Πολιτική

Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη

Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη
Ο κύβος ερρίφθη στον ΣΥΡΙΖΑ! Η εσωτερική σύγκρουση στην αξιωματική αντιπολίτευση κορυφώνεται με την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Η σχετική απόφαση λήφθηκε χτες βράδυ σε συνεδρίαση των 87 της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Η μομφή θα κατατεθεί στη σημερινή συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Αν η πρόταση υποστηριχθεί από την πλειοψηφία της ΚΕ, θα δρομολογηθεί η εκλογή προέδρου από τη βάση.

Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση αυτών των δραματικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, η κατάθεση μορφή στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις έναν χρόνο μετά την εκλογή του, αποτελεί πρωτοφανές γεγονός για τα πολιτικά πράγματα. Αυτή η άνευ προηγουμένου εσωκομματική κρίση δείχνει από τη μεριά την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη το μέγεθος της ηγετικής αποτυχίας του Στέφανου Κασσελάκη.

Μομφή 2 σε 1

Η μομφή κατά Κασσελάκη θα έχει τη μορφή του 2 σε 1. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα κατατεθούν δύο σκεπτικά από τους 87 της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και τον Παύλο Πολάκη. Στην ψηφοφορία όμως οι δύο προτάσεις θα «ενοποιηθούν τεχνικά» χωρίς κοινό πολιτικό πλαίσιο.

Οι 87 κατηγορούν τον Στέφανο Κασσελάκη ότι δίχασε το κόμμα, παραβίασε τις αρχές του, το αποξένωσε από μεγάλη μερίδα προοδευτικών πολιτών, απαξίωσε κατά τρόπο απαράδεκτο τη διακυβέρνηση Τσίπρα και λειτούργησε χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις συλλογικές κομματικές διαδικασίες. Οι 87 θεωρούν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο βασικός υπεύθυνος για τη βαθιά κρίση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μαντινάδα του Πολάκη

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πoλάκης άφησε να εννοηθούν οι προθέσεις του με μια μαντινάδα που ανάρτησε στο Facebook:

«Για να γιατρέψεις μια πληγή ,πρώτα τη καθαρίζεις
κι αν δε γατέχεις να χαλάς, μην ξεκινάς να χτίζεις
Εμείς θα το γλεντίζομε κι όπου το βγάλει η βράση
πρέπει να φτιάξει η δουλειά, αλλιώς θα σιοχαλάσει.
Ο κόσμος θέλει πόλεμο, τη δεξιά να ρίξει
δε θέλει ούτε τσακωμό ουτε μασκαραλίκι!!!
Γι αυτό και θέλουμε αλλαγή και μια στροφή μεγάλη
για να μπορέσει ο Συριζα ρολό να παίξει πάλι».

Οι συσχετισμοί και η διαδικασία

Σύμφωνα με το καταστατικό, η συζήτηση για την πρόταση μομφής θα ξεκινήσει αμέσως μετά την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου του κόμματος σήμερα το πρωί. Αναμένεται να διεξαχθεί σφοδρή σύγκρουση για το αν η ψηφοφορία θα γίνει φανερή όπως θέλουν οι «κασσελακίστας» ή μυστική όπως επιδιώκουν οι 87 και η πλευρά Πολάκη.

Οι 87 φαίνεται ότι συσπειρώνουν πλέον περισσότερα στελέχη του κόμματος. Το πλαίσιο τους για τη μομφή ενδέχεται να υποστηριχθεί ακόμα και από 100 και πλέον μέλη της ΚΕ. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσα μέλη του οργάνου επηρεάζει ο Πολάκης. Το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή είναι το όποιο αποτέλεσμα να κριθεί για λίγες ψήφους.