογή προέδρου του.

Η ΚΟ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία και παράγει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο. Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Η πρόταση αλλαγής προεδρείου αντί να διορθώσει τα μέχρι τώρα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα που έχουμε, κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα.

Δεν παραιτούμαι από τη θέση του προέδρου της ΚΟ στην οποία εκλέχτηκα ομόφωνα από την ΚΟ με ομόφωνη εισήγηση της ΠΓ.

Ενημέρωσα τον πρόεδρο ότι αυτή η εισήγηση είναι πολιτικό λάθος. Δεν έχει να κάνει με το πρόσωπό μου και προσωπική επιδίωξη αυτή η άποψη.

Η εισήγηση κάνει κακό και στην κοινωνία και στην αριστερά. Για αυτό και δεν μπορώ να συμφωνήσω.

Οφείλω να προστατέψω την ενότητα και την ενιαία έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όπως κάνω εδώ και ένα χρόνο.

Επιδίωξα τη σύνθεση, προσπάθησα να βρω λύσεις ακόμα και με συμβιβασμούς σε λάθη και ελλείμματα, δουλέψαμε ένα χρόνο όλοι μαζί, ακόμα και πάνω από τις δυνάμεις μας, αλλά δεν μπορώ να σιωπήσω σε ένα τόσο μεγάλο πολιτικό λάθος.

Οι πολίτες μας γυρνούν την πλάτη και εμείς αντί να ακούσουμε σήμερα μία εισήγηση που διορθώνει τα λάθη μας και μας κάνει καλύτερους, ακούσαμε μια εισήγηση για ένα ακόμα μεγάλο λάθος. Νέα εσωστρέφεια. Νέο πρόβλημα.

Καταλαβαίνω ότι δημιουργείται έτσι ένα μεγάλο πρόβλημα, ενημέρωσα σήμερα τον πρόεδρο αλλά δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση μου να μην προχωρήσει η αλλαγή προεδρείου.

Η ΚΟ έχει σοβαρό και θεσμικό ρόλο στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και πρέπει σήμερα να πάρει την απόφαση που προβλέπεται κοινοβουλευτικά.

Να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται και να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση. Ζητώ να τοποθετηθεί η ΚΟ και να καταψηφιστεί η πρόταση του προέδρου για το καλό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και για την ενότητα του χώρου μας». 

Χαοτική συνεδρίαση 

Όλα ξεκίνησαν με την αποκαθήλωση του Σωκράτη Φάμελλου που ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αλλαγές στο προεδρείο από την Κρήτη που βρίσκεται τοποθετώντας τον Νίκο Παππά στην θέση του Σωκράτη Φάμελλου. 

Επίσης στην θέση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων θα είναι πλέον ο Γιάννης Σαρακιώτης και η Νίνα Κασιμάτη και Γιώργος Γαβρήλος.

Αμέσως ήρθε η απάντηση του Σ.Φάμελλου ότι δεν παραιτείται και ενώ αρχικά ζήτησε να διενεργηθεί ψηφοφορία πρότασης μομφής στο πρόσωπο του, τελικά κάλεσε του βουλευτές να καταψηφίσουν τις αλλαγές του προέδρου. 

Η παρέμβαση της Όλγας Γεροβασίλη: Δεν είναι χρήσιμοι όσοι λένε σε όλα «ναι», ενώ ξέρουν την αλήθεια

Δείτε τα βασικά σημεία της παρέμβασης της Όλγας Γεροβασίλη 

- Ποτέ το λάθος δεν διορθώνεται με λάθος. Μετά τις ευρωεκλογές μόνο λάθη πάνω σε προηγούμενα λάθη.

- Ξεκινώντας από την ιστορία που ξεκίνησε από τον Στέφανο Κασσελάκη για τα μαύρα. Όσα δεν τόλμησε ούτε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο να πει.

- Κατασκευή εσωτερικών εχθρών με κύριο στόχο πλέον τον Αλ. Τσίπρα.

- Όχι Στέφανε, σε ένα χρόνο δεν έφαγες εσύ το μεγαλύτερο μπούλινγκ. Δεν πρόλαβες σε ένα χρόνο. Υπάρχουμε εδώ μέσα άνθρωποι που έχουμε αγωνιστεί σε πολύ δύσκολα για τη χώρα.

- Κρινόμαστε όλοι κάθε μέρα άρα και ο πρόεδρος. Ευθύνεται που παράγουμε συνεχώς αρνητικές ειδήσεις.

- Υπάρχει οργανωμένο σύστημα τρολλ με κεντρικό συντονισμό.

- Κάποιοι νόμισαν ότι θα φύγουν κάποιοι άλλοι για να έρθουν αυτοί και θα εκτοξευτεί το κόμμα.

- Δεν είναι χρήσιμοι όσοι λένε σε όλα «ναι», ενώ ξέρουν την αλήθεια.

- Ό,τι πιστεύω το έκανα πάντα ανοιχτά και ορατά και τα θετικά και αρνητικά.

- Σήμερα δεν προτείνεται αλλαγή για να πάμε μπροστά. Γίνεται άλλο ένα ξεκαθάρισμα.

- Ο Σωκράτης υπηρέτησε το ρόλο του και κράτησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή και σε πολύ δύσκολες στιγμές με πολλή μεγάλη επάρκεια και αξιοπιστία και αυτό είναι κοινός τόπος σε όλη την κοινωνία.