Πολιτική

Μητσοτάκης για Τέμπη: Απαράδεκτες οι κατηγορίες περί συγκάλυψης, η δίκη να ξεκινήσει πριν το 2025

Μητσοτάκης για Τέμπη: Απαράδεκτες οι κατηγορίες περί συγκάλυψης, η δίκη να ξεκινήσει πριν το 2025
Ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Παρακολουθήστε την ζωντανά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ και σε ερώτηση για το στόχο που έχει η κυβέρνηση για τη θέση της χώρας σε τρία χρόνια και αν θα φτάσουμε σε επίπεδο να αρθούν μνημονιακά μέτρα ανέφερε τα εξής: «Περιέγραψα με μεγάλη σαφήνεια έναν οδικό χάρτη. Έθεσα στόχους για το πώς οραματίζομαι την Ελλάδα το 2027.

Οι κυβερνήσεις κρίνονται σε ορίζοντα τετραετίας και η δική μας θα κριθεί σε τρία χρόνια από τώρα. Η Ελλάδα το 2010 πρακτικά χρεοκόπησε. Ποτέ δεν πρόκειται να γυρίσουμε σε πραγματικότητα μεγάλων ελλειμμάτων. Η Ελλάδα η οποία οραματίζομαι θα πατάει σε στέρεες βάσεις με ανεργία κάτω από 8% , μέσο μισθό στα 1500 ευρώ, τον κατώτατο στα 950 ευρώ, με πιο ψηφιοποιημένο δημόσιο, με καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.

Η Ελλάδα του 2027 δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2010. Αυτό σημαίνει σύγκλιση με την Ευρώπη. Η Ελλάδα του 2027 θα είναι μια πολύ καλύτερη χώρα και οι Έλληνες θα μπορούν να προσβλέπουν σε καλύτερη ζωή. Οι συγκρίσεις με τις εποχές προ χρεοκοπίας είναι τελείως άστοχες».

Ακρίβεια

Όσον αφορά την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε «Το ζήτημα της ακρίβειας είναι το πρώτο θέμα που απασχολεί τους πολίτες και είναι απολύτως δικαιολογημένο. Η αντικειμενική αλήθεια για την ακρίβεια είναι πως τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε απότομη αύξηση, αλλά η Ελλάδα ξεκίνησε από το 2019 με χαμηλότερα εισοδήματα. Ήταν επίμονη η ακρίβεια των τελευταίων τριών ετών. Δεν υπάρχει μια ακρίβεια, αλλά είναι αποτέλεσμα τάσεων», είπε και παρέθεσε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

«Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε αποκλιμώκση, αλλά οι τιμές είναι ψηλότερες σε σχέση με πριν από τρία χρόνια. Όλα τα μέτρα τείνουν στην στήριξη του εισοδήματος. Ο πληθωρισμός θα βαίνει μειούμενος».

Οι στόχοι της κυβέρνησης

Κληθείς να περιγράψει τους μεγάλους στόχους της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της τετραετίας, ως πρώτο έθεσε την αύξηση των μισθών, που θα οδηγεί σε γρήγορη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ως δεύτερο στόχο προέταξε το ΕΣΥ, αναγνωρίζοντας τον προβληματισμό των πολιτών και την ανάγκη δραστικών παρεμβάσεων, με περισσότερα Κέντρα Υγείας και περισσότερους γιατρούς έως το 2027, καθώς και εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων. Θα ήθελα να κριθώ από το αν η χώρα θα έχει πραγματικά ένα νέο ΕΣΥ το 2027, συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μέσο μισθό 1.500 ευρώ το 2027 και εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, φέρνοντας ως παράδειγμα την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οπιία οδήγησε στο να πληρώνονται οι υπερωρίες. Υπογράμμισε ότι θέλει να δώσει κίνητρα, για να μην εγκλωβίζονται οι πολίτες σε μια επιδοματική πολιτική, ενώ χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα στοιχεία από την αγορά εργασίας.

