Πολιτική

Στέλιος Αγγελούδης: Τι ζητάμε από τον πρωθυπουργό, τι κάνουμε για τη Θεσσαλονίκη

Στέλιος Αγγελούδης: Τι ζητάμε από τον πρωθυπουργό, τι κάνουμε για τη Θεσσαλονίκη
Ο δήμαρχος της πόλης ανοίγει τα χαρτιά του στο Dnews ενόψει της ΔΕΘ. Τι απαντά για τις κινητοποιήσεις στο Βελλίδειο, αλλά και για την άνοδο της ακροδεξιάς στη Βόρειο Ελλάδα.

Τα αιτήματα της πόλης προς τον πρωθυπουργό αναπτύσσει με συνέντευξή του στο Dnews λίγες ημέρες πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, που αποτελεί για τους κατοίκους ευχάριστη έκπληξη με τα πρώτα δείγματα γραφής που δείχνει με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Στέλιος Αγγελούδης περιγράφει τα αιτήματά του προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, τις δράσεις που προωθεί ο ίδιος για την πόλη, αναλύει πώς θα σταματήσει η «αιμορραγία» προς την Αθήνα, απαντά για τις κινητοποιήσεις που γίνονται στη ΔΕΘ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εκάστοτε πρωθυπουργού στο Βελλίδειο, αλλά και για τη μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς στη Βόρειο Ελλάδα.

Κύριε Δήμαρχε, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, πώς αξιολογείτε τα βασικά προβλήματα της πόλης;

Τα βασικά προβλήματα της πόλης, όπως τα αξιολογούν και οι ίδιοι οι πολίτες, παραμένουν -δυστυχώς- εδώ και πολλά χρόνια τα ίδια. Πρώτο θα έλεγα το κυκλοφοριακό, το οποίο έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες με την κατασκευή του Flyover, το οποίο περιλαμβάνει και τις δημόσιες συγκοινωνίες που ευελπιστούμε ότι θα βελτιωθούν με την επικείμενη έναρξη λειτουργίας της βασικής γραμμής του μετρό και την ανάταξη του ΟΑΣΘ. Η καθαριότητα είναι το πρόβλημα στο οποίο από την αρχή της θητείας μας δώσαμε το μεγαλύτερο βάρος, καθώς η κατάσταση ήταν απογοητευτική. Οι προσπάθειές μας έχουν αποδώσει καρπούς και τα αποτελέσματα αναγνωρίζονται από τους πολίτες, ωστόσο χρειάζεται διαρκής αγώνας και η συνδρομή των πολιτών για να φτάσουμε στα επίπεδα που θέλουμε. Σοβαρό είναι επίσης το ζήτημα της προστασίας του δημόσιου χώρου, στο οποίο επίσης έχουμε στρέψει το ενδιαφέρον μας, επιχειρώντας με κανονιστικές διατάξεις να βάλουμε τάξη και τέλος στις αυθαίρετες καταλήψεις. Η Θεσσαλονίκη έχει επίσης το θλιβερό προνόμιο να έχει πολύ μικρή αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο. Γι’ αυτό διαμορφώνουμε νέους χώρους πρασίνου κι έχουμε ήδη προχωρήσει σε φυτεύσεις 3.000 νέων δέντρων, τις οποίες θα διπλασιάσουμε από τη νέα φυτευτική περίοδο.

Από τον πρωθυπουργό τι περιμένετε; Τι δεσμεύσεις και τι χρονοδιαγράμματα;

Στη συνάντηση που είχαμε ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, κατέθεσα στον Πρωθυπουργό αναλυτικό υπόμνημα με πολύ συγκεκριμένα θέματα που αφορούν στην οικονομία, στις υποδομές, στην κοινωνική πολιτική, στον τουρισμό, στον αθλητισμό και στη μητροπολιτική διακυβέρνηση της πόλης. Ως άμεση προτεραιότητα του έθεσα το ζήτημα της σχολικής στέγης και την άμεση αντικατάσταση των πέντε λυόμενων σχολείων που χρονολογούνται από τον σεισμό του 1978, το οποίο πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα. Επίσης, ζήτησα τη συνδρομή της κυβέρνησης για την προετοιμασία φακέλου, ώστε η Θεσσαλονίκη να διεκδικήσει τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2030 ή του 2034, καθώς και τη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση Ειδικού Τουριστικού Αναπτυξιακού Σχεδίου για την πόλη. Και βέβαια, η πόλη, η οποία έχει υποφέρει πολύ τις τελευταίες δεκαετίες από καθυστερήσεις και ματαιώσεις έργων, απαιτεί να προχωρήσουν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως οι επεκτάσεις του Μετρό και το Flyover και να επιταχυνθούν βασικές παρεμβάσεις, όπως η επέκταση του 6ου Προβλήτα του λιμανιού, η σύνδεσή του με την ΠΑΘΕ, την Εγνατία Οδό και το σιδηροδρομικό δίκτυο και η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου ως σύγχρονου Logistic Center, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αναπτυξιακή της προοπτική.

