Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Η μάχη των υπογραφών

Αγγελική Σπανού Αγγελική Σπανού
ΠΑΣΟΚ: Η μάχη των υπογραφών
Αγώνας για τις εντυπώσεις των υποψηφίων για την ηγεσία- Η Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου η τελική ημερομηνία κατάθεσης- Εκτός κούρσας ο Γιάννης Κανελλάκης.

Με επίδειξη δύναμης από τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα θα ολοκληρωθεί στις 9 Σεπτεμβρίου η μάχη των υπογραφών στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, θα οριστικοποιηθούν οι έξι υποψηφιότητες (πλην Γ. Κανελλάκη) και θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή ηγεσίας από τη βάση στις 6 Οκτωβρίου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα καταθέσει υπερπολλαπλάσιες από τις αναγκαίες (5000) υπογραφές μελών του ΠΑΣΟΚ, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 20.000 τις οποίες είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2021, όταν εξελέγη πρόεδρος του κόμματος. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται, πιθανότατα, υπογραφές περισσότερων από 100 μελών της Κεντρικής Επιτροπής προκειμένου να καταδειχθεί η επιρροή του στον κομματικό μηχανισμό.

Ο Χάρης Δούκας θα καταθέσει υπογραφές μόνο μελών της της ΚΕ πολύ περισσότερες από το 15% που απαιτούνται φτάνοντας ή ξεπερνώντας ακόμη και τις 95 (σε σύνολο 301). Ανάμεσα στους υπογράφοντες θα είναι σύμμαχοί του που είναι ήδη στην πρώτη γραμμή του προεκλογικού του αγώνα, όπως οι βουλευτές Μανώλης Χριστοδουλάκης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Απ. Πάνας, ο Χρ. Πρωτόπαπας, η Τ. Αντωνίου και ο Αντ. Σαουλίδης.

Ο Παύλος Γερουλάνος στις εσωκομματικές εκλογές του 2021, όταν ήταν επίσης υποψήφιος για την ηγεσία, είχε καταθέσει περίπου 6.200 υπογραφές. Αυτή τη φορά ξεπέρασε τις 5000 μέσα στις πρώτες δέκα μέρες που λειτούργησε η πλατφόρμα συλλογής υπογραφών υπέρ της υποψηφιότητάς του. Μάλιστα, μέχρι τις 20 Αυγούστου δεχόταν μόνο υπογραφές μελών του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια άνοιξε και για φίλους, προκειμένου να διευρύνει το κοινό του.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, παρά την δωδεκαετή απουσία της από την μάχιμη πολιτική, ξεμπέρδεψε εύκολα, ήδη από το τέλος Ιουλίου, με τις 5.000 υπογραφές. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται με την περιοδεία της σε όλα τη χώρα, αλλά δεν αναμένεται να κατατεθούν πολλές από την πλευρά της, παρόλο που ελέγχονται όλες για να είναι αξιόπιστες. Στο επιτελείο της δεν θέλουν να υπάρξει μαζική έκθεση ανθρώπων προκειμένου να μην δεχτούν πιέσεις και δεν αισθάνονται την ανάγκη να δείξουν την ευρύτητα της αποδοχής της υποψηφιότητάς της, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου δεν είχε από την αρχή άγχος για τις υπογραφές και μάλιστα φρόντισε να φτιάξει μια πολυσυλλεκτική λίστα, χωρίς να επικεντρωθεί δηλαδή στον δυτικό τομέα της Β Αθήνας όπου εκλέγεται ή στη Μεσσηνία από την οποία κατάγεται.

Ο Μιχάλης Κατρίνης έχει μαζέψει πάνω από 10.000 υπογραφές, όχι όλες μελών. Ο εκπρόσωπός του έστειλε στην ΕΔΕΚΑΠ (Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης) επιστολή στην οποία υποστηρίζει ότι το μητρώο μελών που δόθηκε στους υποψηφίους στις 2/8 δεν είναι αξιόπιστο γιατί πχ σύνεδροι του 2022 ή υποψήφιοι βουλευτές του 2023 δεν περιλαμβάνονται.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης, όπως αναμενόταν, δεν θα φτάσει μέχρι το τέλος της κούρσας, όπως όλα δείχνουν, επικαλούμενος την προστασία των προσωπικών δεδομένων των υποστηρικτών του και μη καταθέτοντας υπογραφές.

Με αυτά τα δεδομένα, η μάχη των υπογραφών είναι κυρίως μάχη εντυπώσεων. Το 2021 είχαν κατατεθεί 83.000 υπογραφές από έξι υποψηφίους για την ηγεσία και ο έλεγχος που έγινε (για διπλές υπογραφές κοκ) ήταν δειγματοληπτικός. Αυτό θα γίνει και τώρα, γιατί δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, όπως επίσης δεν υπάρχει η δυνατότητα να διασταυρωθεί αν μέλος άλλου κόμματος υπογράφει ως μέλος του ΠΑΣΟΚ.

Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, με την κατάθεση υπογραφών και την επισημοποίηση των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τελειώνει η πρώτη, βαρετή φάση, της διαδικασίας και αρχίζει το πέρασμα από τα οργανωτικά στα πολιτικά, χωρίς να είναι βέβαιη η έκβασή του.