«Δεν είναι όλα μαύρα και άραχνα»

Για το ΕΣΥ επισήμανε τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν για τους γιατρούς και σειρά άλλων κινήτρων και μέτρων για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχουμε κάνει περισσότερες προσλήψεις, υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα, αναγνώρισε. Ως ένα εξ αυτών, δε, ανέφερε την κατάσταση στα Επείγοντα των νοσοκομείων, σημειώνοντας ότι και εκεί έρχονται αλλαγές. Δεν θέλουμε επιτάξεις, τόνισε, αναζητούμε μόνιμες λύσεις. Καλά κάνουν τα μέσα ενημέρωσης και αναδεικνύουν τα προβλήματα του ΕΣΥ, αλλά δεν αναδεικνύονται εξίσου και τα θετικά, σημείωσε ακόμη. «Δεν είναι όλα μαύρα κι άραχνα στο ΕΣΥ».

Εκλογικός νόμος

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο τόνισε πως «το υπάρχον εκλογικό σύστημα η αυτοδυναμία το 2027 είναι ανέφικτη. Το 2027 είναι μακριά, υπογράμμισε. Ερωτηθείς για την κατάσταση στην αντιπολίτευση, είπε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως είπε, «βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αφασίας», αλλά ούτε και από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως υποστήριξε, έχει υιοθετήσει την στάση του «όχι σε όλα».

Στέγη

Επιπλέον για τα ενοίκια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», για το οποίο το ηλικιακό όριο αυξάνεται στα 50 έτη, ενώ τα κριτήρια για τη χορήγησή του θα είναι πιο χαλαρά, όπως περιέγραψε. Είπε ακόμη ότι ο στόχος είναι να μπει «φρένο» στη βραχυχρόνια μίσθωση, προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όποιες άλλες περιοχές χρειαστεί. Στόχος είναι να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα στην αγορά, είπε, για να πέσουν τα ενοίκια.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ερωτηθείς για τα σχέδιά του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι λυπάται για την ανακύκλωση αυτής της συζήτησης. Αυτή η συζήτηση θα γίνει τον Ιανουάριο, ανέφερε, και μέχρι τότε δεν θα πω τίποτα. Ζήτησε να σεβαστούμε τον θεσμό και είπε ότι τα σενάρια δείχνουν ασέβεια στο πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε εκ νέου για την ανάγκη της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, την οποία περιέγραψε ως πιο φτηνή. Το πρόβλημα με τις ΑΠΕ, είπε, είναι ότι δεν μπορούν να παράγουν ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο. Μίλησε για στρέβλωση στην αγορά ενέργειας της ανατολικής Ευρώπης, λέγοντας ότι θα στείλει για το ζήτημα αυτό επιστολή στην επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θα δώσω αγώνα για να διορθωθεί το πρόβλημα, σημείωσε ακόμη.

Παιδεία

Σε ερώτηση για την Παιδεία και τη συγχώνευση των τάξεων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και για το μέτρο της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία, είπε ότι οι συγχωνεύσεις αφορούν μόνο 1.000 τμήματα επί συνόλου 61.000. Αποδίδω μεγάλη σημασία στους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, κάνουμε επανάσταση με την είσοδο της τεχνολογίας στα σχολεία, σημείωσε. Είπε ότι οι δήμοι έχουν ευθύνη για την απακατάσταση των σχολείων, αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν, και για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει παρεμβάσεις. «Δεν γίνεται να έχουμε κτήρια που πέφτουν οι σοβάδες» τόνισε και συνέχισε: «Θέλουμε τα κινητά να είναι στις τσάντες. Το smartphone δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην εκπαιδευτική διαδικασία, τα παιδιά μας κινδυνεύουν από τον απόλυτο εθισμό στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης». Είπε ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κάλεσε γονείς και εκπαιδευτικούς να είναι σύμμαχοι.

Απουσία Σαμαρά - Καραμανλή

Αναφερόμενος στην απουσία του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά στην χτεσινή του ομιλία ανέφερε «Η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη. Έχουμε ειλικρινή σχέση με τους προκατόχους μου και έχουν το απεριόριστο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης. Είμαστε ένα κόμμα δημοκρατικό και συντεταγμένο που επιβάλλει από τα στελέχη μας και τους βουλευτές μας να στηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης».

«Σε όσους ανησυχούν για την ενότητα της ΝΔ θα τους συνιστούσα να κοιτάξουν σε άλλους πολιτικούς χώρους, η ΝΔ μια χαρά είναι», υπογράμμισε.

