Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Φαρσοκωμωδία με το όνομα

ΣΥΡΙΖΑ: Φαρσοκωμωδία με το όνομα
Όπως έχουμε γράψει στο Dnews, στον ΣΥΡΙΖΑ συμβαίνουν κάθε μέρα γεγονότα απίστευτα και πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά.

Γεγονότα που είναι πολύ δύσκολο να ερμηνευτούν πολιτικά γιατί κινούνται στη σφαίρα του παραλογισμού και της απροκάλυπτης προσωπικής ιδιοτέλειας. Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ του παραλόγου, είναι η πρόταση Κασσελάκη για αλλαγή του του ονόματος του κόμματος από Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς.

Το όνομα είναι η ψυχή

Σε ένα κανονικό κόμμα (πολύ περισσότερο σε ένα κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερό) η ονομασία του αποτελεί κορυφαίο ζήτημα. Το όνομα δεν συνιστά μόνο την κορυφαία έκφραση της επικοινωνιακής ταυτότητας αλλά συμπυκνώνει τους ιδεολογικούς πυλώνες και τις πολιτικής κατευθύνσεις ενός κόμματος. Το όνομα είναι η ψυχή κάθε πολιτικού οργανισμού. Γι’ αυτό άλλωστε έχουν δοθεί ομηρικές μάχες για τις ονομασίες των κομμάτων. Ας θυμηθούμε ότι η απάλειψη του επιθέτου «κομμουνιστικό» από το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα θεωρείται σημείο καμπής στην ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία.

Ελαφρότητα

Λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική σημασίας και την ιδεολογική φόρτιση των ονομάτων των κομμάτων, μένει κανείς έκπληκτος με την «ελαφρότητα» που αντιμετωπίζεται το ζήτημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης έριξε στο τραπέζι την πρόταση αλλαγής του ονόματος (την οποία είχε απορρίψει κατηγορηματικά στις αρχές Ιουνίου) ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα, προκειμένου να αλλάξει η ατζέντα και να πάει σε δεύτερη μοίρα η ταπείνωση στην οποία τον υπέβαλε ο Πολάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ήταν βέβαιο αν το καινούργιο όνομα θα είναι Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς ή Σύγχρονη Αριστερά σκέτο. Είναι ακόμα πιο χαρακτηριστικό ότι την πρόταση αλλαγής του ονόματος δεν την συνόδευσε κανένα απολύτως πολιτικό σκεπτικό, πόσο μάλλον ιδεολογικό πλαίσιο. Γιατί πρέπει να απαλειφθεί το «ριζοσπαστικός» από τον τίτλο; Άγνωστο…

Το παίρνουν πίσω

Στη συνέχεια, η ελαφρότητα άλλαξε επίπεδο, παίρνοντας πια τη μορφή της φαρσοκωμωδίας. Κατ’ αρχάς, ο επικεφαλής της ΚΟ Νίκος Παππάς δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος ότι θα συζητηθεί το όνομα στο επικείμενο συνέδριο. Δηλαδή ο πρόεδρος του κόμματος δεν είχε συνεννοηθεί πολιτικά με τον άρτι εκλεγέντα πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας…

Χτες βράδυ το ζήτημα του ονόματος δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής καταστατικού. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν μόλις 10 από τα 50 άρθρα του νέου καταστατικού. Μετά από πρόταση του Πάνου Ρήγα, η συζήτηση για το όνομα θα γίνει (αν γίνει) στο τέλος, αφού συζητηθούν και τα 50 άρθρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πληροφοριοδότη του Dnews η αναβολή της συζήτησης για το όνομα μπορεί να σημαίνει παραπομπή του ζητήματος στις ελληνικές καλένδες. Πέρα από τη σφοδρή διαφωνία των 87, φαίνεται να υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις και στο στρατόπεδο των «κασσελακίστας».

Νέα ταπείνωση

Εκτός από την έλλειψη σοβαρότητας που δείχνει η όλη διαχείρισης του ζητήματος, τυχόν παραπομπή στις καλένδες της αλλαγής του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει μια νέα μεγάλη ταπείνωση για τον Στέφανο Κασσελάκη. Δεν έχει υπάρξει άλλη περίπτωση πολιτικού αρχηγού (πόσο μάλλον επικεφαλής αξιωματικής αντιπολίτευσης) που να κάνει μια τόσο σημαντική πρόταση αλλαγής σε ένα κόμμα και αυτή η πρόταση να μην συζητιέται καν στα όργανα.

Το να μη συζητηθεί στο συνέδριο η πρόταση Κασσελάκη σημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως αποδυναμωμένος. Σημαίνει επίσης ότι ο Νίκος Παππάς είναι αυτός που κινεί τα νήματα στην προεδρική πλειοψηφία. Μπορεί όμως να σταθεί αρχηγός κόμματος υπό κηδεμονία;