Η κοινωνική κατάσταση της πόλης; Η ανεργία ανέκαθεν υπήρξε μια μεγάλη πληγή, το ίδιο και η μετανάστευση μέρους του «ανθού της πόλης» στην Αθήνα. Μπορεί να ανατραπεί;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η ανεργία στην πόλη κυμαίνεται σε υψηλότερα ποσοστά από τον μέσο όρο της χώρας. Η έλλειψη θέσεων εργασίας αλλά και η διαφορά στις απολαβές μεταξύ Αθήνας και περιφέρειας οδήγησαν πολλούς νέους να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες είτε στην πρωτεύουσα είτε στο εξωτερικό, στερώντας από την πόλη πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό. Η μόνη λύση για να σταματήσουμε αυτήν την «αιμορραγία» είναι να κλείσουμε την ψαλίδα των περιφερειακών ανισοτήτων και να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε η πόλη να αναδειχτεί σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Η παρουσία στην πόλη μεγάλων επιχειρήσεων στους τομείς της πληροφορικής και της τεχνολογίας είναι ενδεικτική των προοπτικών που ανοίγονται μπροστά μας. Η ψήφος εμπιστοσύνης των επιχειρηματικών αυτών κολοσσών έχει ήδη δημιουργήσει εκατοντάδες, καλά αμειβόμενες, νέες θέσεις εργασίας ανοίγοντας τον δρόμο για την αναστροφή του brain drain, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εικόνα της πόλης ως κόμβου έρευνας, καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Η γνώμη σας για τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που γίνονται σε κάθε εναρκτήρια ομιλία πρωθυπουργού στη ΔΕΘ;

Είναι αναφαίρετο και απόλυτα σεβαστό δικαίωμα των εργαζομένων να οργανώνουν κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια και προφανώς η ημέρα της ομιλίας του πρωθυπουργού που γίνεται παρουσία σχεδόν σύσσωμης της κυβέρνησης στην πόλη έχει υψηλό συμβολισμό για το εργατικό κίνημα. Το πρόβλημα είναι τα επεισόδια που συχνά σημειώνονται μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου με ευθύνη των γνωστών – αγνώστων, τα οποία προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία της πόλης, αμαυρώνουν την εικόνα της ΔΕΘ και απομειώνουν το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι εργαζόμενοι.

Στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα παρατηρείται μια γενικότερη άνοδος της ακροδεξιάς. Πού οφείλεται; Και πώς αντιμετωπίζεται;

Η άνοδος της ακροδεξιάς προφανώς και δεν είναι τοπικό φαινόμενο. Το είδαμε πρόσφατα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία. Οι βίαιες αλλαγές που προκάλεσε η οικονομική κρίση έφεραν μεγάλη οικονομική ανασφάλεια και υποβάθμισαν την ποιότητα ζωής σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της χώρας μας, στρέφοντας σημαντικό ποσοστό του εκλογικού σώματος στην ακροδεξιά. Στη Βόρεια Ελλάδα ο ακροδεξιός λαϊκισμός βρήκε πράγματι ακόμα πιο πρόσφορο έδαφος, κυρίως λόγω των οικονομικών ανισοτήτων σε σχέση με την Αθήνα.

Όσο σύνθετο είναι το πρόβλημα, άλλο τόσο δύσκολη είναι και η αντιμετώπισή του. Ισόρροπη ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και ουσιαστική Παιδεία εκτιμώ ότι είναι τα βασικά συστατικά που πρέπει να μπουν στην εξίσωση, ώστε να αντιστραφεί το κλίμα φόβου και ανασφάλειας που τροφοδοτεί την ακροδεξιά και να επιστρέψουμε στις δημοκρατικές αρχές που γέννησε ο χώρα μας.