Για εθνικά θέματα 

Για την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία τόνισε πως «Δεν είχα ποτέ αυταπάτες για τη δυσκολία προσέγγισης με την Τουρκία. Την προσέγγισα με ρεαλισμό κρατώντας τα θετικά. Το γεγονός ότι δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, η καλύτερη συνεργασία για το μεταναστευτικό και τη βίζα για Τούρκους επισκέπτες. Η Γαλάζια Πατρίδα όμως παραμένει στο τραπέζι και αυτό το θέτω στον πρόεδρο Ερντογαν και είναι βασική αιτία και δυσκολία για την συζήτηση της υφαλοκρηπίδας. Αν τα είχαμε λύση δεν θα επενδύαμε τόσο στις ένοπλες δυνάμεις και τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Μπορούμε να εξοπλίζουμε τις φρεγάτες μας με αντι-drone συστήματα που είναι ελληνικά. Θέλουμε ελληνική προστιθέμενη αξία».

Φοροδιαφυγή

Σε ερώτηση για τη φοροδιαφυγή, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: «Κάναμε μία παρέμβαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Θα κάνουμε κάποιες βελτιώσεις. Δεν μπορεί η προσδοκία του ελεύθερου επαγγελματία να είναι να κερδίζει όσο ένας υπάλληλος με τον κατώτατο μισθό. Θα πρέπει όλοι να φορολογούνται για το πραγματικό τους εισόδημα, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί».

Συνταγματική αναθεώρηση

Για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο πρωθυπουργός είπε ότι η συζήτηση θ' ανοίξει στις αρχές του 2025. Θα αναζητήσουμε ευρύτερες συναινέσεις, είπε, τόνισε ωστόσο ότι τα βασικά ζητήματα που διέπουν τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας δεν θ' αποτελέσουν μέρος της συνταγματικής αναθεώρησης.

Οπαδική βία

Εχουμε κάνει σημαντική πρόοδο, τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την οπαδική βία. «Και κάμερες μπήκαν στα γήπεδα και οι ταυτοποιήσεις με τους κατόχους εισιτηρίων έγιναν πράξη. Εχουμε και ένα αυτοματοποιημένο ποινολόγιο». «Το πρώτο μεγάλο τεστ θα είναι ο τελικός του Κυπέλλου το 2025 με ένα γεμάτο ΟΑΚΑ με φιλάθλους και από τις δύο ομάδες» προανήγγειλε ακόμη.

Το τέλος στην κρουαζιέρα

Θέλουμε περισσότερους τουρίστες με περισσότερα χρήματα και, αν αυτό γίνεται με λιγότερες αφίξεις, είναι ευπρόσδεκτο, σημείωσε ακόμη. Η Ελλάδα έχει σημειακό πρόβλημα, όπως η κρουαζιέρα σε Μύκονο και Σαντορίνη. Το τέλος θα είναι 20 ευρώ και ένα μέρος θα επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες για υποδομές, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Δεν γίνεται να βγαίνει κάποιος (από κρουαζιερόπλοιο) για 3-4 ώρες με αμφίβολο οικονομικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία. Θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα τα μέτρα» προανήγγειλε.

Τέμπη

Σε ερώτηση για την τραγωδία των Τεμπών, απέρριψε εκ νέου τα περί απόπειρας συγκάλυψης και αναφέρθηκε στο χρέος της κυβέρνησης να ξεκινήσει η δίκη το συντομότερο δυνατό, παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη. «Η δίκη αυτή πρέπει να ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους. Δεν αφορά αυτό το ζήτημα την ελληνική κυβέρνηση, αλλά τη Δικαιοσύνη. Εμείς μόνο διευκόλυνση μπορούμε να κάνουμε, για να ξεκινήσει η δίκη το συντομότερο δυνατόν» ξεκαθάρισε.

Μη κρατικά πανεπιστήμια

Σε ερώτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συμπράξεις ξένων πανεπιστημίων με τα δημόσια πανεπιστήμιά μας. Στηρίζω τη μεγάλη μεταρρύθμιση, που μπορεί να στηρίξει και το δημόσιο πανεπιστήμιο». Αναγνώρισε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία «δεν δούλεψε όπως την είχαμε σχεδιάσει», είπε όμως πως «δεν θα δεχτούμε εστίες ανομίας και παραβατικότητας στα πανεπιστήμια».

Δείτε LIVE στην συνέντευξη Τύπου:

{https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/1757042275038138/}