Πολιτική

Το ΠΑΣΟΚ με το βλέμμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Αγγελική Σπανού Αγγελική Σπανού
Το ΠΑΣΟΚ με το βλέμμα στον ΣΥΡΙΖΑ
Το απόγευμα η κατάθεση των υπογραφών από τους υποψήφιους αρχηγούς.

Η «μεγάλη αποσύνθεση» (Γ. Μοσχονάς) του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί νέα δεδομένα για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που εδραιώνεται, δημοσκοπικά, στην δεύτερη θέση και έχει την ευκαιρία, πολιτικά, να ανακτήσει την ηγεμονία του στον προοδευτικό χώρο συσπειρώνοντας κάποιες από τις κατακερματισμένες και ανέστιες δυνάμεις που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, στο 36%.

Στα επιτελεία των υποψήφιων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας επίγνωση ότι τα δύο κόμματα λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία, αλλά αποφεύγοντας οποιοδήποτε σχόλιο θα μπορούσε να ερμηνευτεί σαν διάθεση ανάμειξης στις εσωκομματικές διαδικασίες ή προσδοκία συνεννόησης την επόμενη μέρα.

Φήμες για παρασκηνιακές συζητήσεις υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με ΠΑΣΟΚογενή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν και παίρνουν. Ειδικά, το σενάριο επιστροφής του Χρήστου Σπίρτζη στο κόμμα της πολιτικής καταγωγής του κυκλοφόρησε έντονα το τελευταίο διάστημα λόγω της σφοδρής σύγκρουσης του με τον Στ. Κασσελάκη.

«Δεν υπάρχει κανένα παρασκηνιακό ντιλάρισμα, ό,τι έχουμε να πούμε το λέμε δημόσια» δηλώνει συνεργάτης του Χάρη Δούκα που θεωρεί ότι αυτές τις φήμες σε βάρος του Δημάρχου Αθηναίων τις διακινούν πολιτικοί αντίπαλοί του. «Ρωτήστε αυτούς με τους οποίους μιλάει ο Σπίρτζης», σημειώνει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις σε άλλους κύκλους του ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης (στα Σέρβια και την Κοζάνη σήμερα) σκοπεύει να απαντήσει στον Κ. Μητσοτάκη, σε όσα είπε στη ΔΕΘ, και να μην ρίξει βάρος στον σχολιασμό της κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους υποψήφιους που δεν έχουν την πρόθεση ούτε να δείξουν χαιρεκακία ούτε να ανοίξουν συζήτηση για προοδευτικές συγκλίσεις στο ορατό μέλλον.

Το απόγευμα, με την κατάθεση των υπογραφών των υποψήφιων για την ηγεσία, θα κλείσει ο πρώτος κύκλος της διαδικασίας, με την αρμόδια επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ) να ανακοινώνει, μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο, επισήμως τις υποψηφιότητες που θα είναι, όπως όλα δείχνουν, έξι: Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Γιαννακοπούλου, Διαμαντοπούλου, Δούκας, Κατρίνης.

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των υποψήφιων θα αρχίσουν τις διαβουλεύσεις για τον προγραμματισμό του debate και για οργανωτικά θέματα (κάλπες, εφορευτικές επιτροπές κοκ).

Στο μεταξύ, «τρέχουν» δημοσκοπήσεις που όμως δεν έχουν λάβει υπόψη τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, με βάση τις μέχρι στιγμής μετρήσεις, η αναμέτρηση Ανδρουλάκη-Δούκα φαίνεται «κλειδωμένη» για τον μεγάλο τελικό και εκείνη των Διαμαντοπούλου-Γερουλάνου στον μικρό τελικό, με όλες τις πλευρές να αισιοδοξούν, για διαφορετικούς λόγους, ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά.